Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Το δράμα του Κώστα Φέρρη

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η απίστευτη σκληρότητα, ο κυνισμός και η απανθρωπιά ενός κράτους, που αφήνει έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους Έλληνες σκηνοθέτες –τον Κώστα Φέρρη- να πεινάει και πλέον να μην μπορεί να ζήσει, σηματοδοτούν τα νέα πολιτικά ήθη στην εποχή μας.

Ο βραβευμένος πολλές φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις κινηματογραφικές του ταινίες Κώστας Φέρρης, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ζήσει, δεν έχει ούτε ένα ευρώ για τα στοιχειώδη, γιατί ενώ το ελληνικό κράτος του χρωστάει πολλές χιλιάδες ευρώ για ταινίες του που έχουν παιχτεί στην κρατική ΕΡΤ, δεν του παρέχει τη δυνατότητα να πάρει φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσει να εισπράξει αυτό το ποσό από τη ΔΤ για να ζήσει.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ό ένας και μοναδικός «σερ» του ελληνικού τραγουδιού.

https://www.catisart.gr/wp-content/uploads/2020/04/GRIGORIS-1.jpg
ΦΩΤΟ catisart.gr
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε απ' όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου.
 
Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και, ενώ τα αδέλφια του, το 1940 έφυγαν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα

Εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα σ' ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας με μία κιθάρα, ευρωπαϊκά. Όλα άλλαξαν, όταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 πήγε ν' ακούσει τρεις μουσικούς που έπαιζαν με τα μπουζούκια τους σ' ένα κουτούκι. Ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Ο μικρός Γρηγόρης ενθουσιάστηκε κι από τότε ασπάστηκε το ρεμπέτικο και το λαϊκό.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η Ρόζα η «ναζιάρα» Τριάντα τρία χρόνια από το θάνατό της..

Επιμέλεια: Νάνσυ Φαφούτη

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο της κορυφαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού Ρόζας Εσκενάζυ.

Η Ρόζα  Εσκενάζυ, ή αλλιώς Σάρα Σκενάζη ή Ζαρντινίδη, όπως λέγεται ότι ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883-1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία). Γύρω στο 1900, η οικογένειά της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά ξεκίνησε ως χορεύτρια στον Πειραιά (γύρω στο 1910) αλλά σύντομα άρχισε επίσης να τραγουδά ελληνικά, τουρκικά και αρμενικά τραγούδια. Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ

http://www.musicheaven.gr/html/modules/Blog/accounts/nick-k/1195072517.jpg
Αν πριν απο 50η60 χρόνια, έλεγες σε κάποιον ότι σου αρέσουν,τα ρεμπέτικα τραγούδια, εκείνος θα σε κοίταζε με....περιφρόνηση. Αυτό συνέβαινε γιατί ο Όρος "ρεμπέτικο", ήταν τότε συνώνυμος του "Υποκόσμου, του Τεκέ, του χασισιού, των φόνων ,κλπ" Από τότε μέχρι και σήμερα, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι μονίμως "παρεξηγημένα" Κατ' αρχήν, ο Όρος "παρεξηγημένα", πηγάζει, η αν θέλετε αφορά τους δημιουργούς τους. Οι αιτίες της "παρεξήγησης"; Πολλές.Μερικές από αυτές, έχουν να κάνουν με αρθρογράφους-μουσικοκριτικούς της εποχής εκείνης (1930-1950). Κανένας δεν αμφισβητεί, ότι υπήρχαν τραγούδια του Υποκόσμου μέσα στα ρεμπέτικα. Υπήρξαν όμως και τραγούδια "διαμάντια", τα οποία τα τραγουδάμε ακόμα και σήμερα. Άλλωστε, πολλοί ιστορικοί και μελετητές του ρεμπέτικου, ίσως για να λυθεί η "παρεξήγηση" που στιγμάτισε τα ρεμπέτικα τραγούδια, τα χώρισαν σε ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, βάσει της θεματολογίας τους.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πίτσα Παπαδοπούλου: «Ο νταλκάς βγαίνει μόνο από το λαϊκό τραγούδι»

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/pizza-660.jpg
Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα
 Απλή προσιτή και πολύ ευγενική, ως γνήσια σταρ, μιλάει για όλους και για όλα. Η πιο αυθεντική λαϊκή φωνή, με πολύ μεγάλη ιστορία, η Πίτσα Παπαδοπούλου, σχολιάζει εκείνα τα χρόνια της καριέρας της δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, τον άρχοντα όπως τον αποκαλεί, αλλά και για το σήμερα της ελληνικής μουσικής, όπως εκείνη μοναδικά το έχει ζήσει. Μια συνέντευξη απλή, προσιτή, χωρίς σταριλίκι και πάνω από όλα Αληθινή και ανθρώπινη. Όπως ακριβώς είναι και η Πίτσα Παπαδοπούλου Αληθινή και Αυθεντική! Απολαύστε την!

 Μετά από δισκογραφική απουσία έχετε ετοιμάσει μια νέα δουλειά και έχετε συνεργαστεί και με νέους καλλιτέχνες, πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν τη νέα δουλειά.

Ναι, ήθελα να κάνω έναν δίσκο με νέους δημιουργούς, γιατί πιστεύω στα νέα παιδιά και ξέρω ότι έχουμε πολύ καλούς δημιουργούς, βέβαια σ’ αυτόν τον δίσκο υπάρχουν και τραγούδια μεγάλων καταξιωμένων δημιουργών.
 
Είστε μια γυναίκα που ερμηνεύει με πάθος. Τι σκέφτεστε κάθε φορά που ερμηνεύεται ένα κομμάτι;


Η εξομολόγηση του Χρήστου Νικολόπουλου: «Ήρθα αντιμέτωπος με το θάνατο»!

Η εξομολόγηση του Χρήστου Νικολόπουλου: «Ήρθα αντιμέτωπος με το θάνατο»!

«Επί δύο χρόνια βίωσα εξαιρετικές δυσκολίες»...

Ο σπουδαίος Χρήστος Νικολόπουλος μιλάει στο περιοδικό ΕΓΩ και τον Γιάννη Βίτσα για τις δυσκολίες που έχει περάσει στη ζωή του και για πρώτη φορά αποκαλύπτει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε...

Τα δύσκολα χρόνια που βίωσε

Πέρασα πολύ δύσκολα, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου, όπως και όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα. Επί δύο χρόνια βίωσα εξαιρετικές δυσκολίες. Υπήρχαν ημέρες που δεν είχα να φάω. Μοιραζόμουν με φίλους ένα πιάτο...
Πηγή www.newsit.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή, η Αντιγόνη Βαλάκου Σε ηλικία 83 ετών

 
 Έφυγε από τη ζωή, η Αντιγόνη Βαλάκου  σε ηλικία 83 ετών
Η Αντιγόνη Βαλάκου, μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

Η σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα και σε ηλικία 16 ετών πήγε στην Αθήνα. Την περίοδο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου, παράλληλα, φοιτούσε και στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα.

Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946,  με τον θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Περγιάλη, στο ρόλο της  Τριανταφυλλιάς. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας και αργότερα με τον θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952).

Τα νησιά και το ρεμπέτικο...

Να ένα θέμα που δεν το έχει αγγίξει κανείς!! Η καταγωγή των πρωταγωνιστών του ρεμπέτικου και η σχέση των νησιών με τη δημιουργία του νέου αυτού μουσικο-κοινωνικού είδους και ιδιώματος.

Με πρώτο το Γιώργο Θεολογίτη τον επονομαζόμενο και Κατσαρό που γεννήθηκε το 1888 στην Αμοργό και στη συνέχεια τη Μαρίκα Παπαγκίκα που γεννήθηκε το 1890 στην Κώ, δεν είναι καθόλου άστοχο να διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους πρώτους ρεμπέτες και καθοριστικούς παράγοντες και προσωπικότητες του νέου αυτού είδους, είχαν καταγωγή από νησιά. Ο Μανώλης Καραπιπέρης ήταν από τη Σάμο ενώ οι πρόδρομοι του ρεμπέτικου, αιχμάλωτοι στο Γκέρλιτς το 1917, Καλαμαράς και Παπαδιαμάντης, ήταν από τη Σύρο και τη Σκιάθο αντίστοιχα.

5+ ωραία μέρη για ρακή και ρακόμελο στην Αθήνα

 
 Ένας οδηγός γιά τσιπουράδικα και ρακομελάδικα στην Αθήνα και τα πέριξ, γιά όσους ενδιαφέορνται... αλλά και μιά καταγραφή της επικρατούσας τάσης ή μόδας, που εμάς δεν μας χαλάει...

δείτο το άρθρο εδώ

Τα στέκια στό άρθρο (δείτε και στα σχόλια) είναι:

Μπιέλα
Κορυτσάς 14 & Πέλλης 22, Βοτανικός 

Κρίκος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι Locomondo γιορτάζουν 10 χρόνια live εμφανίσεων..

 

 Το συγκρότημα των reggae, ska και latin ρυθμών γιορτάζει δέκα χρόνια συναυλιών και η επόμενη στάση του για ένα κεφάτο party, είναι ο Πειραιάς, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013.
Από την άνοιξη του 2003, τότε που οι Locomondo ηχογράφησαν το πρώτο τους demo, έως σήμερα, έχουν περάσει δέκα χρόνια με δισκογραφικές δουλειές και πλήθος συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε εποχή του χρόνου, όπου με το αστείρευτο κέφι και τη ζωντάνια τους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εκρηκτική.

Κάθε live τους μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο party, με κεφάτη μουσική, πολύ χορό και το κοινό να τους συντροφεύει σε κάθε στίχο που τραγουδούν.

Πρόσφατα ηχογράφησαν το καινούριο τους άλμπουμ, δικής τους παραγωγής, με τίτλο "Οδύσσεια", το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου 2013.

Η νέα τους δουλειά είναι γεμάτη ρυθμό, ουσιαστικά μηνύματα και ειλικρίνεια και ταυτόχρονα χαράζει έναν καινούργιο δρόμο στη μουσική αναζήτηση του γκρουπ.  

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ταβέρνες καπηλειά κουτούκια..

 Αθηναϊκή ταβέρνα
 
Χώρος επικοινωνίας, έκφρασης του λαϊκού κεφιού, διασκέδασης και γέλιου.
Χώρος καλαμπουριού, ξεδόματος, ονειροπώλησης, χαλάρωσης και απόλαυσης.
Χώρος εξομολογήσεων, αρσενικών αλληλοεκμυστηρεύσεων, πονεμένων ερωτικών ιστοριών και αθεράπευτων ερώτων.
Χώρος λησμονιάς – βοηθούσης της οινοποσίας – φευγιού απο τα ντέρτια και τους καημούς της ζωής. Χώρος δημιουργίας, διαφύλαξης και ανανέωσης του μοναδικού πολιτιστικού μας αγαθού που είναι οι τοπικές μας κουζίνες.
Χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας με θεράποντα τον ταβερνιάρη. Πρώτες συναντήσεις, ερωτικές εξομολογήσεις, αλλά και πολιτικές αναλύσεις και συνωμοτικές μαζώξεις.
Χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, οικογενειακών γιορτών όπου επιβεβαιώνεται η κοινωνική συνοχή, χαράς σπουδαίων γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσια κλπ.
Χώρος υπέρβασης της ζοφερής πραγματικότητας, διέξοδος και διαφυγή απο τη μοναξιά.
Χώρος όπου ικανοποιείται η πείνα και η δίψα, αλλά όπου το φαγητό και το πιοτό δεν είναι παρά η αφορμή για να ενωθεί η μια ψυχή με την άλλη, να βρεί την άκρη του νήματος, να αποκαλύψει την ατομική αλήθεια και να ενωθεί με το πανανθρώπινο. Τέλος, χώρος ιστορικής μνήμης, συζητήσεων και σχολιασμού της καθημερινότητας, διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η ταραχώδης ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ

Πρεμιέρα Σάββατο 5 Οκτωβρίου 
Τη φετινή χειμερινή περίοδο 2013-2014 το Θέατρο «ΠΡΟΒΑ» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, το έργο του Παναγιώτη Μέντη, «Ρόζα». 

Μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία από το κοινό και τους κριτικούς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και με τη Μαίρη Ραζή στον ομώνυμο ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ. Ά βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας «Ελένη Χατζηαργύρη» από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων.
Το έργο κάνει πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το Χαρικλάκι», «Η Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.
ΤΟ ΕΡΓΟ

Βαθιά συγκίνηση στο τελευταίο αντίο, στην Πόλυ Πάνου

Στην τελευταία της κατοικία χθες η Πόλυ Πάνου, η σορός της οποίας έχει τεθεί από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα. Η μεγάλη φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή, σε ηλικία 73 ετών.

Η σορός της βρίσκεται μέχρι και αυτήν την ώρα στο παρεκκλήσι του Α’ Νεκροταφείου, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε για να την αποχαιρετήσει,στο παρεκκλήσι του Α’ Νεκροταφείου Στη συνέχεια, θα μεταφέρθηκε  στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή της  σε οικογενειακό τάφο.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή η Πόλυ Πάνου (Πολυτίμη Κολιοπάνου)

http://m.eirinika.gr/sites/default/files/styles/article_landscape/public/article/2015-10/pa_17.jpg?itok=wcpuXLe6
Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου, «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σήμερα, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός της από τις 9.30πμ το πρωϊ της Δευτέρας(30/9) στο παρεκκλήσι του Α΄Νεκροταφείου ενώ στις 15:00, στην εκκλησία του ίδιου χώρου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου όπου και θα ταφεί σε οικογενειακό τάφο.

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα-, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, μεγάλωσε όμως στην Πάτρα.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Στάθης Κουκουλάρης : Με ναξιώτικο δοξάρι και με μάτια της ψυχής


Ο μεγάλος βιολάτορας από τον Κινίδαρο της Νάξου Στάθης Κουκουλάρης
Ήταν 1983, όταν ο Νίκος Δημητράτος, τραγουδιστής και ηθοποιός τότε στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, ερμήνευσε αρκετά από τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου για την ταινία. Αργότερα ο ίδιος θα εξομολογούνταν πως ο αμανές και η ερμηνεία του στο «Μάνα μου Ελλάς» ήταν μια προσπάθειά του να μιμηθεί τον θρήνο του σπαρακτικού βιολιού του τυφλού μουσικού από τον Κινίδαρο της Νάξου που έπαιζε στην ηχογράφηση.

Ο μεγάλος βιολάτορας της μικρής μας ιστορίας είναι ο Στάθης Κουκουλάρης, τον οποίο την Παρασκευή το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πάνε στη νησιώτικη συναυλία στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Εις μνήμην Άννας Χρυσάφη - Στα 92 της έφυγε η πιο pop ρεμπέτισσα...

Κοίτα να δεις που προχθές κάτι μ' έπιασε, έτσι στο ''ξεκάρφωτο'', και θέλησα να δω σε dvd τον ''Πύργο των Ιπποτών'', μία...προϊστορική κωμωδία - του 1952 - του Νίκου Τσιφόρου, στην οποία όμως, μεταξύ άλλων, εμφανίζονταν και ο Γιώργος Μητσάκης με την Άννα Χρυσάφη και το συγκρότημα τους.

Στο βίντεο βλέπετε το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ταινία, όπου παρουσιάζεται το τραγούδι ''Μια γυναίκα - δύο άντρες'', μία γλυκύτατη ρεμπέτικη σύνθεση του Μητσάκη. Σήμερα μαθαίνω ότι η Άννα Χρυσάφη έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, περιστοιχισμένη από την οικογένεια της, την κόρη της, Αύρα, τον ξάδελφο της, Αντώνη, και τον ανιψιό της, Βασίλη.

Αυτές είναι ωραίες ηλικίες για να φεύγει κανείς έχοντας κάνει τον κύκλο του, από φυσικά αίτια δηλαδή και όχι από παλιοαρρώστιες. Πέρυσι μάλιστα, στις 22 Μαρτίου, ο Δήμος Χίου είχε τιμήσει στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του νησιού, δύο καλλιτέχνιδες με καταγωγή από τη Χίο: Την Άννα Χρυσάφη και τη Ζωή Φυτούση.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΑΡΙΠΑΝΙΔΗΣ "ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ"


 
Video by: lekes1978

Παίζουν οι :
Σαριπανίδης Ναπολέων (μπουζούκι)
Σιώπης Χρήστος (κιθάρα)

μουσική : Ναπολέων Σαριπανίδης

η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Πολύφωνική στο Χαλάνδρι
Αθήνα Ιούνιος 2013

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σωτηρία Μπελλου- Αγωνίστρια του λαικού τραγουδιού


Δύο μονάχα λέξεις είναι αυτές που μπορούν να γραφούν για την ελληνίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια του ΕΛΑΣ Σωτηρία Μπέλλου: Αγωνίστρια του λαϊκού τραγουδιού. Ο χαρακτηρισμός μας αυτός δεν αποτελεί υπερβολή ούτε προϊόν συναισθηματικής φόρτισης.

Η Σωτηρία Μπέλλου γεννήθηκε από εύπορη οικογένεια της Χαλκίδας το 1921. Η οικογένεια της, αρβανίτες στην καταγωγή, επιθύμησαν να της δώσουν από μικρή μια καθώς πρέπει ανατροφή όπως άρμοζε στα κορίτσια της εποχής. Η Σωτηρία από μικρή είχε «ξερό κεφάλι» και δεν αποδέχονταν τον ρόλο που προορίζονταν για εκείνη χωρίς εκείνη. Από μικρή εξελίσσεται σε ένα επαναστατικό αντισυμβατικό παιδί. Διαβάζει όλες τις εφημερίδες που φέρνει ο πατέρας της σπίτι, ψέλνει στην εκκλησία του θείου της στο Σχηματάρι και παίζει με τα αγόρια στις αλάνες. Παιδί ακόμα θα ζητήσει από τον πατέρα της να την πάει σινεμά να δει την «Προσφυγοπούλα» με την Βέμπο, στην οποία η Σωτηρία ήθελε από μικρή να μοιάσει.

Δυστυχώς ο αντισυμβατισμός της Σωτηρίας θα την φέρει σε ρήξη με την οικογένειά της στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας. Η Σωτηρία θα γνωριστεί με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα στο μαγαζί του πατέρα της, τον Βαγγέλη Τριμούρα. Παρά τις οικογενειακές ενστάσεις, η άπειρη ακόμα Σωτηρία, θα τον παντρευτεί στα 17 της. Ο γάμος της δεν θα γνωρίσει ευτυχία. Ο άνδρας της μέθυσος και άπιστος την χτυπά συχνά, όμως η Σωτηρία δεν δέχεται τέτοια μεταχείριση και σε έναν τους καβγά του καίει το πρόσωπο με βιτριόλι. Για την πράξη της αυτή θα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλακής στις φυλακές Αβέρωφ. Η αποφυλάκισή της την φέρνει αντιμέτωπη με το γεγονός του στιγματισμού της και έτσι η Σωτηρία φεύγει για την Αθήνα σε ένα τραίνο γεμάτο φαντάρους το 1940…

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Δημήτριος Καλλίνικος (Αραπάκης)

 Διαπρεπής τραγουδιστής της δημοτικής, της παραδοσιακής και της λαϊκής μουσικής, γεννημένος στην Σμύρνη το 1891 (κατά τον Ηλία Βολιότη Καπετανάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1890 και πέθανε το 1955/56). Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Καλλίνικος, αλλά πήρε το όνομα του παππού του, που τον μεγάλωσε.


Αδελφός του Βαγγέλη Παπάζογλου. Έπαιζε επίσης έξοχο σαντούρι κι έτσι μπορούσε τόσο να αυτοσυνοδεύεται όσο και να συνθέτει. Προπολεμικά τραγούδησε και στο Αγρίνιο (βλ. "Φουσκομπούκας"), επίσης στην Αθήνα μεταξύ άλλων κέντρων και στου "Κωσταντάρα" (οδός Δώρου). Συνεργάστηκε στενά με τον "Σαλονικιό" (Δ. Σέμση) στο μικρασιάτικο τραγούδι. Εκτελούσε τους αμανέδες σαν να ήταν η φωνή του βιολί... Αλλά και στο ρεμπέτικο ήταν άφθαστος. Ώς το 1962 (;) εργάστηκε σε όλα τα Κέντρα δημοτικής μουσικής γύρω από την Ομόνοια.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Αγάθωνας Ιακωβίδης | "Το μπουζούκι έγινε για να παίξει ρεμπέτικα. Όχι οτιδήποτε χαζοπόπ”.

Καλεσμένος στην εκπομπή του Alpha “ Π.Ε.Δ.Ε.Σ” ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ,μίλησε ανοιχτά για την εμπειρία του στην Eurovision, για τη δημοσιότητα που απέκτησε πολύ ξαφνικά αλλά και για το ρεμπέτικο τραγούδι που εκπροσωπεί.

Σχετικά με τη συμμετοχή του στη Eurovision ανέφερε ότι ναι μεν είναι ένα πανηγύρι αλλά με την καλή έννοια. Επίσης τόνισε ότι θα πήγαινε ξανά αλλά με άλλη χώρα… Είπε συγκεκριμένα : “Στην Ελλάδα κατακρίνονται πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε. Στην Ευρώπη το παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό τον διαγωνισμό. Δε θα κάτσω να σας πω ότι είναι το σοβαρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Ένα πανηγύρι ήταν και ένα πανηγύρι παραμένει αλλά με την καλή έννοια. Όχι εμποροπανήγυρης. Πέρασα πολύ καλά και θα πήγαινα ξανά με άλλη χώρα. Να πάρουμε και κάνα φράγκο ρε παιδιά”.

Για την όλη προβολή και δημοσιότητα που εισέπραξε όλο αυτό το διάστημα σχολίασε: “ Δεν είχαμε καμιά ιδιαίτερη προβολή. Την κακή πλευρά μας βγάζανε περισσότερο. Κοιτούσανε να βγάλουν καυγάδες, να κάνουν κουτσομπολιά. Εγώ απλά έπαιζα το παιχνίδι τους τότε. Θέλανε έναν Αγάθωνα να τα πει έξω από τα δόντια και το έκανα”.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη μουσική που εκπροσωπεί και τις ενδεχόμενες συνεργασίεςξεκαθάρισε ότι σε συνεργασίες είναι πάντα ανοιχτός, το μόνο που προσέχει κυρίως είναι η επιλογή των τραγουδιών και ιδιαίτερα του στίχου. Αποφεύγει τον στίχο που προσβάλλει. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Συνεργασίες θα κάνω και ιδιαίτερα με νέα παιδιά, όταν χρειάζεται και όταν δεν με προσβάλει το τραγούδι. Εμένα πολλές φορές με ενοχλεί ο στίχος. Δεν θα μπορούσα να πω τραγούδια με στίχο που με προσβάλει”. Δεν δηλώνει ρεμπέτης καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχουν ρεμπέτες σήμερα. Απλώς εκπροσωπεί τη ρεμπέτικη μουσική και δήλωσε : “ Εγώ δεν γεννήθηκα ρεμπέτης, ούτε έγινα ρεμπέτης, ούτε είμαι ρεμπέτης. Δεν υπάρχουν ρεμπέτες σήμερα. Εγώ είμαι ένας μουσικός που παίζω ρεμπέτικα, γιατί αυτά μoυ αρέσουν. Το μπουζούκι έγινε για να παίξει ρεμπέτικα. Όχι οτιδήποτε χαζοπόπ”.

Πηγή: tralala.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: «Ημουν ο τακτικός γραφιάς, σε νότες, του ρεμπέτικου»


Ο μεγάλος εκλιπών συνθέτης σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο αλλά γαλουχήθηκε μουσικά τη δεκαετία του '50 από τους «μεγάλους» Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα, καθώς και την Μπέλλου.

«Είμαι ένας παρ' ολίγον ρεμπέτης», δήλωνε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, και να είστε σίγουροι/ες ότι δεν ευφυολογούσε.

Ενας ευθύς άνθρωπος σαν κι αυτόν δεν καταδεχόταν τέτοιες λεκτικές «πολυτέλειες». Αντράκι, από νεαρός σπουδαστής του Ελληνικού Ωδείου (1947-1953), γαλουχήθηκε μουσικά στο στρατηγείο του ρεμπέτικου.

Που δεν ήταν άλλο από το Μπαράκι του Μάριου επί της Ιωνος 5, στην Ομόνοια. Το κράτησε ο αρχοντάνθρωπος, ο ψηλός και ευτραφής Συριανός Μάριος Δαλέζιος, από το 1956 έως το 1962.

Ο Βαμβακάρης ήταν 43 χρόνων, ο Τσιτσάνης 33, ο Χιώτης 27, ο Καλδάρας 28, ο Τατασόπουλος 19, ο Μαμαγκάκης 18.

   

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η βαρκούλα - Σαριπανίδης Ναπολέων

Η βαρκούλα


 

Μπουζούκι-κιθάρα-μπαγλαμά-τραγούδι.
Σαριπανίδης Ναπολέων

Ακορντεόν
Αγγέλικα Παπανικολάου

Β΄φωνή
Δεναξά Μαίρη

Ενορχήστρωση
Σαριπανίδης Ναπολέων

Στίχοι-μουσική
Σαριπανίδης Ιωάννης & Ναπολέων

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ο Σπύρος Περιστέρης ήταν Έλληνας μουσικός και συνθέτης με μικρασιατική καταγωγή.

 Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Άρχισε από μικρός να μαθαίνει μαντολίνο και μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Κωνσταντινούπολη (γύρω στο 1915) κατόρθωσε να τελειώσει την Ιταλική Σχολή και να μάθει ιταλικά και γερμανικά.

 Μετά το θάνατο του Σιδερή (1918) επανήλθε στη Σμύρνη και ανέλαβε, σε ηλικία 18 ετών, την ευθύνη της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας του Σιδερή, που είχε γίνει διάσημη σ`όλη την Ευρώπη και έμεινε γνωστή με το όνομα "Τα Πολιτάκια".

 Τον τίτλο αυτό χρησιμοποίησε στις αρχές του '30, όταν παίζοντας στην ορχήστρα του Υπερωκεανίου "Μέγας Αλέξανδρος", ηχογράφησε στις Η.Π.Α, κάποια οργανικά κομμάτια, με το ψευδώνυμο Σ. Γεωργιάδης.

ΓΑΒΑΛΑΣ ΠΑΝΟΣ

Γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή πέθανε στις 3-12-1988.
Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα.
Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων.
Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη.
Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”.
Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού.
Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους. Ο Πάνος Γαβαλάς γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή. Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων. Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη. Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”. Το πρώτο τραγούδι που του έδωσε ο Τσιτσάνης ήταν το “ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” PARLOPHONE Β-74379. Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους PARLOPHONE Β-74406. Πέθανε στις 3-12-1988. Ο Πάνος Γαβαλάς γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή. Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων. Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη. Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”. Το πρώτο τραγούδι που του έδωσε ο Τσιτσάνης ήταν το “ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” PARLOPHONE Β-74379. Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους PARLOPHONE Β-74406.
rempetomania.blogspot.gr/

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οι Imam Baildi στο Ναύπλιο

Συναυλία την 1η Αυγούστου στο «Φουγάρο»
Imam Baildi: «Η μουσική μας μοιάζει με τη μαγειρική. Συνδυάζουμε ιδέες και διαλέγουμε τις πιο νόστιμες»
Μετά τις μοναδικές live εμφανίσεις τους στο Kookoo στην Αθήνα και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, μετά τη συναυλία τους στο South by Southwest, στο μεγαλύτερο music conference του πλανήτη στο Austin των ΗΠΑ, και αφού περιόδευσαν σε 20 Ευρωπαϊκές πόλεις, οι Imam Baildi θα εμφανιστούν την 1η Αυγούστου στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο.

Το πρωτοποριακό μουσικό σύνολο που αγαπά να «πειράζει» τα αγαπημένα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα, θα δώσει μια μοναδική συναυλία για το κοινό της Αργολίδας.

Ο Ζαμπέτας συναντά το hip-hop, το μπουζούκι φλερτάρει με το electro swing, τα βαλκανικά πνευστά μιξάρονται με latin ενορχηστρώσεις και η νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη εναλλάσσεται με την εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka.

Μάλιστα, ειδικά για το κοινό του «Φουγάρου», οι «Imam Baildi» θα παρουσιάσουν και τα νέα τους κομμάτια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2013.

Τιμή εισιτηρίου 10 €
Έναρξη: 21:00   

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής rock.

Ο ασυμβίβαστος και αυτόφωτος δημιουργός που κάποιοι είπαν «Απροσάρμοστο»!

 

Ο τραγουδοποιός, στιχουργός και ερμηνευτής Παύλος Σιδηρόπουλος ήρθε για να αφήσει το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο άνθρωπος που πάντρεψε αβίαστα τους ξενόφερτους ροκ και μπλουζ ήχους με την παραδοσιακή μουσική της χώρας μας και τα ρεμπέτικα ακούσματα δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις!

Παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στον χρόνο και επιρροή στους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα βήματά του.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ...

ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ... 
Με τους: Γιατρό, Δημήτρη και Θανάση Μάνεση

  
www.facebook.com

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σούκας Βασίλης. Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου..

(Κομπότι Άρτας 1931 - Αθήνα 1993). 

Περίφημος λαϊκός οργανοπαίκτης (κλαρίνο-σαντούρι) και τραγουδοποιός της οικογένειας των Σουκαίων (δισέγγονος του γεννημένου περί το 1800 κλαριντζή Αναστασίου Σούκα, εγγονός του γεννημένου περί το 1850 βιολιτζή Θεοδώρου Σούκα, γιός του γεννημένου περί το 1900 κλαριντζή Αναστάση (Τάσου) Σούκα, αδελφός των Βαγγέλη και Κώστα Σούκα, ανιψιός του Φώτη και του Ηλία Σούκα και εξάδελφος του Τάκη Σούκα.

Να σημειωθεί επίσης ότι και οι 2 γιοι του Τάσος και Γιάννης Σούκας σπούδασαν μουσική (ο πρώτος παίζει βιολί και ο δεύτερος, σαξόφωνο, κλαρίνο και φλάουτο). Γεννημένος στην Ήπειρο και διδαγμένος μέσα από τη μακρόχρονη θητεία του στα πανηγύρια του Νομού Άρτας, εξελίχθηκε σε ευαίσθητο και λαμπρό ερμηνευτή τόσο του σαντουριού όσο κυρίως του κλαρίνου, που στα χέρια του αναδείχτηκε σε όργανο-"καλειδοσκόπιο"!

Ρένα Ντάλλια. Η βιογραφία της..


Σάκης ΠάπισταςΕρευνητής - Συλλέκτης - Συγγραφέας

Η ρεμπέτισσα ερμηνεύτρια Ρένα Ντάλλια (το πραγματικό της όνομα είναι Ελευθερία Παπακώστα) γεννήθηκε το 1934 (ή 1935) στην Πάτρα και απεβίωσε στον Πειραιά τον Αύγουστο του 2000. Ήταν το τελευταίο από τα 18 παιδιά των Ηπειρωτών γονέων της, από τα οποία επέζησαν μόνο τα δύο τελευταία, ένα αγόρι και η ίδια . 

Τα φωνητικά της προσόντα τα έδειξε σε μικρή ακόμα ηλικία, ως μαθήτρια, συμμετέχοντας στη σχολική χορωδία του Γυμνασίου της στη Πάτρα. Γνήσια ρεμπέτικη και κοντράλτα φωνή, από τις καλύτερες του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.

Στην Αθήνα ήρθε το 1950 – 51, σε ηλικία 18 ετών, για σπουδές, αλλά επειδή ο πατέρας και ο αδελφός της ήταν εξόριστοι στην Ικαρία λόγω αριστερών φρονημάτων, η μητέρα της και η ίδια, μόνες και απροστάτευτες, είχαν μεγάλες οικονομικές ανάγκες. Έτσι η Ελευθερία για να σταθεί στα πόδια της αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά ως δακτυλογράφος στη Δημαρχία Αθηνών.

Ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι ένας τραγουδιστής αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο τραγούδι. Το υπηρετεί με συνέπεια από το 1973. Έχοντας εντρυφήσει στο έργο του Κώστα Σκαρβέλη (1880-1942), έρχεται στο Μουσικό Προαύλιο του Μπάντμιντον την Πέμπτη 11 Ιουλίου για να μας θυμίσει τις διαχρονικές επιτυχίες του.

Ο Κώστας Σκαρβέλης ήρθε στον Πειραιά από τη Μικρά Ασία. Ικανότατος κιθαρίστας, δούλεψε σε πολλά μουσικά σχήματα που δημιούργησαν Μικρασιάτες στην Αθήνα και μας άφησε πολλά σπουδαία τραγούδια.

Τραγούδια όπως τα: «Τράβα ρε μάγκα και αλάνι», « Το παιχνίδι του Αμερικάνου», «Βρε τύχη πώς με τυραννάς», « Είσαι γκρινιάρα και γλωσσού», «Τι σου λέει η μάνα σου για μένα», «Μη μου λες γιατί ξεχνάω», «Καημό μες στην καρδούλα μου» κ.ά.

Θέατρο BADMINTON - Αύλειος χώρος
Πέμπτη 11 Ιουλίου
www.newsbeast.gr

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

POTAMI ART FESTIVAL : 26 – 30 Ιουνίου το απόλυτο πολιτιστικό event στον Άραχθο


POTAMI ART FESTIVAL : 26 – 30 Ιουνίου το απόλυτο πολιτιστικό event στον ΆραχθοH Άρτα των θρύλων και των παραδόσεων γίνεται Γ έ φ υ ρ α  πολιτισμού ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Η ιστορία συναντά το σύγχρονο πολιτισμό και τα σπουδαία μνημεία τον εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

Σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Locomondo, Active Member) θα βρεθούν για πέντε μέρες στην Άρτα και θα συναντηθούν με ντόπιους μουσικούς.

Η μουσική και το τραγούδι θα συναντήσουν το χορό, το βιβλίο, το σινεμά. Οι τέχνες θα ενωθούν με τον αθλητισμό. To Μουσικό Σχολείο με νεανικά γκρουπ. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι με δεξιοτέχνες τους κλαρίνου και του ρεμπέτικου. Beach volley, beach handball, beach soccer, rafting, επιδείξεις 4Χ4, ημιμαραθώνιος , αεραθλήματα, ποδηλατοβόλτες με κυνήγι θησαυρού, επιτραπέζια παιχνίδια, διαδραστικά εργαστήρια και τα βράδια τα καλύτερα πάρτυ της πόλης
.
Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων:
Δυο μουσικές σκηνές
Camping
Έκθεση Βιβλίου
Κινηματογραφικές προβολές
Graffiti
δωρεάν πάρκινκγ - δωρεάν ίντερνετ

Το POTAMI ART FESTIVAL είναι η πρώτη παραποτάμια διοργάνωση στην καρδιά μιας πόλης. Τα νερά του Άραχθου, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η ζωή μιας πόλης όπως η Άρτα θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μία διοργάνωση. Έτσι όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν μνημεία, αγορά, στέκια διασκέδασης.

Imam Baildi: «Η μουσική μας μοιάζει με τη μαγειρική. Συνδυάζουμε ιδέες και διαλέγουμε τις πιο νόστιμες»

Imam Baildi: «Η μουσική μας μοιάζει με τη μαγειρική. Συνδυάζουμε ιδέες και διαλέγουμε τις πιο νόστιμες»
Δεν υπάρχει κάποια πολύ σοβαρή σκέψη πίσω από το όνομα. Το Imam Baildi πάντως είναι ένα πιάτο που συνδυάζει Ανατολή και Δύση και αντιπροσωπεύει τη μίξη διαφορετικών στοιχείων, όπως και η μουσική μας. Επίσης ο τρόπος που δουλεύουμε είναι πολύ συναφής με τη μαγειρική. Ουσιαστικά, συνδυάζεις διαφορετικά πράγματα και στην πορεία δοκιμάζεις ποιες ιδέες είναι νόστιμες και ποιες όχι.
Είμαστε 8 άτομα, ο Ορέστης (dj, μπάσο), ο Λύσανδρος (drums, κρουστά), η Ρένα Μόρφη (τραγούδι), ο MC Yinka, ο Αλέξης Αραπατσάκος (μπουζούκι), ο Γιάννης Δίσκος (κλαρίνο, σαξόφωνο), ο Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα) και ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης εναλλακτικά με το Στέλιο Προβή στην ηλεκτρική κιθάρα. Έχουμε όλοι πολύ διαφορετικές μουσικές καταβολές και γούστα και αυτό είναι κάτι που δεν το καταπιέζουμε στις συναυλίες μας. Από την άλλη, επειδή παίζουμε αρκετά συχνά, πλέον ο καθένας ξέρει να λειτουργεί αρκετά καλά μέσα στο σύνολο.
Ακούγοντας παραγωγούς όπως ο Dj Shadow, o Μοby, οι Thievery Corporation, που με αφετηρία τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησαν να δημιουργούν ένα καινούργιο είδος μουσικής στηριγμένο σε samples παλιάς μουσικής. Σκεφτήκαμε να δούμε πώς θα ακούγεται αν κάναμε το ίδιο με την ελληνική μουσική.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι μπηχτές στιχουργού στον Αγάθωνα: “Δεν είναι ρεμπέτης! Είναι νούμερο, συγκεκριμένα το 6”

 Χθες ο Αγάθωνας στο Πρωινό Ant1 είπε ότι θα ήθελε να ξαναπάει στην Eurovision στο μέλλον με άλλη χώρα, που θα τον πληρώνει! Αυτή η δήλωσή του ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιδράσεις!

Ο στιχουργός Νεκτάριος Μπήτρος "τα χώνει" στον Αγάθωνα Ιακωβίδη σε συνέντευξή του στο tralala:
"Δυστυχώς ο Αγάθωνας δεν είναι ρεμπέτης. Έχει την νοοτροπία των πολιτικών που τα παίρνουν . Όσα ανέφερε σήμερα σε πρωινή εκπομπή, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα . Είναι νούμερο, συγκεκριμένα το 6. Πως είναι όμως δυνατόν να ντροπιάζει μια ολόκληρη χώρα, που τον τίμησε στέλνοντας τον στο θεσμό και αυτός προκαλεί τόσο πολύ.
Αντί να πει ευχαριστώ κάνει αυτές τις ανόητες δηλώσεις πως αν του δώσουν λεφτά από άλλη χώρα θα πήγαινε ξανά στη Eurovision εκπροσωπώντας κάποια άλλη σημαία, σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα βουλιάζει οικονομικά και όχι μόνο και αυτόν τον ενδιαφέρει η τσέπη και η δόξα του.
Παρόλα αυτά, το τραγούδι που μας εκπροσώπησε ήταν πολύ καλό και μπράβο στα παιδιά που μας έφεραν την έκτη θέση. Οι Koza Mostra κράτησαν πολύ καλή στάση, πράγμα που δεν έκανε ο Αγάθωνας.
Δυστυχώς, η δημοσιότητα που απέκτησε σε μεγάλη ηλικία του έκανε κακό στην υγεία. Ο Αγάθωνας με τα λεγόμενά του αποδεικνύει πως δεν είναι ρεμπέτης. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι . Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων. Ο Αγάθωνας δυστυχώς δεν πρεσβεύει αυτό το είδος του τραγουδιού. Με τέτοιες δηλώσεις ξεφτιλίζει το ρεμπέτικο τραγούδι και το νόημα αυτού".

«Β. Τσιτσάνης - Μ. Χιώτης: Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό»

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που θα παρουσιάσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σοφία Παπάζογλου, δύο καθάριες λαϊκές φωνές, και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Βαγγέλης Τρίγκας, τις Παρασκευές 24 & 31 Μαΐου στη μουσική σκηνή «ΓΡΑΜΜΕΣ».

Στην παράσταση αυτή θα παιχτούν μόνο τραγούδια και οργανικά κομμάτια των Βασίλη Τσιτσάνη και Μανώλη Χιώτη που αναδεικνύουν την καθοριστική συμβολή των δύο συνθετών στη μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι καθώς επίσης και στην καταξίωση του μπουζουκιού ως του δημοφιλέστερου λαϊκού οργάνου στην Ελλάδα. Τραγούδια που τα γνωρίζουμε όλοι, που τα σιγοτραγουδάμε και τα χορεύουμε πάντα!

Τραγουδούν : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου
Παίζουν :
Βαγγέλης Τρίγκας, μπουζούκι
Θοδωρής Μπρουτζάκης, πιάνο
Καραμανιώλας Γιάννης, κόντρα μπάσο
Νίκος Καινούργιος, κιθάρα



Info: Μουσική σκηνή «Γραμμές»
Κωνσταντινουπόλεως 111
Τηλ. κρατήσεων : 210 3414350 fax: 2130251171
http://grammesmousikiskini.gr
Είσοδος (με μπίρα ή κρασί): 12€.
www.zougla.gr 

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα πάνε… BBC


Οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα πάνε… BBC
 Απόψε το βράδυ ξεκινά το φετινό φεστιβάλ της Eurovision και ανάμεσα στις χώρες που θα προσπαθήσουν σε αυτόν, τον πρώτο ημιτελικό, να κερδίσουν το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου είναι και η Κύπρος με το τραγούδι «Αν με θυμάσαι» που ερμηνεύει η Δέσποινα Ολυμπίου.

Την Πέμπτη, στο δεύτερο ημιτελικό διαγωνίζεται η Ελλάδα με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη που θα τραγουδήσουν «Alcohol is free». Η ελληνική συμμετοχή πάντως, έχει κερδίσει πολύ καλές κριτικές από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών, ενώ, σε ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των δημοσιογράφων ανταποκριτών που καλύπτουν το φεστιβάλ της Eurovision, ο Ηλίας Κόζας ψηφίστηκε ως ο πιο σέξι άντρας της φετινής διοργάνωσης.

Η συνολική εμφάνιση όμως, του ελληνικού συγκροτήματος και του ρεμπέτη, τόσο επί σκηνής όσο και εκτός από αυτήν έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανταποκριτών από τις άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι χθες, οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας έδωσαν συνέντευξη στο BBC που μάλιστα αυτή πρόκειται να μεταδοθεί σε διάλειμμα του δεύτερου ημιτελικού την Πέμπτη, που το ελληνικό συγκρότημα θα προσπαθήσει να κερδίσει το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» και «Αμάν Αμήν».

Η Sui Generis Music, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Ιanos παρουσιάζουν τα cd των δύο μεγάλων θεατρικών επιτυχιών «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» και «Αμάν Αμήν».

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» περιέχει τις μοναδικές συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία από το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας και παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ. 

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Στοιχεία κοινωνιολογίας του ρεμπέτικου

Στοιχεία κοινωνιολογίας του ρεμπέτικου
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, σε τρεις συνέχειες, το 1984. Το ξαναδημοσιεύω σήμερα χωρίς να αλλάξω το παραμικρό.)
 Τα δυο τρία τελευταία χρόνια το ρεμπέτικο τραγούδι γνωρίζει μια πρωτοφανή όσο και στρεβλή άνθηση. Εκδίδονται δεκάδες δίσκοι με παλιές ηχογραφήσεις, αλλά και άλλοι τόσοι με επανεκτελέσεις -συχνά κακές ή άσκοπές- ενώ τα μαγαζιά με κομπανίες και τα «ρεμπετομπάρ» έχουν αποκτήσει επιδημικές διαστάσεις.
Πολλοί θησαυρίζουν, πολλοί απλώς κάνουν τη δουλειά τους, μερικοί προσφέρουν αληθινά. Μέσα σ' όλον αυτό τον «οργασμό», έχει ατονήσει η τάση για σοβαρή έρευνα πάνω στο ρεμπέτικο –τάση που υπήρχε μέχρι και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια- και οι παλιοί ρεμπέτες συχνά πεθαίνουν μέσα στη γενική αδιαφορία και οπωσδήποτε χωρίς να έχουν δώσει όσες μαρτυρίες θα μπορούσαν. Μια γρήγορη επισκόπηση των όσων έχουν κατά καιρούς γραφτεί ή ειπωθεί για το ρεμπέτικο αρκεί για να πείσει ότι, αν μη τι άλλο, επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω απ' το θέμα. Και ταυτόχρονα, πολλά δεν έχουν εξεταστεί καν, όπως ας πούμε  γλώσσα του ρεμπέτικου.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οταν οι ρεμπέτες έκαναν... ρεπορτάζ

«Βάζω υποψηφιότητα / πρωθυπουργός να γίνω / να κάθομαι τεμπέλικα / να τρώω και να πίνω» (Μάρκος Βαμβακάρης, 1936). 

«Οι φόροι και τα κόμματα φέραν' αυτή την κρίση / που κάνανε τον άνθρωπο να μην μπορεί να ζήσει» (Κώστας Ρούκουνας, 1934).
 Στίχοι προπολεμικών ρεμπέτικων τραγουδιών, που μας θυμίζουν πόσο... άλλαξαν τα πράγματα, καμία σχέση με τους σύγχρονους ευυπόληπτους πολιτικούς μας και την οικονομική ευμάρεια του τόπου.
Την άγνωστη... ρεπορταζιακή πλευρά των παλιών ρεμπετών στους στίχους τους (περιγραφική ζωντάνια, αμεσότητα, απλότητα) χάρηκαν προχθές όσοι παρακολούθησαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την ανάλογη συναυλία που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Τρία ρεμπέτικα τραγούδια από την εποχή της κατοχής...

Γράφει ο
Γιώργος Σακελλαρίδης
διδάκτορας μουσικής παιδαγωγικής
και διευθυντής Χορωδιών.


Γράφω τούτο το κείμενο όντας πλέον πεπεισμένος πως η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, βρίσκονται υπό Γερμανική κατοχή. Ζούμε ένα άλλο πόλεμο. Τον οικονομικό. Εξίσου επώδυνο και καταστροφικό με τον συμβατικό πόλεμο.

Φέρνω στο μυαλό μου την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του λαού μας το ’40 , και αναλογίζομαι ποια είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μας σήμερα, ή ποια θα είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μας στο πολύ κοντινό μέλλον.
Αναφορικά με το ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή της Κατοχής, μια από τις έγκυρες μελέτες όπως αυτή του Κώστα Ταχτσή , μας πληροφορεί ότι τα ρεμπέτικα «δεν ήταν τραγούδια της αντίστασης. Δε μιλούσαν για τα φαρμάκια της κατοχής. Μιλούσαν για κάτι πιο μόνιμο. Για τα φαρμάκια της ζωής – και καθένας έδινε την ερμηνεία που ήθελε».

Είναι αλήθεια πως, ερευνώντας κανείς, βρίσκει σχετικά λίγα άλλα σημαντικά ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο της κατοχής και μιλούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό.
Ο κατ’ εξοχήν συνθέτης της Κατοχής ήταν ο Μιχάλης Γενίτσαρης. Είναι αυτός που έγραψε, μεταξύ άλλων τραγουδιών και τον περίφημο «Σαλταδόρο». Ας θυμηθούμε τους στίχους του.

«ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΣ»

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

"Τα ρεμπέτικα για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο και την ξενιτιά "

Ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη Γερμανική κατοχή, τον Εμφύλιο και τη μάστιγα της ξενιτιάς. 

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εισβολέα όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με κάθε άλλο μέσον όπως για παράδειγμα με το σατιρικό τραγούδι. Οι ρεμπέτες δημιουργοί, σε πείσμα όσων αγνοούν ή και σκόπιμα το αποκρύπτουν, δεν έμειναν έξω απ' τον χορό. 

Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σπαρταριστά αντιμουσολινικά ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν μεν σε δίσκους γραμμόφωνου (παράλληλα με τα γνωστά ελαφρά " Κορόιδο Μουσολίνι " κ.λ.π.) έμειναν όμως στην αφάνεια αφού τα ρεμπέτικα τότε εθεωρούντο παράνομα και τελούσαν υπό διωγμό.

Αφιέρωμα στον Γ. Ζαμπέτα στην εκπομπή "Αφιερώματα"

Η εκπομπή «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» παρουσιάζει την καλλιτεχνική διαδρομή του Δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Τραγουδιστή και Μουσικοσυνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ. Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ, από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μουσική και την αγάπη του για το μπουζούκι. Ο Καλλιτέχνης περιγράφει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, τις συχνές συναυλίες του σε στρατόπεδα, τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Ακολούθησε η δημιουργία τραγουδιών που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, η εμφάνισή του στα σημαντικότερα νυχτερινά μαγαζιά, η θερμή ανταπόκριση του κοινού, οι περιοδείες σε ΑΜΕΡΙΚΗ και ΕΥΡΩΠΗ και η διεθνή αναγνώριση, οι κινηματογραφικές ταινίες. Το ιδιαίτερο παίξιμο του μπουζουκιού και η ξεχωριστή φυσιογνωμία τον καθιέρωσαν ως μια από της σημαντικότερες μορφές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από τον Γιάννη Πάριο στο Μέγαρο..

[...] Ένα ακόμη αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη σίγουρα δεν είναι η πιο πρωτότυπη ιδέα του κόσμου.[...]  Για τρεις βραδιές λοιπόν (23, 24 και 25 Απριλίου) θα γίνει μία «Σπονδή στο έργο του μοναδικού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη από τον Γιάννη Πάριο».[...]

 http://www.musicpaper.gr

Θα γελάσουμε γιά μία ακόμα φορά γιά το πόσο αγάπησαν οι φίρμες μας με τις 1.000ρες βίλλες (τετραγωνικά...), τους λαϊκούς βάρδους σαν τον Τσιτσάνη !! "Ο Πάριος του "Έρχονται στιγμές που σε θυμάμαι" και του "Τώρα πιά" κάνει αφιέρωμα στα 65 του, στο θρύλο του ρεμπέτικου, στο "Μέγαρο".

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Oι ρεμπέτες αντέγραφαν την αμερικάνικη τζαζ;

Φωτογραφία για Oι ρεμπέτες αντέγραφαν την αμερικάνικη τζαζ;Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Την ιστορία δύο πανέμορφων τραγουδιών ξαναθυμήθηκα διαβάζοντας την καταπληκτική μελέτη του Π. Σαββόπουλου “ρεμπέτικα και blues δρόμοι παράλληλοι (εφ. ΑΕΠΙ, Δεκέμβριος 2012, τεύχος 21).


Α. Το ένα είναι ο Μπουφετζής του Γιώργου Μπάτη (1932) το οποίο είναι γνωστό ότι προέρχεται από κάποιο αμερικάνικο “γκόσπελ” (μουσική μαύρων Αμερικής εκκλησιαστικού περιεχομένου) από το τέλη του 1800 “How dry I am”

Β. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι η μεταφορά του Σμυρναϊκού “τι σε μέλλει εσένανε” από τον Slim Gailard (1916-1991) με τον τίτλο: Tee say malle, ηγογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1945 στο Λος Αντζελες. Το πιο αξιοπερίεργο είναι πως έμαθε ο Slim Gailard αυτό το τραγούδι; Κατά τον Π. Σαββόπουλο, πάντοτε, ο Slim Gailard ακολουθούσε τον πατέρα στο κρουαζιερόπλοιο, που δούλευε. Κάποτε βρέθηκαν στην Κρήτη και όταν το πλοίο είχε αποπλεύσει για τα καλά, διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει τον 12χρονο Gailard στη μεγαλόνησο

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ & ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, φίλοι και συνεργάτες, μιλούν για τους δύο μεγάλους ρεμπέτες, το ξεκίνημα και την πορεία τους στο τραγούδι και τη σύνθεση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις δουλειές με τις οποίες ασχολήθηκαν προκειμένου να επιβιώσουν. 

Γίνεται αναφορά στα νυχτερινά κέντρα της εποχής ενώ παράλληλα παρακολουθούμε ρεμπέτικη κομπανία να ερμηνεύει τραγούδια τους. Η εκπομπή εστιάζει ιδιαίτερα στη βιογραφία του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ακριβώς για να υπογραμμίσει τη σχέση των βιωμάτων τους με τη μουσική και την κουλτούρα του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Φωτογραφία με ρεμπέτες τραβηγμένη στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά το 1933. Ανάμεσά τους διακρίνονται ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ. . Συνεχίζεται η αφήγηση του ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ. Αναφέρεται σε περιστατικό με αστυνομικούς που έλαβε χώρα στο μαγαζί του ΜΠΑΤΗ στον ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου έπαιζε μπουζούκι ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ κι άλλοι ρεμπέτες της εποχής, εφόσον το ρεμπέτικο και το μπουζούκι θεωρούνταν παράνομα και απαγορευμένα. Επίσης, κάνει λόγο για την για την εμφάνιση του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ στην μάντρα του ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

 video by anastassiou100

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ

ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ : συνθέτης, καθηγητής μουσικής, εκτελεστής λαϊκών οργάνων και ποιητής· γιος του Μάρκου Βαμβακάρη και αδελφός του Στέλιου Βαμβακάρη.

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά-σύνθεση με τον Κων/νο Κυδωνιάτη (αρχικά στο Ωδείο Πειραιώς και μετά, στο Παλλάδιο Ωδείο). Κάτοχος πτυχίου ενοργάνωσης (από τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη), πήρε επίσης μαθήματα πιάνου από τον Χαράλαμπο Κρητικό και μεταπτυχιακά μαθήματα σύγχρονης σύνθεσης-ενορχήστρωσης από τον Γιάννη Αυγερινό.

Σήμερα διδάσκει σε διάφορα ωδεία ανώτερα θεωρητικά και δεξιοτεχνία νυκτών λαϊκών οργάνων (μπουζούκι,μπαγλαμάς,τζουράς) συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση-κληρονομιά του πατέρα του.

Στα τραγούδια του: «Κάτσε βρε μάγκα μου καλά»,κ.λπ. Στα έργα του: "Δρόμοι στη Μουσική" (παιδικά χορωδιακά τραγούδια. Έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις "Κορφή" συνοδευμένα με κασέτα), "Κινούμενα Σχέδια" ("Καρτούνς", για συμφωνική ορχ.), "4 άριες" (για σοπράνο-τενόρο), "Θέμα, παραλλαγές και φούγκα" (για πιάνο), διάφορες "Σπουδές" (για βιολί και πιάνο, για κιθάρα και φλάουτο,κ.λπ.), 2 "Σονάτες για πιάνο".

Επίσης πολλές διασκευές τραγουδιών του Μ. Βαμβακάρη (για πιάνο, ακκορντεόν, μπουζούκι και άλλα όργανα).
πηγη rempetomania.blogspot.gr

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι λαϊκός μουσικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. 

Υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας. Συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα.

 Ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD "Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο" στις 24 Σεπτέμβρη 1988 (εταιρία: "Εβδομη Διάσταση"), που περιέχει 8 κομμάτια.

Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τα ρεμπέτικα της Αμερικής.

Το ρεμπέτικο στην Αμερική: "Ντουντού" 

 

 

Η χελώνα (1932) Σταύρος Καλούμενος (ΗΠΑ) 

Ταβέρνες, καπηλειά, κουτούκια..


Αθηναϊκή ταβέρνα
Χώρος επικοινωνίας, έκφρασης του λαϊκού κεφιού, διασκέδασης και γέλιου. Χώρος καλαμπουριού, ξεδόματος, ονειροπώλησης, χαλάρωσης και απόλαυσης. Χώρος εξομολογήσεων, αρσενικών αλληλοεκμυστηρεύσεων, πονεμένων ερωτικών ιστοριών και αθεράπευτων ερώτων. Χώρος λησμονιάς – βοηθούσης της οινοποσίας – φευγιού απο τα ντέρτια και τους καημούς της ζωής. Χώρος δημιουργίας, διαφύλαξης και ανανέωσης του μοναδικού πολιτιστικού μας αγαθού που είναι οι τοπικές μας κουζίνες. Χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας με θεράποντα τον ταβερνιάρη. Πρώτες συναντήσεις, ερωτικές εξομολογήσεις, αλλά και πολιτικές αναλύσεις και συνωμοτικές μαζώξεις. Χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, οικογενειακών γιορτών όπου επιβεβαιώνεται η κοινωνική συνοχή, χαράς σπουδαίων γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσια κλπ. Χώρος υπέρβασης της ζοφερής πραγματικότητας, διέξοδος και διαφυγή απο τη μοναξιά. Χώρος όπου ικανοποιείται η πείνα και η δίψα, αλλά όπου το φαγητό και το πιοτό δεν είναι παρά η αφορμή για να ενωθεί η μια ψυχή με την άλλη, να βρεί την άκρη του νήματος, να αποκαλύψει την ατομική αλήθεια και να ενωθεί με το πανανθρώπινο. Τέλος, χώρος ιστορικής μνήμης, συζητήσεων και σχολιασμού της καθημερινότητας, διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ...

ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ ΤΗ ΓΟΥΒΑ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ

ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ ΤΟ 1933. ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ.
 

ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ-ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ  -ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ

Απόστολος Τεγόπουλος (1936-2007)


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και ακολούθως στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. 

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής (Μαλάμω, 1960) και το 1961 σκηνοθέτησε μαζί με τον Κ. Χατζηχρήστο την πρώτη του ταινία με τίτλο Καπετάνιος για Κλάμματα.

Ακολουθούν άλλες δύο ταινίες που συν-σκηνοθέτησε με τον Κώστα Χατζηχρήστο (Το Παιδί της Πιάτσας, 1961 και ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος, 1962) και το 1963 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής με την επωνυμία  ΚΛΑΚ ΦΙΛΜΣ
 
Πρώτη ταινία της εταιρίας ήταν το κοινωνικό δράμα Πληγωμένες Καρδιές με πρωταγωνιστές τα δύο παιδιά θαύματα της εποχής, τον Βασιλάκη Καϊλα και την Μαιρούλα Ευαγγέλου. Στην ίδια ταινία εμφανίζεται ο Νίκος Ξανθόπουλος σε ρόλο "κακού", λίγο προτού ο σκηνοθέτης και παραγωγός τον καθιερώσει ως "παιδί του λαού".

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ο Justin Bieber τραγουδά ελληνικά ρεμπέτικα!

Έκπληξη έχει προκαλέσει στο κοινό του Bieber παγκοσμίως η ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να ηχογραφήσει νέο άλμπουμ όπου θα τραγουδά ελληνικά ρεμπέτικα τραγούδια!

Ο τραγουδιστής που κάνει αυτές τις μέρες περιοδεία στη Γερμανία, έκανε ένα διάλλειμα για να επισκεφτεί τη χώρα μας και να ανακαλύψει νέες πηγές έμπνευσης.

Ο Bieber, αφού μας αποκάλυψε ότι ο προπάππους του ήταν Έλληνας, επισκέφτηκε ένα στούντιο στην Ελλάδα και άκουσε μια ελληνική μπάντα με τα μέλη της οποίας είχε αναπτύξει μια εξ αποστάσεως φιλία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ (Ντοκιμαντέρ)

Ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του ρεμπέτικου. 

video by AvonRuLeZ
Η αναδρομή ξενικά με αναφορά στα μουσικά καφενεία του Πειραιά της δεκαετίας του 1930 και πιο συγκεκριμένα στο καφενείο του Γιώργου Μπάτη στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου το ρεμπέτικο τραγούδι εκφράζει τους απόκληρους της κοινωνίας της εποχής. Στη συνέχεια γίνεται διάκριση στις τρεις κυριότερες φάσεις της ρεμπέτικης ιστορίας: στην προ του 1922 περίοδο, στην περίοδο από το 1922 ως το 1940, οπότε και επέρχεται ο συγκερασμός με το ύφος των σμυρναίικων τραγουδιών που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και στην τελευταία φάση από το 1940 ως το 1953, που συμπίπτει με την πλήρη άνθηση και εμπορευματοποίηση του ρεμπέτικου, και τελικά με την παρακμή του. Δίνεται το στίγμα της ρεμπέτικης ιδεολογίας ως αντίθετης στην κυρίαρχη κουλτούρα και γίνεται εκτενής αναφορά στους θρυλικούς ρεμπέτες της εποχής ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, ΑΡΤΕΜΗ (ΑΝΕΣΤΗ ΔΕΛΙΑ), ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, αλλά και στους μεταγενέστερους ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ. Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μ. ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ διατρέχουν την ιστορία του ρεμπέτικου, ενώ την αφήγηση συμπληρώνει σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

https://docs.google.com/document/d/1C...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μπρέγκοβιτς: Τα ρεμπέτικα είναι η καλύτερη μουσική των Βαλκανίων

Μπρέγκοβιτς
Το καλύτερο είδος μουσικής που έχουν τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τα ρεμπέτικα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος».

 Ο Μπρέγκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε στην Αυστραλία για συναυλίες, δήλωσε ότι η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου στην ταινία «Ρεμπέτικο» ήταν από τις μεγαλύτερες επιρροές στην καλλιτεχνική του προσωπικότητα. Στο σπίτι του έχει μια μεγάλη συλλογή από παλιά ρεμπέτικα τραγούδια και δίσκους, στην οποία επανέρχεται συχνά.
Ο Σέρβος μουσικοσυνθέτης θεωρεί ότι τα ρεμπέτικα είναι ένα φυσικό μείγμα οθωμανικής και ορθόδοξης μουσικής. Αναγνωρίζει ότι η σέρβικη μουσική υπήρξε πάντα κάτω από τη μεγάλη επιρροή της ελληνικής. Τη σέρβικη και την ελληνική μουσική ακόμα και σήμερα, λέει, δένει το γεγονός ότι στα καλύτερά τους χρόνια, ήταν γραμμένες για να συνοδεύσουν το ποτό. «Από την πρώτη μου συνάντηση με τους Έλληνες μουσικούς, την περίοδο που έκανα το πρώτο μου τραγούδι με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ένιωσα πως η μουσική μου στην Ελλάδα βρίσκεται στο σπίτι της» λέει.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο 62χρονος μουσικός, συνθέτης και καλλιτέχνης, σημείωσε τεράστιες εμπορικές επιτυχίες και στην Ελλάδα, με καταπληκτικές μουσικές από τις ταινίες «Arizona Dream», «Underground» και «Καιρός των Τσιγγάνων» ειδικά όταν αυτό αξιοποιήθηκε από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη που τραγούδησε το «Βενζινάδικο».

Πηγή  www.newsbomb.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σταύρος Κουγιουμτζής(12/3/2005 8 χρόνια από τόν θανατό του)

"Θα 'ταν 12 του Μάρτη" έγραψε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης το 1976 και ο Σταύρος Κουγιουμτζής το μελοποίησε με μοναδικό τρόπο, φτιάχνοντας ένα "προφητικό" τραγούδι, καθώς έφυγε από τηζωή 12 Μαρτίου 2005.



"Θα 'ταν 12 του Μάρτη" Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης/Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής - ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου

Πέρασαν 8 χρόνια από την ημέρα (12 Μαρτίου 2005) που έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες μουσικοσυνθέτες, με πολλά σημαντικά τραγούδια στο ενεργητικό του και συνεργασίες με κορυφαίους Ελληνες ερμηνευτές.
Ο γεννημένος το 1932, μικρασιατικής καταγωγής Θεσσαλονικιός δημιουργός, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη γενέτειρά του την οποία υπεραγαπούσε.
Στο χώρο της μουσικής μπήκε σε ηλικία μόλις 15 ετών, καθώς οι σπουδές του στο πιάνο το επέτρεπαν, άρχισε να εργάζεται ως πιανίστας στα νυχτερινά κέντρα της πόλης.
Το 1961 γράφει το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Το περιστεράκι" με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη και παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ.

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (12 Μαρτίου 1938)

Ο Μάνος Ελευθερίου (Ερμούπολη Σύρου, 12 Μαρτίου 1938) είναι Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Για το πρώτο του μυθιστόρημα, ο Καιρός των Χρυσανθέμων, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες. Έγινε γνωστός ως στιχουργός τη δεκαετία του '70, συνεργαζόμενος με το Μίκη Θεοδωράκη (Λαϊκά: Το παλληκάρι έχει καημό, Σ' αυτή τη γειτονιά, Πολιτεία Γ & Δ), τον Δήμο Μούτση (Ο Άγιος Φεβρουάριος: Η σούστα πήγαινε μπροστά, Άλλος για Χίο τράβηξε, Ο χάρος βγήκε παγανιά) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία: Μαλαματένια λόγια, Τα λόγια και τα χρόνια, Παραπονεμένα λόγια). Αργότερα στίχοι του θα γίνουν τραγούδια από τον Γιάννη Σπανό (Η μαρκίζα), τον Σταύρο Κουγιουμτζή (Ελέυθεροι κι ωραίοι, Στα χρόνια της υπομονής), τον Θάνο Μικρούτσικο (Άμλετ της Σελήνης, Δεν είμαι άλλος, Δίκοπη ζωή), τον Ηλία Ανδριόπουλο (Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες) και τον Χρήστο Νικολόπουλο (Διαθήκη, Στων αγγέλων τα μπουζούκια). Θεωρείται μάλιστα ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Βιογραφικά στοιχεία