Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η ''Κουρελού'' στο Λονδίνο.

by Lida Aslanidou
Έλληνες μουσικοί από τελείως διαφορετικά background συναντήθηκαν στο Λονδίνο και συνδέθηκαν με έναν περίεργο τρόπο 
“Η Κουρελού είναι αυτό που λέει το όνομα της: κομμάτια από μουσικές που έχουμε παραμερίσει, ήχοι που έχουμε ξεχάσει, αλλά τους αναμορφώνουμε και τους φέρνουμε στη σκηνή.” 

AdTech Ad

Έλληνες μουσικοί από τελείως διαφορετικά background συναντήθηκαν στο Λονδίνο και συνδέθηκαν με έναν περίεργο τρόπο. Αυτή η κουρελού είναι φτιαγμένη από την Ήπειρο, τον Πόντο, τα Βαλκάνια, τη ρεμπέτικη κουλτούρα, τα παραδοσιακά πανηγύρια αλλά και τους σύγχρονους ήχους του Λονδίνου που ‘υφαίνονται’ με τον πιο αρμονικό τρόπο σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει σε αυτή τη ξενόφερτη ποικιλομορφία.
Τα κύρια μέλη του σχήματος είναι οι:  Παύλος Μελάς (φωνή  - κιθάρα), Νίκος Κύριος (φωνή-βιολί), Χρήστος Γεωργάκης (φωνή-πιάνο), Κώστας Κοπανάρης (φωνή-κρουστά), Σπύρος Μπολοβίνης (φωνή-μπουζούκι) και ο Θοδωρής Ζιάρκας (φωνή-κόντρα μπάσο). 
Μπορεί να τους έχετε συναντήσει σε άλλες δουλειές τους στο Λονδίνο. Μπορεί όμως να έχω την τιμή να σας συστήνω εδώ για πρώτη φορά σε αυτούς τους πολύ ταλαντούχους μουσικούς που ζουν και δρουν μακριά από την Ελλάδα.
Ακούστε εδώ 
“Όταν ήρθα στο Λονδίνο, διαπίστωσα γρήγορα ότι η μουσική της Ελλάδας ήταν για τους Άγγλους ο Ζορμπάς, η Φαραντούρη και η Μούσχουρη – καταπληκτικοί, αλλά δεν είναι μόνο αυτά η Ελλάδα,” εξηγεί ο Παύλος, ιδρυτής και κιθαρίστας της Κουρελούς. “Ελάχιστοι γνώριζαν την ελληνική μουσική παράδοση που είναι ίσως η πλουσιότερη της Ευρώπης”. 
Μέσα στα χρόνια όμως, οι Έλληνες μουσικοί του Λονδίνου, όπως αυτή η παρέα της Κουρελούς,  έχουν πολλές επιτυχίες στο ιστορικό τους: από την μια έχουν καλύψει το νοσταλγικό κενό σε εκατοντάδες Έλληνες του Λονδίνου που τους ακούνε από βραδιές σε πανεπιστήμια, μέχρι γάμους και εκδηλώσεις, από την άλλη έχουν μάθει στους ξένους ότι η ελληνική μουσική είναι πολύ πλουσιότερη από αυτήν που εξήγαγε η Ελλάδα τη δεκαετία του 70. Τους μπέρδεψαν με την προσθήκη νέων ακουσμάτων πάνω που είχαν αρχίσει να αναγνωρίζουν τον Ζορμπά από τις πρώτες δύο πενιές, αλλά φαίνεται να το διασκεδάζουν εξίσου, αν όχι παραπάνω.
Η αντίδραση του ξένου κοινού; Ο Παύλος μας εξηγεί: “Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις που λαμβάνουμε από κοινά μη αμιγώς ελληνικά. Άλλος μπορεί να χορεύει τρελά σε ένα χασαποσέρβικο ή σε ένα ζεϊμπέκικο, άλλος μπορεί να χτυπάει παλαμάκια σε δικό του ρυθμό. Σε κάποια παιξίματα, στο ίδιο άκουσμα, οι Ελληνίδες μπορεί να χορεύουν τσιφτετέλι και οι ξένες ντίσκο. 
Τώρα εκεί σκέφτεσαι: αν έτσι το αντιλαμβάνεται και το χαίρεται, άφησε τον/την να το κάνει. Η επικοινωνία αυτή, είναι και μια ικανότητα που αναπτύσεις όταν παίζεις συχνά σε μη γνώριμα κοινά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν βάζεις ψυχή και μεράκι σε κάτι, αυτό περνάει στο κοινό. Με αυτά τα δεδομένα φτιάξαμε ένα ρεπερτόριο, το οποίο αναπτύσσουμε τώρα με την Κουρελού, με κομμάτια που εκφράζουν εμάς -είτε δικά μας ή διασκευές -, τα οποία έχουν αρχίσει να ‘ανήκουν’ και σε μη ελληνικά κοινά – να έχουν πιο διεθνή χαρακτήρα.”

Η εικόνα του εξώφυλλου στο πρώτο CD της Κουρελούς

Τους συνάντησα σε ένα στούντιο του βορειοανατολικού Λονδίνου. Λίγο μιλάνε, πολύ παίζουν. Η πρόβα τους έχει αυθόρμητο χαρακτήρα: επικοινωνούν με νεύματα, με την μουσική τους, με μια γκριμάτσα στο φαλτσάρισμα, με ένα χαμόγελο όταν τους βγει αυτό που θέλουν. Φέρνουν ο καθένας τον δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους κληρονομιά και τις δικές τους εμπειρίες, αλλά έχουν βρει ένα μοναδικό τρόπο να το συνδυάζουν – μια πρόβα τους κατάφερε να με μεταφέρει στο σκηνικό ελληνικού πανηγυριού. Από εκείνα που εσύ έχεις ζαλιστεί από τον χορό και οι μουσικοί παραμένουν ακούραστοι, ενθουσιώδεις και, ως δια μαγείας, σου μεταφέρουν την ενέργεια τους.
Ο Νίκος Κύριος είναι ο βιολιστής της Κουρελούς και κατάγεται από την Κορυτσά. Η Ελλάδα για αυτόν είναι η Ήπειρος – τα πολυφωνικά της Ηπείρου,  ο βαθύς, λυπητερός ήχος από το μοιρολόι. Έζησε χρόνια στην Καστοριά ως μουσικός και καθηγητής μουσικής στο ωδείο της πόλης. Γύρισε σε πανηγύρια, γάμους και τα στόλισε με το μοναδικό παίξιμο του, μέχρι να καταλήξει στο Λονδίνο και να ενώσει τα μονοπάτια του με την Κουρελού. ‘Το Λονδίνο είναι πολυπολιτισμικό, πολύχρωμο! Είναι μια πρόκληση το να τραβήξεις τον κόσμο, αλλά αν το πετύχεις, έχεις καταφέρει. Εγώ πάντα ήθελα να φέρω το ηπειρώτικο στοιχείο. Για μένα η Ήπειρος είναι η Ελλάδα που έχω μέσα μου. Δεν θέλω να προσβάλω την πολυποίκιλη μουσική της Ελλάδας, τα νησιώτικα, μακεδονικά, μωραΐτικα, ρεμπέτικα, τα κρητικά ή τα ποντιακά,  όμως ήθελα να φέρω στην Κουρελού το Ηπειρώτικο στοιχείο, το στοιχείο μου, και ο Παύλος το αγκάλιασε από την αρχή.’
Η Κουρελού αυτή τη στιγμή τελειώνει το πρώτο της άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά δεκατέσσερις μουσικοί διαφορετικών εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και ο διακεκριμένος Έλληνας βιρτουόζος του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος. Το περιμένουμε με ενθουσιασμό. Άλλωστε, πόσος καιρός πάει από τότε που είδαμε συγκεντρωμένους τόσους αγαπημένους ελληνικούς ήχους σε έναν δίσκο;
http://www.newdiaspora.com/kourelou/
http://news247.gr/eidiseis/ellines-tis-diasporas/h-koyrelou-sto-londino.3872201.html