Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Καλή Χρονιά - Ευτυχισμένο το 2020!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVLZmOPKPKHqxATsYEWZkhGogwQo7b6cMwpmTfBA9aO5U08GQqLjLmsQGFEBMUCWsrQS-On9X9iK2ZcsPPF0uWpd5UaDVxIYhxFqHFHPHbGHehkseRc62kOFnqzPZEpYPe7i0WGA243iVa/w972-h730-no/Χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα  Νέα Χρονιά με όμορφες! 
Χρώματα, ήχοι, μουσικές να ομορφαίνουν την κάθε μας μέρα! 
Γιώργος Γυρνάς

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΣΤΙΧΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ

23 Ιανουαρίου 2020, ώρα 19:00

Παρουσίαση του βιβλίου Ma che vita è questa? 85 canzoni rebetike della crisi της Gaia Zaccagni
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Αθήνα
H εποχή του ρεμπέτικου μέσα από την ανάλυση των στίχων των τραγουδιών, της ιστορικής συγκυρίας που το γέννησε και της ζωής των πρωταγωνιστών. Όλα αυτά σε ένα βιβλίο. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από ζωντανή εκτέλεση ορισμένων κομματιών, με ανάλυση των στίχων και των συνθηκών μέσα από τις οποίες προέκυψαν.
Με τους Gaia Zaccagni, συγγραφέα του έργου, τραγούδι και ζίλ(λ)ια 
Γιάννη Παξιμαδάκη, τραγούδι και μπουζούκι·
Νίκο Σταυράκη τραγούδι και κιθάρα.

Είσοδος: Ελεύθερη

Πληροφορίες

Ημερομηνία : Πεμ 23 Ιαν 2020
Ωράριο: Στις 19:00
Διοργανώνεται από : Istituto Italiano di Cultura, Ambasciata d'Italia in Grecia
Σε συνεργασία με : ETP Books di Atene
Είσοδος : Ελεύθερη
Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικο Ινστιτούτο Αθηνών 28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα 104 33


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Ευλογημένα Χριστούγεννα - Χρόνια πολλά!!

Οι μέρες των Χριστουγέννων ας μεταφέρουν την μαγεία τους στο σπίτι σας και ο … Άγιος Βασίλης ας εκπληρώσει τις ευχές όλων σας.
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους, υγεία πάνω απ’ όλα και αγάπη.
https://nationalpride.files.wordpress.com/2014/12/28796xf3z4sbjdh.gif?w=224&h=290&crop=1
Γιώργος Γυρνάς


Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Το ρεμπέτικο στο στόχαστρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/12/rempetiko-500.png Μπορεί σήμερα το ρεμπέτικο τραγούδι να έχει κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας, μαζί με το δημοτικό, τους σταθερούς πυλώνες στήριξης της μουσικής μας παράδοσης, όμως στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Τότε, υποστηρικτές του είναι αποκλειστικά οι λαϊκές τάξεις που το τραγουδούν, οι δημιουργοί του και οι δισκογραφικές εταιρίες που βγάζουν χρήματα, ενώ απέναντι βρίσκεται όλο το πολιτικό φάσμα. Από την Ακρα Δεξιά και τα δικτατορικά καθεστώτα της περιόδου μέχρι το Κέντρο και την Αριστερά, με τις αντιδράσεις στον χώρο της οποίας θα ασχοληθούμε σήμερα. Μετά την αμηχανία απέναντι στην εμφάνιση, την εξάπλωση και τη μετέπειτα κυριαρχία του ρεμπέτικου στα λαϊκά στρώματα, στα οποία θεωρεί ότι έχει κυρίαρχο ρόλο, η Αριστερά περνά στην αντεπίθεση.

Χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ιππο» τα χασικλίδικα τραγούδια, που αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του ρεμπέτικου χώρου, ως απαίτηση μάλιστα των εταιριών και όχι των δημιουργών, ταυτίζουν το νέο μουσικό είδος με πορνεία και χαρτοπαιχτικές λέσχες, ενώ χαρακτηρίζουν τους υποστηρικτές του ως λούμπεν.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

"Θέλω να είναι Κυριακή". Το τραγούδι που έγραψε ο Τσιτσάνης για την απώλεια της Μαρίκας Νίνου. Πώς μελοποίησε τις τελευταίες λέξεις της..

Το τραγούδι «Θέλω να είναι Κυριακή» είναι γραμμένο από τον Βασίλη Τσιτσάνη για τη Μαρίκα Νίνου, τη γυναίκα που έγινε θρύλος στο λαϊκό τραγούδι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην οκταετία 1948- 1956.
Η συνεργασία άλλωστε Τσιτσάνη- Νίνου έμεινε ιστορική. Η Μαρίκα Νίνου υπέφερε από καρκίνο τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η ασθένεια άρχισε να την ταλαιπωρεί από τον χειμώνα του 1953. Ο Τσιτσάνης της συμπαραστάθηκε και την πήγε στον γιατρό, ο οποίος της συνέστησε να νοσηλευτεί στην Αμερική. Η Νίνου τότε ζήτησε από τον Τσιτσάνη να κάνουν περιοδεία στην Αμερική και συγχρόνως να κάνει τη θεραπεία της, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ρόζα Εσκενάζυ: ''Έφυγε'' σαν σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.

Κορυφαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883 - 1890... 

Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883 - 1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία). 
Το πραγματικό όνομά της ήταν Σάρα Σκενάζι. Γύρω στο 1900 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια αργότερα και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, η Ρόζα ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία ως χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασης, ενώ σύντομα άρχισε και να τραγουδά, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια. Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς.