Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Σταύρος Αβράμογλου: “Όταν αγαπάς κάτι πολύ νομίζω πως πάντα υπάρχει ελπίδα”

Σταύρος Αβράμογλου
Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώτα Γιδαροπούλου από: www.maxmag.gr
Ένας νέος δίσκος που περιλαμβάνει 13 ανέκδοτα τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών με ερμηνευτή τον Σταύρο Αβράμογλου, ενός Σερραίου τραγουδιστή με πάθος για το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι μας ταξιδεύει με την καθαρή φωνή του σε μια άλλη εποχή παρέα με τον Τσιτάνη, τον Ζαμπέτα, τον Βαμβακάρη και άλλους παλαιούς μεγάλους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού.

Το νέο cd του  με τίτλο «Αυτοί που φύγαν», περιλαμβάνει δεκατρία ακυκλοφόρητα τραγούδια των Στέλιου και Μάρκου Βαμβακάρη, Χρήστου Τσιτσάνη, Γιώργου Ζαμπέτα, Κώστα Καπλάνη, Τόλη Χάρμα, Λουκά Νταράλα, Βαγγέλη Ατραΐδη, Γιάννη Καραμπεσίνη, Νίκου Καρανικόλα, Χρήστου Νικολόπουλου που έρχονται στο φως για πρώτη φορά. Ο τραγουδιστής μίλησε στο maxmag για το νέο του εγχείρημα και την αγάπη του για τη μουσική.
  • Γεια σας κ. Αβράμογλου θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία για το νέο σας δίσκο. Αρχικά θα ήθελα να επικεντρωθούμε λίγο σε εσάς , τις προτιμήσεις σας και τις εμπειρίες σας. Οπότε η πρώτη μου ερώτηση αφορά την επιλογή της μουσικής που αντιπροσωπεύετε. Γιατί λαϊκό; Τι σημαίνει αυτό το είδος μουσικής για εσάς;
Κυρία Γιδαροπούλου, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.
Λαϊκό  –  και ετυμολογικά – είναι το τραγούδι που γράφτηκε και έγινε αποδεκτό από τον απλό λαό. Η δύναμη του είναι πρωτόλεια και μπορεί να συγκινεί τον ακροατή για πολλά χρόνια ίσως και για πάντα. Είναι απλό κατανοητό  βασισμένο ενίοτε σε μουσικούς δρόμους που προκαλούν τα συναισθήματα . Όταν δε ο στίχος είναι ανάλογα δοσμένος και συμπορεύεται με το ηχόχρωμα, το τραγούδι σίγουρα θα αφομοιωθεί και θα  παραμείνει στα ακούσματα του λαού. Πχ. Ποιος δεν τραγουδάει μετά από 70 περίπου χρόνια τη συννεφιασμένη Κυριακή του Τσιτσάνη ή την Φραγγοσυριανή του Βαμβακάρη? Κορυφαίοι λαϊκοί δημιουργοί  υπήρξαν ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Καλδάρας, ο Χατζηχρήστος, ο Τούντας, ο Σκαρβέλης και πάρα πολλοί ακόμα.
  • Με ποια μουσικά πρότυπα μεγαλώσατε και πόσο αυτά επηρέασαν τη ζωή σας;
Τα πρότυπα ασφαλώς και μας επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό για την πορεία μας, ωστόσο η ανησυχία και η έρευνα του καλλιτέχνη είναι αυτή που θα καθορίσει την οριστική του διαδρομή. Μεγάλωσα με τα ακούσματα της ξένης μουσικής και έπαιζα κιθάρα σε νεανικά συγκροτήματα της εποχής τραγουδώντας Beatles, Rolling stones, Animals, κτλ.
Ένα μουσικός που επιθυμεί να έχει ταυτότητα, σε όποιο είδος εκπροσωπεί , θα πρέπει να έχει άποψη για πολλά μουσικά ρεύματα καθώς και το τι εκπροσωπεί το κάθε ένα.
Ερεύνησα λοιπόν πολλά και σαν απαύγασμα της έρευνας , κατέληξα σε κάτι που έχει παρελθόν, παρ;oν αλλά και μέλλον. Το λαϊκό τραγούδι έχει βαθιές ρίζες,  ζει στην καθημερινότητα μας και μας συντροφεύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
  • Είναι αλήθεια πως ένας τραγουδιστής θα πρέπει να κάνει σε όλη του τη ζωή φωνητική;
Η φωνή είναι ένα εργαλείο. Συντηρείται όπως ένα όργανο που θέλει συχνά κούρδισμα και επισκευές.  Συχνά η κακή διατροφή και η κακή χρήση τραγουδώντας, μπορεί να επιφέρει διαφοροποίηση στις φωνητικές χορδές.
Έτσι το κάπνισμα , οι συχνές λοιμώξεις, οι αϋπνίες, το αλκοόλ, η επιμονή να τραγουδάμε σε πολύ ψηλούς τόνους , δημιουργεί προβλήματα.
Πέρα από όλα αυτά , είναι σαφώς πολύ χρήσιμο να κάνουμε περιοδικά ασκήσεις για όλους τους λόγους που προανέφερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου