Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τα ρεμπέτικα των Tiger Lillies στο Ηρώδειο την Τετάρτη.

Γράφει ο: ✒️ 

Οι βρετανοί «νονοί του avant-garde καμπαρέ» μιλούν στο «Βήμα» με αφορμή την εμφάνισή τους την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο


Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική και πολύ περισσότερο τι είναι και τι ακριβώς κάνουν οι Βρετανοί Tiger Lillies. 

Εδώ και 32 χρόνια αποδομούν με τα σόου και τα τραγούδια τους με χιούμορ – μαύρο τις περισσότερες φορές – τα κακώς κείμενα της κοινωνίας ή του κόσμου μας. Οι «νονοί του avant-garde καμπαρέ», ή αν θέλετε ένα «μπρεχτικό punk καμπαρέ», ή ένα βαριετέ επηρεασμένο από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον Κουρτ Βάιλ, την τσιγγάνικη μουσική και το θέατρο του δρόμου, εμφανίζονται και πάλι στην Ελλάδα. 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτές είναι οι ιστορίες πίσω από δύο πασίγνωστα ρεμπέτικα τραγούδια..

Τις διαβάσεμε στο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Γιάννη Τσιαντή «Το κορίτσι του τεκέ»

Ο Νίκος Μάθεσης ή Τρελάκιας –γιος ψαρά από τη Σαλαμίνα – αναφέρει σε μια αφήγησή του:

« Η Δραπετσώνα δεν ήταν όπως τώρα που τη γνώρισες εσύ Κολωνάκι. Η Δραπετσώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στέκια της μαγκιάς. Στους τεκέδες της και στα Βούρλα σύχναζαν κάθε καρυδιάς καρύδι. Στους τεκέδες οι μάγκες κάπνιζαν ναργιλέ».

Στην «Κρεμμυδαρού» ήταν πολλοί τεκέδες όπως του Μίχαλου, του Σάλωνα, του Μαρκεζίνη, του Σαραντόπουλου και άλλων.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Αν ο Ρεμπό έγραφε ρεμπέτικα και η Ευτυχία ποιήματα για τον Βερλέν...

 

γράφει η: Δώρα Σελλά

Στις συναυλίες για την παρουσίαση των «Ρεμπώτικων» επέλεξαν ως ερμηνεύτρια όλων των τραγουδιών του δίσκου τη Λένα Κιτσοπούλου.

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης με τον δίσκο τους «Ρεμπώτικα», ο οποίος κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο από τη «Μικρή Αρκτο» σε μια καλαίσθητη έκδοση (CD-βιβλίο), κατέθεσαν μια πρωτότυπη μουσική πρόταση που υλοποίησαν με εξαιρετικά ευφυή τρόπο και ιδιαίτερη αισθαντικότητα.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

"Μ' Απαγόρευσαν Ρε Μάγκες": Ακούστε το νέο ρεμπέτικο τραγούδι του Κωνσταντίνου Κουτσαβάκη.

 Ο "Ρε Ματζόρε" ξαναχτυπά με το νέο τραγούδι «Μ’ Απαγόρευσαν Ρε Μάγκες».

Ο καλλιτέχνης του ρεμπέτικου τραγουδιού, Κωνσταντίνος Κουτσαβάκης, ο οποίος πριν λίγο καιρό έγινε viral με τη συνέντευξη που έδωσε στην ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», σχετικά με το «κορωνοπάρτι» που έκανε, για να παίξει παράνομα το «Ρε Ματζόρε» του, ξανά “χτυπάει” τώρα με ένα νέο τραγούδι που έχει τίτλο: “Μ’ Απαγόρευσαν Ρε Μάγκες”.

Χθες, μάλιστα, Πέμπτη 16/09, ο Κωνσταντίνος Κουτσαβάκης ήταν καλεσμένος στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι για να παρουσιάσει το νέο του τραγούδι «Μ’ Απαγόρευσαν Ρε Μάγκες».

Ακούστε το νέο του τραγούδι παρακάτω:

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν η Σωτηρία Μπέλλου είχε ρίξει βιτριόλι στον άντρα της.

 Από τις πλέον γνωστές ιστορίες επιθέσεων με βιτριόλι στα χρονικά είναι και εκείνη της Σωτηρίας Μπέλλου όταν η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια είχε ρίξει βιτριόλι στον άνδρα της, όταν έμαθε ότι την απατά, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή

Η επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε πέρσι η Ιωάννα δεν είναι δυστυχώς η πρώτη τέτοιου είδους επίθεση που έχει συμβεί στη χώρα μας. Αρκετές άλλες έχουν συνταράξει το πανελλήνιο, με πιο πρόσφατη την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα πριν από μερικά χρόνια.

Από τις πλέον γνωστές ιστορίες επιθέσεων με βιτριόλι στα χρονικά είναι και εκείνη της Σωτηρίας Μπέλλου όταν η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια είχε ρίξει βιτριόλι στον άνδρα της, όταν έμαθε ότι την απατά, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τι κρατάμε σήμερα από τον Στέλιο Καζαντζίδη; (γράφει η: Γεωργία Δρακάκη)

Είκοσι χρόνια και μία νύχτα από το σβήσιμο της ανεπανάληπτης φωνής

Το μαρτυρούν οι μνήμες που μας απέμειναν: ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν πολύ αγαπητός και δημοφιλής στους ανθρώπους.

Αυτό το χάρισμα δεν το έχει ο καθένας. Είναι κάτι μεγαλύτερο από μια καλή, από μια άριστη φωνή. Είναι αυτό που μπολιάζει την φωνή με άρωμα οικειότητας, αυτό που την κάνει άξια να εκπροσωπήσει χιλιάδες, εκατομμύρια άλλες φωνές.

Στις μέρες μας, η αποδοχή του δεν είναι όσο καθολική ήταν κάποτε. Θεωρείται τραγουδιστής της γκρίνιας και της κλάψας, με ξεπερασμένη τοποθέτηση και όχι-και-τόσο-καλό ρεπερτόριο (τουλάχιστον σε σχέση με άλλους, όπως ας πούμε τον Διονυσίου).

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Τεκέδες, Δερβίσηδες, Ρεμπέτες και ο Νόμος

Ο τεκές είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στα μέρη όπου συναθροίζονταν οι δερβίσηδες. Εκεί υπήρχαν κελιά φιλοξενίας όπου τα τάγματα Σούφι μπορούσαν να ζουν και να προσεύχονται με σκοπό την ολοκλήρωση του πνευματικού τους οράματος. Ο όρος προέρχεται από την τουρκική λέξη tekke, η οποία είναι απόδοση της αραβικής λέξης τακίγια, η οποία μεταφράζεται ως «μέρος για υποστήριξη» ή «μέρος για ξεκούραση».

Στην Ελλάδα η λέξη τεκές χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τα χασισοποτεία, αλλά και γενικά χώρους γεμάτους με καπνό από τσιγάρο. Στα ρεμπέτικα τραγούδια γίνεται συχνή αναφορά σε τεκέδες, καταγώγια που σύχναζαν χασισοπότες.

«Έπρεπε να ‘ρχόσουνα
μάγκα μέσ’ στο τεκέ μας
και ν’ άκουσες το μπαγλαμά
και τις διπλοπενιές μας»


Τραγούδαγε ο Μάρκος Βαμβακάρης, στην πρώτη του ηχογράφηση –πρώτη ιστορικά ηχογράφηση τραγουδιού με μπουζούκι στην Ελλάδα (1933) – με τον τίτλο “Καραντουζένι”. Και στο άλλο του τραγούδι, με τίτλο “Αλανιάρης”, βάζει και τον δερβίση μέσ’ στον τεκέ, ως αρμόζει άλλωστε από τους συνειρμούς που γεννά η λέξη: