Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ένα βιβλίο για τη Πόλη...

Ο Θωμάς Κοροβίνης επιστρέφει με το νέο βιβλίο του, με τον υπαινικτικό αλλά τόσο σαφή τίτλο «’55», σε μια πόλη που γνωρίζει καλά.

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr

Άλλωστε πέρασε στην Κωνσταντινούπολη πολλά χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, χρόνια πλούσια σε εμπειρίες, που του έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσει καλά και τους λίγους Έλληνες που, παρά τις τόσες αντιξοότητες, ζουν εκεί. Άκουσε τους καημούς τους, έζησε μαζί τους στιγμές χαράς και συγκέντρωσε ένα υλικό πολύτιμο, το οποίο τώρα μετέπλασε, δημιουργώντας, με φόντο τη μεγάλη ιστορία και τα δεινά που έφερε στους ανθρώπους, την ιστορία της Μαρίκας της Ταταυλιανής.
«Οι ομογενείς δεν καταθέτουν εύκολα τα σώψυχά τους. Μάλιστα, μια προσωπική μαρτυρία που τους έχει πληγώσει φοβούνται και να την εκδηλώσουν, επειδή είναι και τούρκοι πολίτες. Υπάρχει και το ταμπού της εθνικής πληγής και δεν πολυμιλούσαν.
Όμως τον καιρό που ήμουν εκεί, κέρδισα την εμπιστοσύνη πολλών», λέει ο Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος πήρε στοιχεία από τις προσωπικότητες και από τις αφηγήσεις των ελλήνων της Πόλης και δημιούργησε τη δική του «Μαρίκα την Ταταυλιανή». Μια γυναίκα που χάρηκε τη ζωή και αντιμετώπισε με ψυχικό σθένος όλες τις συνέπειες των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955, που άφησαν βαθιά και ανεπούλωτα τραύματα στον ελληνισμό.
«Η Μαρίκα είναι η Ρωμιά, όπως θα έπρεπε να είναι ο μέσος ομογενής, είτε άντρας είτε γυναίκα. Είναι διεκδικητική, είναι περήφανη για την καταγωγή της και αυτό το εκφράζει με την πρόκριση που έχει απέναντι στους άλλους λαούς, παρά τα δεινά που έχουν υποστεί οι Έλληνες της Πόλης σε βάθος χρόνου και κουβαλά και το στίγμα της πληγής που δεν επουλώθηκε».
Την ιστορία της αφηγείται ο Θωμάς Κοροβίνης, αλλά αφηγείται με πιστότητα και την ιστορία της Πόλης και των ανθρώπων της, αφού, όπως λέει, «περνά η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία».

Η παρουσίαση του βιβλίου
Το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου, στη «Μαύρη Τρύπα» (Βαίου 5, πλατεία Μοριχόβου) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου. Μια παρουσίαση διαφορετική, αφού αρχικά θα μιλήσουν για το βιβλίο και τον συγγραφέα ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά, ο συγγραφέας Λέων Ναρ, η φιλόλογος Άσπα Χασιώτη, για να πάρουν τη θέση τους ο Θωμάς Κοροβίνης και μια μεγάλη παρέα φίλων του μουσικών και ερμηνευτών.
«Συνέλαβα την ιδέα να κάνω ένα δοξαστικό για τη Πόλη. Θα ξεκινήσουμε με τον Θεοχαρίδη και τους ‘Εν Χορδαίς’ με τραγούδια για την Κωνσταντινούπολη και θα ακολουθήσουν τραγούδια παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα». Θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων η Λιζέτα Καλημέρη, η Βούλα Σαββίδη, η Ντιλέκ Κοτς, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Κώστας Πρατσινάκης, οι συνθέτες Γιώργος Καζαντζής και Κυριάκος Καλαϊτζίδης και άλλοι.
Η παρουσίαση θα αρχίσει στις 9 μ.μ. και θα ακολουθήσει στις 10 το βράδυ η συναυλία. Είσοδος 7 ευρώ. Τηλέφωνο για κρατήσεις 2310-510081 και 514514. Η συναυλία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξε το κοινό, θα επαναληφθεί στις 4 Μαρτίου.
www.makthes.gr 

Next page