Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Για τρίτη χρονιά «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη  από: koinignomi.gr

Με ολοκληρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του και με εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας, προχωρά το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Με την σχετική απόφαση να λαμβάνεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, μπαίνει στο τρίτο έτος ζωής του το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018, με τη συνεργασία του Δήμου Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ένα επιπλέον τοπικό σχήμα

Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία για τρίτη συνεχή χρονιά προετοιμάζει το Φεστιβάλ, πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί και αφορά στο «άνοιγμα» της διοργάνωσης πέρα από τα στενά όρια της χώρας, με την συμμετοχή σχημάτων από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ιταλία και την Κύπρο, με την προοπτική να επιτευχθεί και στις μελλοντικές διοργανώσεις μία ανάλογη και ίσως ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση μουσικών σχημάτων του εξωτερικού, προσδίδοντας μία διεθνή διάσταση στο Φεστιβάλ.

Ήδη τα πρώτα οχτώ μουσικά σχήματα έχουν «κλειδώσει» την συμμετοχή τους, ενώ η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων δημοσίευσε πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε τοπικά μουσικά σχήματα για την πραγματοποίηση εκδήλωσης, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, τα οποία καλούνται να υποβάλλουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους.

Ζητούμενο για την συμμετοχή είναι η αναφορά στον αριθμό και τα ονόματα των ατόμων του σχήματος, το τυχόν θεματικό αντικείμενο της πρότασής τους, τις τυχόν οικονομικές τους απαιτήσεις (καθαρό κόστος) και όποια άλλα στοιχεία σχετικά με την πρόταση, όπως τεχνικά, ηχητικά κ.λ.π, με τις προσφορές των προτάσεων να υποβάλλονται εγγράφως έως την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018.

Η οικονομική συμμετοχή του Δήμου για την ανάθεση υλοποίησης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, ανέρχεται σε 24.800 ευρώ, με τα κόστη να τίθενται αναλυτικά ανά συμμετέχον σχήμα, υπόψη των δημοτικών συμβούλων, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα σχήματα που θα συμμετάσχουν
Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα ανοίξει στην έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία με το σχήμα του Carmelo Ciciliano από την Κάτω Ιταλία σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης, με τους: Carmelo Ciciliano, Simona Gatto και Sergio Pugnalin. Τρείς ταλαντούχοι μουσικοί και ερμηνευτές που έχουν τοποθετήσει το παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι σε μια ιδιαίτερη θέση στο μουσικό τους ορίζοντα.

Η δεύτερη εκδήλωση της ημέρας τιτλοφορείται «Η κιθάρα στο ρεμπέτικο», με το 5 μελές σχήμα του Δημήτρη Μυστακίδη, δεξιοτέχνη και δάσκαλου της λαϊκής κιθάρας, με σπουδαίες συνεργασίες και μουσικά projects στο ενεργητικό του.
Τις δύο επόμενες ημέρες του Φεστιβάλ, στο θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη.

Στο θέατρο της Άνω Σύρου θα παρουσιαστεί μια διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου από τον κορυφαίο δεξιοτέχνη όλων των νυκτών οργάνων Δημήτρη Λάππα και την επίσης δεξιοτέχνη στο κανονάκι και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ιφιγένεια Ιωάννου. Θα παρουσιάσουν μια δουλειά τους στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το τραγούδι «Δεν με θέλεις πια» των Δημήτρη Σέμση (μουσική) και Άγγελου Ραυτόπουλου.
Την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στην έπαυλη Τσιροπινά το σχήμα μαθητών της τοπικής Σχολής “Εν χορδαίς και οργάνοις”.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από μαθητές της μουσικής σχολής "Εν Χορδαίς και Οργάνοις" που ιδρύθηκε στο Σύρο το 2017 για την εκμάθηση εγχόρδων και άλλων οργάνων, με σκοπό τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου. Αυτό βασικά ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του «Εν Χορδαίς», Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.
Θα ακουστούν αποσπάσματα από την μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για την ταινία "Ρεμπέτικο" ως και μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου το σχήμα "Έπεα Πτερόεντα", θα παρουσιάσει το ρεμπέτικο στην Κύπρο, στην παραλία (πλατεία) του Φοίνικα. Η Ελένη Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Φούντος με μακρά θητεία στη μουσική μας παράδοση, ακρίτες της παραδοσιακής και λαϊκής μας μουσικής θα βρεθούν στη Σύρο με το σχήμα τους, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια αυτής της διοργάνωσης.
Θα ακολουθήσει δε η παρουσίαση «Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιώς και Ρεμπέτικο - Από το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά στη Σύρο». Το «Ναυπηγικό στέκι» στον Πειραιά, δεν είναι μια επαγγελματική ταβέρνα, αλλά ένα στέκι αποκλειστικά για μυημένους της παρέας που αποτελείται από ανθρώπους των πλοίων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής του Πειραιά. Ένα υπόγειο που χρησίμευε για μαστορέματα και επισκευές καραβιών. Τα παλιά εργαλεία, τόρνοι, μέγγενες, παλιά τιμόνια, σιδηρικά κι εργαλεία, έμειναν να διακοσμούν το χώρο. Τοποθετήθηκε ένα μικρό πάλκο, τραπεζάκια και καρέκλες και μετά, το μυστικό άρχισε να απλώνεται. Ίσως το πιο αυθεντικό στέκι όλης της πόλης.

Χωμένο ανάμεσα σε αποθήκες, σε ένα πλατύ δρόμο, στέκει μια μικρή αψίδα με μια ταμπέλα που γράφει «Ναυπηγικό Στέκι» και πίσω μια πόρτα, την όποια περνώντας την ξεκινάς μια κατάδυση στο παρελθόν του Πειραιά. Ο Γρηγόρης Τρυφερόπουλος και ο γιός του Γιώργος, είναι οι οικοδεσπότες αυτού του διαφορετικού στεκιού.

http://www.koinignomi.gr/sites/default/files/field/image/webtv_banner.pngΕκεί, στο στέκι του Γρηγόρη και των φίλων του, έχουν γίνει τα ωραιότερα και τα πιο αυθεντικά γλέντια κι έχει περάσει όλος ο ντουνιάς των εργατικών περιοχών του Πειραιά, αλλά και όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας από το χώρο της μουσικής και της τέχνης εν γένει.

Το τετραήμερο Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή με το σχήμα του Αντώνη  Αινίτη  και της Ιουλίας Καραπατάκη, στην έπαυλη Τσιροπινά. Ο Αντώνης Αινίτης εργάστηκε για πρώτη φορά στο μαγαζί "Φραγκοσυριανή" στα Εξάρχεια, που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας. Εν συνεχεία εργάστηκε στα κέντρα "Αλεξανδριανή", "Στοά των Αθανάτων", "Μισιρλού", "Πίκο", "Οντά της Κωνσταντίνας", κ.ά. Παράλληλα, τις καλοκαιρινές περιόδους έπαιζε για χρόνια στη Θάσο, αλλά και σε άλλα μέρη ανά την Ελλάδα.

Πολύ γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε μουσικές εκπομπές, οργανοπαίχτης του μπουζουκιού με γνώση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, διαθέτει μια ιδιαίτερα χαρισματική/ιδιότυπη φωνή. Πρώτος και καθοριστικός δάσκαλός του υπήρξε ο πατέρας του, Δημήτρης Αινίτης, μουσικός και στενός φίλος των Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Μανησαλή, Τάκη Λαβίδα, Λουκά Νταράλα, κ.ά.

Ο Αντώνης Αινίτης είναι ένας σεμνός και αθόρυβος παράγοντας προβολής και διατήρησης του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, με αρκετές αξιόλογες συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές.

Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα (πρώην) Πάνθεον, στο Δημαρχειακό μέγαρο, έκθεση λαϊκών οργάνων, σημαντικών Ελλήνων οργανοποιών όπως οι: Νίκος Φρονιμόπουλος, Τάσος Κατσιφής, Παναγιώτης Στάμκος, Νίκος Παίσιος, Γιάννης Τσουλόγιαννης, Ανδρέας Δέλλιος, Γιάννης Καρβούνης, Γουλιέλμος Άδωνις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου