Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

░2░0░1░9░ ευχές από το ''Ρεμπέτικο τραγούδι''


Ευτυχισμένο το 2019. 

Εύχομαι φέτος η φλόγα της αγάπης να καίει για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων. 

Υγεία, ευτυχία, ελπίδα και Καλή Χρονιά.

 𝕲𝖊𝖔𝖗𝖌𝖊 𝕲𝖎𝖗𝖓𝖆𝖘 - 𝕽𝖊𝖒𝖕𝖊𝖙𝖎k𝖔



Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

1983: Χριστούγεννα στην ΕΡΤ-1 με Ρεμπέτικο Πάλκο


Πριν από 35 χρόνια οι τηλεθεατές της ΕΡΤ-1 γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στο «Ρεμπέτικο Πάλκο». Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το εορταστικό πρόγραμμα του 1983, στο οποίο συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού.
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΠΑΛΚΟ
Οι ηθοποιοί της σειράς «Το μινόρε της αυγής», που το 1983 γνώριζε μεγάλη επιτυχία, Γιάννης Ζαβραδινός, Θέμις Μπαζάκα και Νίκος Καλογερόπουλος, είναι οι οικοδεσπότες του «Ρεμπέτικου Πάλκου», που άνοιξε τις πύλες του στην ΕΡΤ-1, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1983, με στόχο να κρατήσει καλή συντροφιά στους τηλεθεατές.
Το γλέντι ξεκινά με την Ρεμπέτικη Κομπανία σε σμυρναίικους σκοπούς και συνεχίζεται με τραγούδια του Βαμβακάρη και του Παπαϊωάννου από τη Χαρούλα Λαμπράκη. Τη μουσική σκυτάλη παίρνουν ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, η Γλυκερία, ο Μπάμπης Γκολές, η Πόλυ Πάνου, τα Παιδιά από την Πάτρα, η Άννα Χρυσάφη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, αλλά και ο Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη. Στο «Ρεμπέτικο Πάλκο» ανεβαίνουν επίσης η Μαίρη Λίντα, η Οπισθοδρομική Κομπανία, η Καίτη Γκρέυ και η Αθηναϊκή Κομπανία για να μας θυμίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.
Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Πάτρα-Ρεμπέτικα στο Μεγάλο Μας Τσίρκο.

 
Κυρίλλου Αρχ/που 14 , Πίσω από Veso Mare , Πάτρα 🚩
Μαρία Βασιλοπούλου (το αηδόνι απ τα σύνορα) 

Παναγιώτης Γουλιμής (το πιο γρήγορο μπουζούκι ανατολικά του Γλαύκου) 

Άλκης Σιδηροκαστρίτης (Κιθάρα με σπιρτάδα από την Εγλυκάδα) 

Σε ρεμπέτικα και (πολύ) παλιά λαϊκά..

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Εκεί που ο Django Reinhardt συναντά τον Τσιτσάνη ..

 
Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές θέλουν swing, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για gypsy swing… και όταν μιλάμε για gypsy swing τότε μιλάμε για τους Έλληνες βασιλιάδες, τους μοναδικούς Gadjo Dilo!
Oι Gadjo Dilo, από τους «residents» του Roof Stage του Gazarte πλέον, επιστρέφουν για δύο μοναδικές παραστάσεις με άρωμα Χριστουγέννων, το Σάββατο 22 & Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου! Mια γελαστή παρέα μουσικών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60, κατορθώνουν να συνδυάσουν την παραδοσιακή manouche gypsy swing μουσική με την Ελληνική μουσική παράδοση.
H μπάντα που έχει γίνει συνώνυμο των ξεσηκωτικών live, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας ρεμπέτικες διασκευές τους από τα άλμπουμ τους “Manouche De Grec” και “Manouche De Grec Vol II” καθώς επίσης και γνωστά ιταλικά, γαλλικά και αμερικάνικα κομμάτια σε ρυθμούς gypsy jazz!
Οι Gadjo Dilo μας υπόσχονται βραδιές βγαλμένες από άλλη εποχή γεμάτη ρυθμό, τραγούδι και χορό!
Πηγή: tvxs.gr

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Στη «μαγκιά» οι ρίζες του ρεμπέτικου…

 
Το νέο βιβλίο του Πάνου Σαββόπουλου
Ρεμπετοκουβέντα σήμερα, με αφορμή το βιβλίο «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», υπότιτλος: «Τα παραδοσιακά Ρεμπέτικα τραγούδια (1906-1931)» (εκδ. Οδός Πανός), του Πάνου Σαββόπουλου, γνωστού από έρευνές του στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. 
Όπως εξηγεί ο ίδιος, με το βιβλίο αυτό επιχειρεί μια αναζήτηση στις ρίζες των ρεμπέτικων τραγουδιών (θέμα θολό και δισεπίλυτο, όπως ομολογεί), για να καταδείξει ότι «αυτές βρίσκονται στα πρώτα πρώτα ρεμπέτικα, τα οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “μάγκικα”, “κουτσαβάκικα”, “μόρτικα” κ.λπ., δηλαδή τραγούδια που εξέφραζαν τους μάγκες, τα κουτσαβάκια, τους μόρτες κ.λπ., αφού προήλθαν απ’ αυτούς».

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Σταύρος Αβράμογλου: “Όταν αγαπάς κάτι πολύ νομίζω πως πάντα υπάρχει ελπίδα”

Σταύρος Αβράμογλου
Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώτα Γιδαροπούλου από: www.maxmag.gr
Ένας νέος δίσκος που περιλαμβάνει 13 ανέκδοτα τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών με ερμηνευτή τον Σταύρο Αβράμογλου, ενός Σερραίου τραγουδιστή με πάθος για το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι μας ταξιδεύει με την καθαρή φωνή του σε μια άλλη εποχή παρέα με τον Τσιτάνη, τον Ζαμπέτα, τον Βαμβακάρη και άλλους παλαιούς μεγάλους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού.

Το νέο cd του  με τίτλο «Αυτοί που φύγαν», περιλαμβάνει δεκατρία ακυκλοφόρητα τραγούδια των Στέλιου και Μάρκου Βαμβακάρη, Χρήστου Τσιτσάνη, Γιώργου Ζαμπέτα, Κώστα Καπλάνη, Τόλη Χάρμα, Λουκά Νταράλα, Βαγγέλη Ατραΐδη, Γιάννη Καραμπεσίνη, Νίκου Καρανικόλα, Χρήστου Νικολόπουλου που έρχονται στο φως για πρώτη φορά. Ο τραγουδιστής μίλησε στο maxmag για το νέο του εγχείρημα και την αγάπη του για τη μουσική.
  • Γεια σας κ. Αβράμογλου θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία για το νέο σας δίσκο.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ρόζα Εσκενάζυ: Μόνη της πατρίδα, η μουσική της.

source pic: conkalamaras.com

Λίγο πριν περάσει στους αθάνατους του Ρεμπέτικου, σύχναζε στο “Καφενείο των Παραδοσιακών Μουσικών” στην οδό Μένανδρου, πίσω από το Εθνικό Θέατρο. 

Εκεί έβγαινε στην άκρη του δρόμου και κοιτούσε με ένα βλέμμα λίγο ονειροπόλο, λίγο χαμένο, όμως πάντα λαμπερό και με ένα ελαφρό μειδίαμα στα κατακόκκινα χείλη της. Αν και μεγάλη σε ηλικία, με απίστευτα πολλές ρυτίδες, το μαλλί της ήταν πάντα φτιαγμένο σγουρό και κοκκινωπό και τα μάτια της βαμμένα. Φορούσε ένα μπορντό φουστάνι πλισέ, από εκείνα που αγαπούσε να φοράει από κοπέλα και ένα παραδοσιακό φυλαχτό στο λαιμό
 
Η Ρόζα Εσκενάζυ είχε μία απίστευτη ζωτικότητα. Δεν γινόταν να μην την προσέξεις. Κόντευε τα 75, όταν ακόμη τραγουδούσε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 σε κάποιο κέντρο στην Πλάκα με άλλους – παλιούς – ρεμπέτες. Σε κάποια στιγμή, αφού τραγούδησε και δημοτικά, έκανε νόημα προς τον κόσμο για χορό. Τότε άφησε την καρέκλα του πάλκου και έγινε ένα με τον κόσμο για να χορέψει. Την τελευταία της ερμηνεία την έδωσε το 1977 στην Πάτρα, όπου πλήθος θαυμαστών συγκεντρώθηκε για να την ακούσει.
Έτσι ήταν η μεγάλη ερμηνεύτρια του σμυρναίικου τραγουδιού, ένας περήφανος, αλλά και ταπεινός άνθρωπος.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γρηγόρης Μπιθικώτσης (11 Δεκεμβρίου 1922 - 7 Απριλίου 2005)


Σαν σήμερα (11/12) το 1922 γεννήθηκε ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, όπως χαρακτηρίστηκε, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 στο Περιστέρι. Πρωτότοκος ήταν ο Χρήστος και ακολουθούσαν η Κοντιλιώ, ο Γιώργος, ο Κώστας και τελευταίος ο Γρηγόρης. Φτωχή οικογένεια, πάλευαν να τα βγάλουν πέρα. Μέσα στη θύελλα του '40 τα αδέλφια του έφυγαν για το Μέτωπο, στην Αλβανία.

Εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα σ' ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας με μία κιθάρα, ευρωπαϊκά. Όλα άλλαξαν, όταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 πήγε ν' ακούσει τρεις μουσικούς που έπαιζαν με τα μπουζούκια τους σ' ένα κουτούκι. Ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Ο μικρός Γρηγόρης ενθουσιάστηκε κι από τότε ασπάστηκε το ρεμπέτικο και το λαϊκό.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Κυριακή Γιορτζή – Αντωνοπούλου (Κυρία Κούλα) ΒΙΝΤΕΟ

Η Κυριακή Γιορτζή-Αντωνοπούλου (π.1880–π.1954) υπήρξε η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια που είχε ως μόνιμη κατοικία την Αμερική. 

Γνωστή επί το απλούστερον ως Κυρία Κούλα (που είναι το χαϊδευτικό του ονόματος Κυριακή), αυτή η μοναδική γυναίκα έγινε τόσο δημοφιλής, ώστε ανάμεσα στα 1916 (ή 1917) και το 1927, όχι μόνο τραγούδησε τουλάχιστον 199 τραγούδια, αλλά κατά τη δεκαετία αυτή υπερίσχυσε όλων των αντιπάλων της σε αριθμό πώλησης δίσκων.

Στα τέλη του 1916 (ή στις αρχές του 1917) η κ. Κούλα Αντωνοπούλου μπήκε στα στούντιο της Columbia στη Νέα Υόρκη και κατέκτησε τη δισκογραφική σκηνή. Τραγουδώντας δια μέσου ενός μεγαφώνου η κ. Κούλα γραμμοφώνησε 34 τραγούδια… Η ανέλπιστη και χωρίς προηγούμενο δημοτικότητα των δίσκων της στην αγορά, παρακίνησε όλες τις σημαντικές αμερικάνικες δισκογραφικές εταιρείες ν’ ασχοληθούν με την παραγωγή ελληνικών δίσκων.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

''Θεέ μου μεγαλοδύναμε'' (Η προσευχή του μάγκα) - vids


Παλιό ρεμπέτικο (μουρμούρικο), που τραγουδιέται ως τελευταίο τραγούδι, πριν κλείσει ο τεκές

 Η προσευχή του μάγκα" (Θέε μου μεγαλοδύναμε)

Θεέ μου, μεγαλοδύναμε,
που 'σαι ψηλά εκεί απάνω
ρίξε λιγάκι τουμπεκί,
Θεούλη μου,
στον αργιλέ μου απάνω.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

Rembetiko.jpg Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης
ο «ΠΑΟΔΗΛ-Γρηγόρης Γρηγορίου» και το Δημοτικό Ωδείο Ηλιούπολης «Απόστολος Μόσχος»
διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. 

Το επταμελές Λαϊκό Σύνολο, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Νίκου Καραχάλιου, θα ερμηνεύσουν ρεμπέτικα τραγούδια γνωστών συνθετών, όπως των Ιωάννη Χαλκιά, Κώστα Σκαρβέλη, Γιάννη Δραγάτση, Μάρκου Βαμβακάρη, Δημήτρη Γκόγκου, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου.

"…το ρεμπέτικο έχει επιβάλλει τη δύναμή τους σε όλους μας. Αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σ’ εμάς και σε τέτοιο σημείο δικά μας που δεν έχουμε νομίζω σήμερα τίποτα άλλο να ισχυριστούμε το ίδιο. Το ρεμπέτικο κατορθώνει με μια θαυμαστή ενότητα να συνδυάσει το λόγο τη μουσική και την κίνηση. Από τη σύνθεση μέχρι την εκτέλεση με ένστικτο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη που ορισμένες φορές φτάνει τα όρια της τελειότητας, θυμίζει μορφολογικά την αρχαία τραγωδία …
Μ. Χατζιδάκις, 1948, Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν"

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Μανώλης Χρυσαφάκης ή Φυστιξής (1894-1972)

Μανώλης Χρυσαφάκης ή Φυστιξής. Δίπλα του ο Ατραίδης. Ο μικρός που κάθεται είναι ο γιος του Γιώργος.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1894 και πέθανε στην Αθήνα το 1972. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μετά το 1923. Προηγούμενα είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος, σαν εθελοντής, στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Το 1922 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους.
 
Για τα δημοκρατικά του φρονήματα καταδιώχθηκε πολλές φορές και δέχθηκε και δολοφονικές επιθέσεις από τους επίστρατους. ‘Όπως και ο Ογδοντάκης, σώθηκε από τη λαϊκή συνδρομή.
Επί είκοσι σχεδόν χρόνια ήτανε πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Μουσικών και φυσικά όχι διορισμένος.

Υπήρξε κορυφαίος σαν μουσικός – έπαιζε σαντούρι - και εργάστηκε 60 ολόκληρα χρόνια, με ελάχιστες διακοπές, σε σμυρναίικα, λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα συγκροτήματα (1910-1970). Επίσης ήταν πολύ καλός συνθέτης. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι δικοί του.

Συνθέσεις του: Ο μπαρμπουτατζής με Στ. Περπινιάδη σε στίχους του Νίκου Μάθεση (1934)
Πηγή ανάρτησης: Παντάκης Γιώργος

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Ο ρεμπέτης που τυφλώθηκε παίζοντας το μπουζούκι του πάνω στο πάλκο

https://s.nbst.gr/files/1/2018/11/wknrrem002.jpg

Ύμνησε την αντίσταση και την ελευθερία, έμπλεξε με τα ναρκωτικά, αποτοξινώθηκε μόνος και έγραψε ιστορία στη μουσική

Η ζωή δεν είναι εύκολη για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν αυτοί που γεννιούνται με τα πάντα στα πόδια τους. Υπάρχουν και εκείνοι που πρέπει να παλέψουν σκληρά για ν’ αποκτήσουν τα ελάχιστα ή απλά για να επιβιώσουν. Υπάρχουν και αυτοί που γεννιούνται «ξυπόλητοι», κατακτούν την κορυφή, δίνουν μια κλωτσιά καταστρέφοντας τα πάντα και στη συνέχεια τα ξαναχτίζουν.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Δημήτρης Γκόγκος. Και αν το ονοματεπώνυμό του δεν σας λέει και πολλά πράγματα, είναι σίγουρο πως το ψευδώνυμό του θα σας κάνει να σιγοτραγουδήσετε το «αποβραδίς ξεκίνησα»… Ο Μπαγιαντέρας, άλλωστε, δεν ήταν κάποια αμελητέα ποσότητα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Έγραψε τη δική του ιστορία.

Η τελευταία ρεμπέτισσα Μαριώ, ανοίγει την… πόρτα της ψυχής της στο neakriti.gr

Μαριώ Συνέντευξη στο neakriti.gr, έδωσε μία από εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, η Μαριώ, η οποία εξομολογείται το μυστικό της επιτυχίας της. Η γυναίκα που υπηρέτησε με σεβασμό το ρεμπέτικο τραγούδι και αγαπήθηκε τραγουδώντας όλα εκείνα τα ρεμπέτικα τραγούδια που αγαπήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας, μας άνοιξε την… «πόρτα» της.
Συνέντευξη στη Μαρία Λιναρδάκη

Κινητήριος δύναμή της η Αγάπη, σε ότι έκανε πάντα… Αγάπη πολύ έδωσε και στη δουλειά της και στην οικογένειά της και εξακολουθεί να δίνει.
Μεγάλη αγάπη επίσης τρέφει για την απλή ζωή, αυτή τη ζωή που μιλούν τα ρεμπέτικα τραγούδια. Ένας λόγος εξάλλου που αγάπησε το ρεμπέτικο ήταν αυτός, γιατί αγαπά την απλότητα, όπως εξομολογείται στο neakriti.gr.
Ότι έκανε, το έκανε με πάθος, παρά τις δυσκολίες της ζωής έμαθε να δοξάζει το Θεό και στα εύκολα και στα δύσκολα.
Σε μικρή ηλικία ήταν, όταν την… συνεπήρε το ρεμπέτικο τραγούδι και τώρα πια ως μητέρα και γιαγιά, εξακολουθεί να το υπηρετεί, όποτε της δίνεται η ευκαιρία με την ίδια ακριβώς αγάπη, αλλά και με απέραντο σεβασμό.
Δεν είναι άλλη από την ιδιαίτερα αγαπητή ρεμπέτισσα Μαριώ, την οποία αγαπήσαμε μέσα από τις ερμηνείες της, και που μας έκανε την τιμή να μας ανοίξει την πόρτα της και την ψυχή της και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Πώς ξεκινήσατε την καλλιτεχνική σας πορεία και από ποια ηλικία αρχίσατε να τραγουδάτε;




Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Passa tempo, Δεν είναι Μπάντα, είναι Project - Δεν είναι Project, είναι Παρέα (συνέντευξη)

Τους ενώνει η μουσική, οι passa tempo (Αλέξανδρος, Γιώργος, Νακης και Γιάννης) γνωρίστηκαν πριν μερικά χρόνια με διαφορετικές επιρροές και έκαναν ένα project όπου μπλέκονται τα ρεμπέτικα, με τα παλιά λαϊκά του 30 & 40 με τα Γαλλικά τραγούδια.
Πειράζουν, μαγειρεύουν μουσικές διασκευάζοντας τραγούδια σε swing, gypsy jazz,  bossa nova, ρετρό, ήχους..Κρατούν ατόφια τα πρωτογενή στοιχεία και με δικές τους ιδέες και αυτοσχεδιασμούς μας τα ξαναστήνουν
Στο επερχόμενο live τους είναι μια ωραία ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά αυτά που ετοιμάζουν και με τόση αγάπη και μεράκι μας προτείνουν.. Οι Passa Tempo στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Νέον στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.  

Συνέντευξη: Μαριλού Φυντανίδου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Πάνος Σαββόπουλος: Οι ρίζες των ρεμπέτικων… [Γράφει ο Γιώργος Κιούσης]

Panos Savvopoulos

Έξι πρωτότυπα κείμενα. Εκτός από το βασικό και εκτενέστερο «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», υπάρχουν και τα εξής πέντε: «Κομπολόγια και μπεγλέρια στα ρεμπέτικα», «Τα μαχαίρια της μαγκιάς», «Το πέντε στα ρεμπέτικα», Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης, Αντώνης Καλυβόπουλος.

Το ψηφιακό CD που συνοδεύει το βιβλίο, περιέχει 41 παραδοσιακά ρεμπέτικα με αδέσποτα στιχάκια και ένα blues επίσης με αδέσποτα στιχάκια! Περιέχει ακόμα  τους 160 στίχους των τραγουδιών τα οποία αναφέρονται στους τρεις καταλόγους του βιβλίου. Επίσης, στις 151 σελίδες του περιέχονται 150 φωτογραφίες, οι οποίες φυσικά έχουν άμεση σχέση με τα κείμενα. Μιλάμε με τον Πάνο Σαββόπουλο με αφορμή το νέο του βιβλίο.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Πρώτη επίσημη παρουσίαση για την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες

Πρώτη επίσημη παρουσίαση για την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του κορυφαίου δημιουργού και φέρει το όνομά του, στην πρώτη της εμφάνιση στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου.
Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν, παρουσιάζονται για πρώτη φορά από δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη. Οι δύο μουσικές παραστάσεις εντάσσονται στον κύκλο ΓΕΦΥΡΕΣ (καλλιτεχνική επιμέλεια και προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και αποτελούν συμπαραγωγή της PROSPERO και του ΜΜΑ.
Στην πρώτη παρουσίαση της Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης, στις 4 και 5/12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καλούνται να συμπράξουν για πρώτη φορά επί σκηνής και να αποδώσουν αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον δικό τους τρόπο, δύο πολύ ιδιαίτερες φωνές.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Λάρισα: “Ρεμπέτικη παρέα” απο τον Χορίαμβο..


Paidis.com | Όλα τα νέα από ΛΑΡΙΣΑ, ΤΥΡΝΑΒΟ και τον ΚΟΣΜΟ όλο!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος παρουσιάζει την “Ρεμπέτικη Παρέα” σε μια διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα και  πολύ κέφι!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή για τέσσερα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας από αυτό το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 20.15, στην έδρα του συλλόγου, Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, γωνία, στη Λάρισα.
Γενική είσοδος 10ευρώ, με κρασί Οινοποιείου Ντούγκου!
Για τις κρατήσεις σας τηλεφωνήστε στο ☎ 2411101963 από τις 6μ.μ.
Την επιμέλεια της παράστασης έχει ο Νίκος Σαμαρίνας

Δρουν κι επιδρούν στο χώρο:
Αστερινού Έλενα, Βλάνδος Ιωάννης, Γαλλιός Δημήτρης, Ζέρβας Γιάννης, Καραλή Βάσια, Σαμαρίνας Νίκος, Σαραφείδου Ζωή, Τσιούγκου Τζένη, Χαρχαντής Νίκος, Χατζηλιάδου Λένα.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Το ρεμπέτικο…στην Τσαριτσάνη.

Mια ιστορική αναδρομή,από τις αρχές του 20ου αιώνα,μέχρι σήμερα,του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Τσαριτσάνη,σε μια  μουσική ρεμπέτικη βραδιά το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, που διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της μουσικής μας παράδοσης, του τόπου.
 ONLARISSA.GR - 24ωρη ενημέρωση, ειδήσεις, νέα για τη Λάρισα, την Ελλάδα και τον Κόσμο!
  ONLARISSA.GR - 24ωρη ενημέρωση, ειδήσεις, νέα για τη Λάρισα, την Ελλάδα και τον Κόσμο!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Χορευτικό Εργαστήρι Ημαθίας ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΑΤΕΙΝΟΣ: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι (20/11/18)

Χορευτικό Εργαστήρι Ημαθίας ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΑΤΕΙΝΟΣ:  Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι (20/11/18)
Το Χορευτικό Εργαστήρι Ημαθίας, με τον τίτλο “Κύκλος Ερατεινός”, κάνει μία καινούρια προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή, ενός μοναδικού κληροδοτήματος της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το Ρεμπέτικο Τραγούδι.

Στα πλαίσια αυτά διοργανώνει μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μες της ταβέρνας τη γωνιά» την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21.00, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Αρωγοί, βοηθοί, συμπαραστάτες και συμπαραγωγοί, αυτής της εκδήλωσης, είναι οι μουσικοί της πόλης μας: Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Θεοδωρίδης Κων/νος, Γκατζούρας Στάθης, Κασερόπουλος Γιάννης, Σαββίδης Κών/νος, Σαββίδης Γιώργος, Παπαρουσόπουλος Γιώργος και οι εξωτερικοί συνεργάτες: Αρετή Καμηλάκη και Ηλιάδου Μάρθα. Τους ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να είναι μια καλή αρχή για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια!!!
 Verianet

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ρεμπέτικο και λαϊκό στο Δημοτικό. 🎼

rempetiko mpouzouki Με ελεύθερη είσοδο - Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά» του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά
Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και στη λαϊκή μουσική παρουσιάζει το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά» που συνδιοργανώνει με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 στις 12 το πρωί, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Συμμετέχει το τμήμα λαϊκής μουσικής υπό την διδασκαλία του καθηγητή μπουζουκιού Λάμπρου Κουκουβή, πλαισιωμένο από τον δεξιοτέχνη Μανώλη Καραντίνη, τον τραγουδιστή Νίκο Ανδρουλάκη και τον κιθαρίστα Γιώργο Χατζόπουλο, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια και συνθέσεις από όλο το φάσμα της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Συγκεκριμένα θα ακουστούν έργα των Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Λοΐζου.
 Portnet
Πηγή www.portnet.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Δημήτρης Μυστακίδης: Πολλοί στην Ελλάδα αντιμάχονται τη λαϊκή μουσική..

Δημήτρης Μυστακίδης

Με κιθάρες, μπαγλαμάδες και μπουζούκια παρουσιάζει εγκλήματα του μεσοπολέμου όπως έχουν καταγραφεί στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Aπό τους πιο έµπειρους πολυοργανίστες της ελληνικής σκηνής και δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας, ο ∆ηµήτρης Μυστακίδης εδώ και τριάντα χρόνια µελετά µε αφοσίωση τη λαϊκή µουσική παράδοση, από την οποία αντλεί τη θεµατολογία του τόσο στις βιβλιογραφικές και δισκογραφικές του καταγραφές όσο και στις συναυλίες που παρουσιάζει.

Αυτό τον καιρό έχει καταπιαστεί µε την εγκληµατολογία και ετοιµάζει µια παράσταση µε θέµα τα εγκλήµατα στο ρεµπέτικο – πράξεις άδικες, καταλογιστέες από τον νόµο, που συντάραξαν την Ελλάδα του µεσοπολέµου. Το λαθρεµπόριο, τα ναρκωτικά, η πορνεία, οι απαγωγές, τα εγκλήµατα πάθους και τιµής αλλά και τα πολιτικά εγκλήµατα αποτυπώθηκαν µε τον πιο παραστατικό τρόπο σε αυτό το ρεπερτόριο. Η δολοφονία του ∆ηµήτρη Αθανασόπουλου στο τραγούδι «Καηµένε Αθανασόπουλε» που έγραψε ο Ιάκωβος Μοντανάρης, η υπόθεση Ροκαµβόλ που αφορά τα.......

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Λαμία: Οι Εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο «Πάνος Γαβαλάς – Μια φωνή όλο φως» 📖

Ο Δήμος Λαμιέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, το Σύγχρονο Ωδείο Κέφος και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μανιάτη «Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που βρίσκεται στην οδό Λεωνίδου 9-11.

Ο Πάνος Γαβαλάς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές όλων των εποχών. Φωνή σπάνια, ιδιαίτερη, μελωδική, γοητευτική, συναισθηματική αλλά δωρική, ευάλωτη και αρρενωπή μαζί, που αποτέλεσε σχολή στο είδος του.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Μια σπάνια ασθένεια έχει καθηλώσει τη σπουδαία ηθοποιό και τραγουδίστρια του «Ρεμπέτικου», Σωτηρία Λεονάρδου

Μιλά για όσα βιώνει η καλλιτέχνιδα ένας από τους απιστήθιους φίλους της..[www.athensvoice.gr]
Η Σωτηρία Λεονάρδου υπήρξε μία από τις πιο ασυμβίβαστες και εμβληματικές προσωπικότητες στο θέατρο. Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 1983, όταν ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης την έκανε πρωταγωνίστρια της πολυβραβευμένη ταινίας του «Ρεμπέτικο» (η ίδια συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου), η οποία σάρωσε. 
Εκεί ως Μαρίκα ενσάρκωσε ποια άλλη; Τη «μεγάλη» Μαρίκα Νίνου.
Τα τελευταία οχτώ χρόνια από όταν χτυπήθηκε από την ασθένεια βρίσκεται καθηλωμένη στο σπίτι της: ««Η Σωτηρία βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα αποκατάστασης με ειδικούς γιατρούς και καμιά φορά βγαίνει εκτός σπιτιού, έχοντας όλους εμάς που την αγαπάμε κοντά της. Η ίδια δεν επιθυμεί -και λόγω του προβλήματος που της έχει αφήσει η ασθένεια- να μιλάει για όσα βιώνει» λέει στην «Espresso» ένας από τους επιστήθιους φίλους της.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ»

parapetamenoi.jpg Πάνε κοντά δέκα, περίπου, χρόνια που ξεκίνησε τη πορεία της η μουσική συντροφιά των «Παραπεταμένων». 

Κοινός τόπος η αγάπη  για το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι γενικότερα. Παρακολουθώντας, στο μέτρο του δυνατού, τα σύγχρονα  μουσικά ρεύματα  πιστεύουμε ότι η γλώσσα της μουσικής είναι ενιαία και δεν γνωρίζει φραγμούς και τεχνητά εμπόδια, φτάνει να παράγεται με συνέπεια και ήθος.

Η επιλογή μας να παίζουμε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια στηρίζεται στην απόφασή  μας να διασκεδάζουμε και να χαιρόμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι, γιατί αισθανόμαστε πιο οικεία και φιλικά με τις καταβολές αυτού του αστικού μουσικού είδους.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Το ρεμπέτικο στην Αντίσταση ..

Το ρεμπέτικο στην Αντίσταση Γράφει ο

Κάποια πρόνοια όμως θα πρέπει να ληφθεί για τα σκόρπια και κυνηγημένα ρεμπέτικα της Αντίστασης. Όπως είναι φυσικό, δεν έχουν αποτυπωθεί σε δίσκο, εξ αιτίας των κινδύνων της εποχής που προαναφέραμε. Υπάρχουν και παρτιτούρες και στίχοι. Ας ασχοληθεί κάποιος με τη συστηματική καταγραφή και έκδοσή τους.

Απόλυτα λαϊκό τραγούδι το ρεμπέτικο, γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τα μεράκια, τον πόνο και το παράπονο των απλών λαϊκών ανθρώπων, υμνώντας τον έρωτα, την προσφυγιά, το πάθος της μαστούρας, αλλά και την αγανάκτηση για θέματα κοινωνικά, πατριωτικά και ακόμα θέματα ελευθερίας και αντίστασης στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους στην Κατοχή.
Στα χρόνια της Αντίστασης το ρεμπέτικο τραγούδι, πατώντας πάνω στο αντάρτικο, συντάσσεται με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ακολουθώντας την πολιτική τους ιδεολογία και εμψυχώνοντας αγωνιστές και λαό.

Τρικαλινή ορχήστρα μάγεψε με ρεμπέτικα και λαϊκά Γάλλους και Ελληνες.

Ήχοι, χρώματα και γεύσεις Ελλάδας, μέσω Τρικάλων στο Στρασβούργο. Η ορχήστρα που ξεκίνησε από τα Τρίκαλα, συνοδευόμενη από την αντιπρόεδρο του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, με τις νότες της εντυπωσίασε τους πάντες.
Έλληνες και Γάλλοι τραγούδησαν στη Salle du Manège της γαλλικής πόλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «quinzaine culturelle hellenique» (Δεκαπενθήμερο Ελληνικού Πολιτισμού), που συνδιοργάνωσαν, η πρεσβεία της χώρα μας στη Γαλλία και ο Δήμος Στρασβούργου, ενώ την πρόσκληση στο Μουσείο Τσιτσάνη έκανε ευγενικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Στρασβούργου κ. Ελένη Τσετσέκου.
Με παρόντα τον πρέσβη κ. Στυλιανό Περράκη, οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα απόλαυσαν τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια, που ξεσήκωσαν τους πάντες για χορό και μνήμες ελληνικές. Η τρικαλινή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε την επόμενη της συναυλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τον εξ Αγρελιάς κ. Βαγγέλη Γκιντέρσο.
Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους:
Δήμος Αποστόλης: φωνή-μπαγλαμάς-κουτάλια
Τσικρικάς Λευτέρης: φωνή-τζουράς
Αβραμιώτη Έλενα: φωνή- βιολί
Φαλιάγκας Άρης: φωνή
Τάνκος Θωμάς: μπουζούκι
Παλαυράκης Γιώργος: κιθάρα
 Aftodioikisi.gr

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Οι Ανφάν Γκατέ του Ρεμπέτικου στο Ξέφωτο..🎤 🎼


Που: Ξέφωτο  Λυκούργου 5, Λαδάδικα, 546 25, Θεσσαλονίκη     Χάρτης
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Ανφάν Γκατέ
Πότε: 27/10/2018
Ώρα έναρξης: 23:00
Οι  «Ανφάν Γκατέ» του Ρεμπέτικου, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, μας… κακομαθαίνουν στο ΞΕΦΩΤΟ. Μαζί τους και ο Φώτης Θεοδωρίδης.
Ανφάν Γκατέ. Η νεανική ρεμπέτικη κομπανία έρχεται στο πάλκο του ΞΕΦΩΤΟΥ για γλέντι και πενιές από ένα διαχρονικό μουσικό είδος που σμίγει γενιές και γενιές..

ΟΙ Ανφάν Γκατέ το Σάββατο 27 Οκτωβρίου μας προσκαλούν στο ΞΕΦΩΤΟ (Λυκούργου 5, Λαδάδικα), σε μία βραδιά ανανέωσης της γνωριμίας μας με το ρεμπέτικο. Γιατί οι ίδιοι, νέοι, φρέσκοι και παθιασμένοι με αυτό που κάνουν, επαναπροσεγγίζουν με  δροσιά, δυναμισμό αλλά και γνώση τον λατρευτό κόσμο του ρεμπέτικου, ενός μουσικού είδους που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο καταχωρήθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»

Το Σάββατο στο ΞΕΦΩΤΟ γινόμαστε…αλάνια

Γιώργος Μακρής, Σπύρος Γκούμας: «Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής»

 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ από: www.presspublica.gr

…Πόλεμος, λοιπόν («Alors, c’ est la guerre»), ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι που επέδωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας, Emanuele Grazzi, στον Ελληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου 1940. Με το τελεσίγραφο αυτό η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι ζητούσε ουσιαστικά να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά αδιευκρίνιστο αριθμό ελληνικών περιοχών ως «εγγύηση ουδετερότητας της Ελλάδας».  «Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής», το  Σάββατο ώρα  9 μμ στον Πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις» Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη, τηλ  2108613739 / 6977986185. 

-Είναι γνωστό ότι η ομάδα σας ασχολείται, κυρίως, με το ρεμπέτικο. Τι θα παρουσιάσετε στη νέα σας εκδήλωση;

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ζεϊμπέκικο: από πού κατάγεται

Ζεϊμπέκικο: από πού κατάγεται
Οι Ζεϊμπέκοι, ο Ζευς και οι λαμέ γλάστρες...by www.news247.gr
«Πιάσε μια ζεϊμπεκιά να ρίξω τις βόλτες μου…» Αυτή η παραγγελιά, που μόνο σε σκυλάδικο μπορεί να ακουστεί, μάλλον θα κάνει κάποιες και κάποιους να στραβομουτσουνιάσουν, ίσως και με το δίκιο τους, καθώς το ζεϊμπέκικο που χορεύεται σήμερα, ακόμα και από πρωθυπουργούς να προσθέσω, καμιά σχέση δεν έχει με τον αντρικό, μοναχικό, στιβαρό και αυτοσχεδιαστικό χορό που χόρευαν οι ρεμπέτες στους τεκέδες, τις ταβέρνες και τις φυλακές
.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως αυτός ο χορός έχει αρχαία καταγωγή. Ο λαογράφος Θάνος Βελλούδιος, ο μουσικολόγος Σίμων Καρράς, αλλά και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως το ζεϊμπέκικο πήρε το όνομά του από τους Ζεϊμπέκους, τους εξισλαμισθέντες Έλληνες της Προύσας, του Αϊδινίου και της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας, οι οποίοι ονομάζονταν και «ιππότες των ορέων» εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς τους.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

''Καλό Ταξίδι'' Μάνο!!

Ένας σημαντικό λαϊκός τραγουδιστής, ο ερμηνευτής της μεγάλης επιτυχίας «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το μεσημέρι πέθανε σε ηλικία 77 ετών, από ανακοπή καρδιάς ο Μάνος Παπαδάκης, ένας από τους ξεχωριστούς λαϊκούς τραγουδιστές που έγραψε τη δική του σημαντική πορεία στο λαϊκό τραγούδι, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά.

Το ρεμπέτικο της Δέσποινας και του Βαγγέλη είναι… λίγο πιο πειραιώτικο [🖋 ΓΡAΦΕΙ Ο ΜΙΧAΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ]

Βαγγέλης Πετρινιώτης - Δέσποινα Ψαθά.jpg

Ο Βαγγέλης Πετρινιώτης και η Δέσποινα Ψαθά παρουσιάζουν τραγούδια από το ρεπερτόριο του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου, τα οποία καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο 1932-1950.

Ο Βαγγέλης παίζει τρίχορδο μπουζούκι και τραγουδά, ενώ η Δέσποινα παίζει λαϊκή κιθάρα και επίσης τραγουδά.
Με αφορμή την πρόσφατη εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Αξιοθέας, του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου μιλήσαμε μαζί τους, περισσότερο για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στο ρεμπέτικο και δη να μυηθούμε στο ιδίωμά του που ονομάζεται Πειραιώτικο Ρεμπέτικο, το οποίο είχε ως κυριότερους εκφραστές την ξακουστή Τετράς του Πειραιώς, που αποτελούνταν από τους Μ. Βαμβακάρη, Α. Δελιά, Γ. Μπάτη και Στ. Παγιουμτζή.

 Πόση απήχηση έχει το ρεμπέτικο στις μέρες μας και δη ανάμεσα σε νεαρόκοσμο; 

 Σε μαγαζιά που υποστηρίζουν το είδος αυτό, καθώς και σε παραστάσεις με αφιερώματα στο ρεμπέτικο θα δεις νεαρό κόσμο και πολλούς φοιτητές. Είναι νομίζω λογικό, ο άμεσος και διαχρονικός στίχος που φέρουν τα τραγούδια αυτά να αγγίζει όλες τις ηλικίες και ειδικότερα αυτούς που είναι νέοι και ψάχνουν κάτι ποιοτικό και ειλικρινές, πέραν των κομματιών που τους σερβίρει η μουσική βιομηχανία σήμερα.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ελληνισμός και ρεμπέτικα..

http://www.elculture.gr/wp-content/uploads/2015/05/rempetiko-pireas.jpg
Αυτό που αποκαλούμε «ρεμπέτικο τραγούδι» ή λαϊκό αστικό τραγούδι με μια άλλη ορολογία, από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του απέκτησε φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. 

Και αν τελικά επικράτησε εντυπωσιακά εξουδετερώνοντας όλους τους εχθρούς του, αυτό έγινε μετά το 1960, όταν πια έπαψαν να γράφονται ρεμπέτικα.

Νίκησε οριστικά και αμετάκλητα μετά θάνατον. Τολμάει πια κανείς να γράψει κάτι εναντίον των ρεμπέτικων, όταν πια αυτό το τραγούδι είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; Και το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί πολεμήθηκε με τέτοια μανία, σε τέτοια γκάμα, που αρχίζει από τους φασίστες της 4ης Αυγούστου μέχρι τους τριτοδιεθνιστές κομμουνιστές της Ελλάδας; Οι κατηγορίες εναντίον του εντάσσονται στα κακουργήματα. «Υπόκοσμος», «λούμπεν προλεταριάτο», «ναρκωτικά», «κλέφτες και μαχαιροβγάλτες», «αντιφεμινισμός» και ακόμα πολλές άλλες κατηγορίες, μέχρι και αυτή της εθνικής προδοσίας, για να απαγορευθεί τελικά από τη δικτατορία του Μεταξά.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Με τον Ξαρχάκο, το ρεμπέτικο γίνεται ραπ!

xarhakos.jpg

Τη νέα σεζόν στο Gazarte ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει δυο καινούρια projects που, αφού είναι κατά Ξαρχάκο, είναι άκρως ενδιαφέροντα και απολαυστικά.

Σε πρώτη φάση, ο σπουδαίος μας συνθέτης πιάνει το songbook του Γιώργου Ζαμπέτα καιι το διαμορφώνει με τον δικό του τρόπο έχοντας ως ερμηνεύτρια την Χαρούλα Αλεξίου, που "επιστρέφει" στη σκηνή μετά το θεατρικό της διάλειμμα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1η Δεκεμβρίου.
Μετά, με τη νέα χρονιά, ο Σταύρος Ξαρχάκος "μεταμορφώνει" τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη (του δάσκαλού του) καλώντας την Δήμητρα Γαλάνη και τον B.D. Foxmoor (Μιχάλη Μυτακίδη) να τα ερμηνεύσουν - μη αποκλείοντας ακόμα και low bap προσεγγίσεις! Αυτό από τον Μάρτιο και μετά...
https://www.hepis.gr/getbusy/wp-content/uploads/sites/2/2017/08/Athinaroma-460x250.png 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».: Προβολή ταινίας και ρεμπέτικο γλέντι ενόψει της 28ης Οκτωβρίου

teleftaio-simioma.jpg
Πηγή: inkomotini.news
Προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, και γλέντι με τα ρεμπέτικα τραγούδια της κατοχής του ΄40-΄44, διοργανώνει ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Η εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Μουσική παράσταση «Σμύρνη- Πόλη, Πειραιάς, Κρήτη»

Μουσική παράσταση «Σμύρνη- Πόλη, Πειραιάς, Κρήτη» από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Η Αρτεμησία» με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Τρεις εικόνες που συνθέτουν τη διαδρομή του αστικού λαϊκού τραγουδιού, που ξεκινά από τις εστουδιαντίνες της Σμύρνης και της Πόλης, συναντά το ρεμπέτικο τραγούδι του Πειραιά και καταλήγει στο αστικό λαϊκό τραγούδι της Κρήτης.

Τη διαδρομή αυτή αποτυπώνει μουσικά η παράσταση με θέμα: «Από το Αστικό Τραγούδι της Σμύρνης και της Πόλης, στο ρεμπέτικό του Πειραιά και στα Ταμπαχανιώτικα και τις Κοντυλιές της Κρήτης», που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:30 στην αίθουσα Μανόλης Καρέλλης στην οδό Ανδρόγεω.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η θρησκευτικότητα του Γιώργου Ζαμπέτα παρόλο που βλαστημούσε συνέχεια και ήταν προληπτικός. Τα χοντροκομμένα αστεία με τον ιερέα της γειτονιάς του


Ήταν μάγκας, μπεσαλής και ανοιχτοχέρης. Ο Γιώργος Ζαμπέτας μιλούσε λαϊκά, τη γλώσσα του δρόμου. Έβριζε πολύ. Όταν θύμωνε, βλασφημούσε και ξεσπούσε στα Θεία. «Γαμώ τον Χρ…..ό σου. Το πάλκο θέλει μ…νί», είχε πει στη σύζυγό του Αργυρώ, όταν του έκανε σκηνές ζηλοτυπίας της για τις τραγουδίστριες στα κέντρα. 

Ο Ζαμπέτας παρεξηγήθηκε από πολλούς ως εμπορικός και υπερβολικά αθυρόστομος. Ωστόσο, ο άνθρωπος που κατάφερε να μεταφέρει το μπουζούκι στα αστικά σαλόνια, πίστευε πολύ στον Θεό. Ήταν θεοσεβούμενος και όπως πολλοί στην εποχή του, αν και βλαστημούσε, είχε πίστη και θρησκευτικότητα.

«Η θρησκεία ήταν πάνω από όλα»

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ένα μεσημέρι στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο


 Ο πατέρας του ρεμπέτικου και δημιουργός, μεταξύ άλλων, της διάσημης «Φραγκοσυριανής» έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο νησί των Κυκλάδων που τον τιμά με έναν χώρο αφιερωμένο στη μνήμη του - Πηγή: www.lifo.gr

«636, 637, 638». Έχουμε ανέβει σχεδόν όλα τα σκαλιά μέχρι την Άνω Σύρο.
Τέλη Σεπτέμβρη και ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Ανάμεσα στα μικρά σπίτια και τα καφενεδάκια που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή αλλά τώρα είναι ερημωμένα, βρίσκεται το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Η ώρα είναι σχεδόν 2 και η υπάλληλος που το κρατάει ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι είναι έτοιμη να το κλείσει για μεσημέρι. Από ένα μικρό ηχείο στους τοίχους του μουσείου, το οποίο έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μοιάζει με το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, ακούγονται παλιά τραγούδια του ρεμπέτη, με τη «Φραγκοσυριανή» να έχει την τιμητική της.
Εκεί κοντά, κάτω από την Καθολική Εκκλησία, στο Σκαλί γεννιέται το 1905 ο Μάρκος Βαμβακάρης. Η οικογένειά του πολύτεκνη αλλά συνάμα και πολύ φτωχή. Σε ηλικία μόλις 7 χρονών, στη δευτέρα δημοτικού, παρατάει το σχολείο και τρέχει με τη μητέρα του να δουλέψουν σε ένα κλωστοϋφαντουργείο στην Ερμούπολη.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ο μαύρος τζαζίστας που τραγούδησε στα ελληνικά το Σμυρναίικο τραγούδι «Τι σε μέλει εσένανε»

Το Σμυρναίικο τραγούδι  «Τι σε μέλει εσένανε / από πού είμαι εγώ» που έχουν πει ο Καρίπης, ο Βιδάλης, η Παπαγκίκα, τραγούδησε ο τζαζίστας Σλιμ Γκέιλαρντ

Το Σμυρναίικο τραγούδι, ''Τι σε μέλλει εσένανε'' του 1925 που έχουν τραγουδήσει ο Καρίπης, ο Βιδάλη, η Παπαγκίκα το έχει πει στα Ελληνικά, (όσο μπορούσε) ο μαύρος τζαζίστας
Σλιμ Γκέιλαρντ..
Ο Σλιμ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1916. Και κάπου εδώ τελειώνουν όλα όσα ξέρουμε στα σίγουρα για τη γενεολογική του κατάσταση. Κάποιοι λένε πως γεννήθηκε στη Σάντα Κλάρα της Κούβας από Έλληνα πατέρα και αφρο-κουβανή μητέρα. Κάποιοι άλλοι πως είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Γερμανό πατέρα και αφρο-αμερικανή μητέρα. Άλλες αναφορές λένε πως γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, χωρίς περισσότερα στοιχεία καθώς βασίζονται μόνο σε μια απογραφή στην οποία εντοπίστηκε το όνομα Beuler Gillard!

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να ισχύει το πρώτο σενάριο και αφενός ο Γκέιλαρντ να έχει ρίζες ελληνικές και αφετέρου να πέρασε την παιδική του ηλικία στην Κούβα μαζεύοντας ζαχαροκάλαμα και μπανάνες από τις φυτείες.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο μπαμπάς του Γκέιλαρντ ήταν ναυτικός. Καμαρότος για την ακρίβεια και έκανε πολλά και μακρινά ταξίδια. Σε ένα από αυτά πήρε μαζί του, τον γιό του προκειμένου να γνωρίσει τα… πάτρια εδάφη.

Το πλοίο στο οποίο εργαζόταν θα έκανε ένα μικρό πέρασμα από την Κρήτη και ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τον μικρό να δει τα μέρη που μεγάλωσε ο πατέρας του. Το ταξίδι έγινε, ωστόσο, η κατάληξή του ήταν μάλλον περίεργη.

Ο πατέρας όταν ήρθε η ώρα της αναχώρησης «ξέχασε» τον μικρό. Το πλοίο έφυγε και ο 12χρονος, τότε, Σλιμ Γκέιλαρντ αναγκάστηκε να μείνει μόνος του στην Κρήτη μέχρι ο πατέρας του να καταφέρει να επιστρέψει για να τον πάρει!




Η συνάντηση με την κρητική μουσική και τους σμυρναίικους αμανέδες

Ο μικρός Σλιμ, έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (και εδώ οι αναφορές ποικίλουν και κάνουν λόγο για έξι μήνες έως και ένα χρόνο) ανάμεσα σε ντόπιους κρητικούς και πρόσφυγες από τη Σμύρνη.

Σε ένα από αυτά άκουσε και το Σμυρναίικο «Τι σε μέλει εσένανε/ από πού είμαι εγώ»! Η μουσική τον μάγεψε και ως φυσικό ταλέντο ήθελε να την κάνει κτήμα του. Η ελληνική γλώσσα δεν ήταν για αυτόν εμπόδιο.

Το 1946, ωστόσο, είναι χρονιά που βγάζει από μέσα του κάτι που έκρυβε από την παιδική του ηλικία και εκείνο το αλησμόνητο και περιπετειώδες ταξίδι στην Κρήτη. Κυκλοφορεί τον δίσκο «The Absolute Voutest» και ένα από τα τραγούδια έχει τον τίτλο «Tee Say Malee»!

Μην προσπαθήσετε να δείτε τι σημαίνει στα αγγλικά. Δεν θα το καταφέρετε. Αν όμως το διαβάσετε με ελληνική προφορά τότε θα σας αποκαλυφθεί το «Τι σε μέλει εσένανε»! Ναι. Πρόκειται για μια εκπληκτική διασκευή του γνωστού σμυρναίικου τραγουδιού σε τζαζ ρυθμό με μια απίθανη προσπάθεια από τον Σλιμ να τραγουδήσει στα ελληνικά με αμερικάνικη προφορά έχοντας ενσωματώσει (για να του βγει ο ρυθμός, μάλλον) και κάτι ακαταλαβίστικα όπως… «οβάουτε, ορούνι, ορίνι»...

Απολαύστε το!!!!!!!!
Ο Σλιμ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1916. Και κάπου εδώ τελειώνουν όλα όσα ξέρουμε στα σίγουρα για τη γενεολογική του κατάσταση. Κάποιοι λένε πως γεννήθηκε στη Σάντα Κλάρα της Κούβας από Έλληνα πατέρα και αφρο-κουβανή μητέρα. Κάποιοι άλλοι πως είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Γερμανό πατέρα και αφρο-αμερικανή μητέρα. Άλλες αναφορές λένε πως γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, χωρίς περισσότερα στοιχεία καθώς βασίζονται μόνο σε μια απογραφή στην οποία εντοπίστηκε το όνομα Beuler Gillard!

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να ισχύει το πρώτο σενάριο και αφενός ο Γκέιλαρντ να έχει ρίζες ελληνικές και αφετέρου να πέρασε την παιδική του ηλικία στην Κούβα μαζεύοντας ζαχαροκάλαμα και μπανάνες από τις φυτείες.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση Καραγκιόζη - ρεμπέτικου στην Πάτρα

 
Τι γίνεται όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Καραγκιόζη; Η απάντηση θα δοθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Royal, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί η δράση «Όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Καραγκιόζη: Γεια σου Μάρκο… Γεια χαρά νταν Βασίλαρε».

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραστάσεις Καραγκιόζη σε συνδυασμό με το ρεμπέτικο τραγούδι, εκθέσεις και αντίστοιχα εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους και έχοντας ως «αρχή» το 1952 όταν στο Μεσολόγγι, ο Μάρκος Βαμβακάρης συνάντησε τον Βασίλαρο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Μαύρο Θέατρο Πάτρας που σε συνεργασία με το Οικομουσείο Ζαγορίου συμμετέχουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, με μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σχέση δύο καθοριστικών στοιχείων της νεώτερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς: του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Με τους συνθέτας των "Ρεμπέτικων" ✒ του Χρ. Πύρπασου.

Ο Σαμιωτάκης ή Ρούκουνας

Στην εφημερίδα "Η Εθνική" στο φ. της 7ης Νοεμβρίου του 1936, στη 5η σελίδα, συναντούμε δημοσιευμένο ένα άρθρο σχετικό με το ρεμπέτικο, που φέρει τον τίτλο "Με τους συνθέτας των "Ρεμπέτικών"" στο οποίο διαβάζουμε τα εξής:

"Όπως ο κόσμος των σαλονιών έχει τα ταγκό του, τα φοξ και τις ρούμπες του, έτσι και οι λαϊκές τάξεις και ιδίως οι συνοικισμοί έχουν τη δική τους μουσική. 

Το ζεϊμπέκικο, το τσάμικο, το τσιφτετέλι, ο καρσιλαμάς είναι στην ημερησία διάταξι στις λαϊκές συνοικίες και στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Εκεί, υπό τους ήχους του φωνογράφου και έπειτα από την σχετικήν... ουζοκατάνυξιν ο Ανατολίτης θα πετάξη το σακκάκι του για να χορέψη ένα τσιφτετέλι. Και όταν ο ενθουσιασμός θα φτάσει στο κατακόρυφον, θα σηκωθή και η Στάσα ή η Μαρίτσα και θα χορέψη και ολίγον χορόν της κοιλιάς.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

«Σχεδιάζαμε με τον Νταλί να βομβαρδίσουμε τη Βαρκελώνη»


Ένας «αλχημιστής» του σινεμά αλλά και της μουσικής μιλά στα «ΝΕΑ» για τον κινηματογράφο, το «Ρεμπέτικο», τον Βαμβακάρη, τον Τσαρούχη, τον Λάνθιμο και τον Ζαμπέτα

Μανιάτης Δημήτρης Ν

Η ογκώδης εργασία του που μεταπλάστηκε σε έναν εξαίρετα φροντισμένο τόμο λέγεται «Η αλχημεία του σινεμά» (εκδ. Παρισιάνου). Θα μπορούσε και ο ίδιος να είναι ένας αλχημιστής, ένας διαρκής ερευνητής πεδίων. 
Ο Κώστας Φέρρης, εξάλλου, δεν είναι απλώς γνωστός για το αριστουργηματικό «Ρεμπέτικο» που σκηνοθέτησε. Είναι και ηθοποιός σε ταινίες του Ζερβού, βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών του "60, στιχουργός μεγάλων επιτυχιών όπως το «Ήτανε μια φορά» με τον Ξυλούρη, ακούραστο μέλος επιτροπών, μόλις γύρισε από το φεστιβάλ των μικρομηκάδων στη Δράμα, ρεμπετολόγος της γραμμής του Ηλία Πετρόπουλου, δημοσιογράφος και πολύγλωσσος. Στην «Τέταρτη Εντολή» των «ΝΕΩΝ» μιλάει για το σινεμά και τις παλιές και νέες τάσεις του, το «Ρεμπέτικο», τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Τσαρούχη και τον Ζαμπέτα που γνώρισε στη σχεδόν αναρχική και ανένταχτη πορεία του. Σκεφτείτε πως κάποτε μαζί με τον μεγάλο σουρεαλιστή ζωγράφο σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν τη Βαρκελώνη!
Γιατί «Αλχημεία του σινεμά»; Μιλώ για τον τίτλο του νέου σας βιβλίου.


Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Παύλος Μπερμπερίδης: Ο τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού από το Αγρίνιο

Τα πρώτα βήματα στο Αγρίνιο, η πορεία του στη λαϊκή μουσική καθώς και η μεταλαμπάδευση των γνώσεων στα νέα παιδιά.

Ο Παύλος Μπερμπερίδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1987, σε ένα περιβάλλον, όπου η λαϊκή μουσική κυριαρχούσε. Από τα πρώτα του ακούσματα ήταν ο Καζαντζίδης, o Διονυσίου, η Μπέλλου, ο Νίκος Παπάζογλου κ.ά. Σε ηλικία επτά ετών ήρθε σε πρώτη επαφή με το μπουζούκι και αμέσως γοητεύτηκε!
 
Στα πλαίσια της μουσικής αυτής αναζήτησης συνεργάστηκε με τους περισσότερους δάσκαλους του Αγρινίου, διδάσκοντάς του το τετράχορδο μπουζούκι.