Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Η ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ” ΣΤΟ ΧΟΡΙΑΜΒΟ

“Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή” Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος ενημερώνει ότι για τεχνικούς λόγους η παράσταση “Η Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή” του Σαββάτου 30/3 δεν θα πραγματοποιηθεί
Η παράσταση θα παιχτεί ακόμη για τα Σάββατα 6, 13 και 20 Απριλίου.
Γενικές πληροφορίες
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος παρουσιάζει την “Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή” σε μια διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα!
Για τα Σάββατα 6, 13 και 20 Απριλίου και ώρα 20.45 στην έδρα του συλλόγου, Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, στη Λάρισα.

Γενική είσοδος 10ευρώ, με ένα ποτήρι κρασί!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται στο Επτά στην Κέρκυρα..

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 10 το βράδυ, ο Δημήτρης Μυστακίδης θα είναι στο Επτά Τεχνών με τα… “εγκλήματα στο ρεμπέτικο”.
Αναλυτικά:
Ποιος σκότωσε τον Σακαφλιά? Αργιλέ μου γιατί σβήνεις? Τι γυρεύουν οι μπάτσοι τέτοια ώρα? Γιατί αντιλαλούν οι φυλακές?
Σε αυτά και άλλα τέτοια βασανιστικά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει φέτος το χειμώνα ο Δημήτρης Μυστακίδης. Και μαζί μ αυτά, να φωτίσει μεγάλα εγκλήματα που συντάραξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και που καταγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από ρεμπέτικα τραγούδια.
Εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες του τότε, θα δημιουργήσουν στο σήμερα μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα του ρεμπέτικου.

Μπάμπης Μπακάλης (Κουβάς ή Τρικαλινός)

http://www.tralala.gr/wp-content/uploads/2013/03/SANSHMERA_MPAKALIS-e1364298484245.jpg
(Κανάλια Καρδίτσας, 1920 – Αθήνα, 26 Μαρτίου 2007)
Από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά. Το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε εκεί για τις επόμενες δεκαετίες, με συνεργάτες μεγάλα ονόματα, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Στράτος Διονυσίου. 

Πολλά από τα τραγούδια που έγραψε είναι σε στίχους του Κώστα Βίρβου.
Επίσης, επηρεάστηκε από τη μουσική χωρών της Ανατολής, ιδιαίτερα από την Ινδία, και έδωσε τραγούδια όπως το «Γράμμα πικραμένο» και το ελληνοποιημένο «Καρδιά μου καημένη», το οποίο τραγουδήθηκε αρχικά από την Ινδή καλλιτέχνιδα Ναργκίς, πρωταγωνίστρια στη κινηματογραφική ταινία (ελληνικό τίτλο) Γη ποτισμένη με ιδρώτα (ή Mother India).
Ο Μπάμπης Μπακάληςς απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 26 Μαρτίου 2007 .

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Το ταξίδι της «Μισιρλούς» στα πέρατα του κόσμου

misirlou.jpg
pic: t53vorini-gr
Η «Μισιρλού», γέννημα θρέμα του ρεμπέτικου, υιοθετήθηκε από από τη μουσική της Μέσης Ανατολής και την εβραϊκή μουσική μέχρι την τζαζ και το σερφ ροκ.
Μια βραδιά του 1961, στην Αμερική, ένας 10χρονος ρώτησε έναν κιθαρίστα, κατά την διάρκεια της συναυλίας του, αν μπορεί να παίξει ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας μόνο μία χορδή της κιθάρας του. Ο μουσικός δέχτηκε την πρόσκληση του μικρού και κανόνισε μαζί του να συναντηθούν το επόμενο βράδυ για να του παίξει αυτό που ζήτησε. Ο κιθαρίστας ήταν ο Ντικ Ντέιλ, ο επιδραστικός Καλιφορνέζος μουσικός του σερφ ροκ που έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών και το τραγούδι, η θρυλική «Μισιρλού», το ρεμπέτικο κομμάτι που από τότε έγινε παγκόσμια επιτυχία!
 Οι ρίζες της Αιγύπτιας, όπως αποδίδεται στα αραβικά, Μισιρλούς ωστόσο, με την «μαγική, ξωτική ομορφιά», όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν οι στίχοι της, βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά μέσα στο χρόνο ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εικασίες για την πατρότητά της, γεγονός που εξηγεί και τις πολυάριθμες μουσικές εκδοχές της. Η πρώτη ρεμπέτικη εκτέλεση του τραγουδιού, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, έγινε το 1927 από τον Κωνσταντινουπολίτη μετανάστη στη Νέα Υόρκη, Τέτο Δημητριάδη.
Η εκτέλεση αυτή μάλιστα ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά από την δισκογραφική εταιρεία «Κολούμπια».

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

«Ρεμπέτικο» από το ξύλο στο τάμπλετ

Τρεις γενιές εικαστικών δημιουργών συναντιούνται στο Κέντρο Τεχνών «Μετς» με κοινή αγάπη στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Τον τόνο δίνει η εμβληματική ενότητα του Α. Τάσσου με τις τέσσερις «Αρχόντισσες» (πλάκες ξυλογραφίας), και τα μικρότερα σε διάσταση έργα που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος χαράκτης για τους δίσκους της Σωτηρίας Μπέλλου.

Στο πνεύμα του «ρεμπέτικου» ο Γιώργος Κόρδης (γενν. 1956) – μαθητής του Φώτη Μαστιχιάδη και μεγαλωμένος σε αυτή την παράδοση – δημιούργησε μια ενότητα από 15 έργα που έγιναν με τον τρόπο της χάραξης, αλλά ψηφιακά σε οθόνη υπολογιστή. Όχι για να μιμηθούν, όπως λέει, το αποτέλεσμα της ξυλογραφίας ή της οξυγραφίας, αλλά διεκδικώντας το δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους θέση στην ιστορία των τεχνικών της χαρακτικής. Άλλωστε, η χαρακτική πάντοτε ευθυγραμμιζόταν και αποτύπωνε με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό τις νέες τεχνικές. Το σχέδιο του Κόρδη απλό, πρωταρχικό, παραπέμπει στις μεγάλες ξυλογραφίες του Τάσσου.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

“ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ” ΣΤΟ ΧΟΡΙΑΜΒΟ

“Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή”
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος παρουσιάζει την “Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή” σε μια διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα!

Για τα Σάββατα  23, 30 Μαρτίου, 6 Απριλίου και ώρα 20.45 στην έδρα του συλλόγου, Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, στη Λάρισα.

Γενική είσοδος 10ευρώ, με ένα ποτήρι κρασί!
Για τις κρατήσεις σας τηλεφωνήστε στα 690 984 6224 & 690 770 1342

Η Ρεμπέτικη Παρέα στην Κατοχή

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Δημήτρης Μυστακίδης «Εγκλήματα στο ρεμπέτικο»


Μουσικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά και τα «Εγκλήματα στο ρεμπέτικο» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης στην οποία σας προσκαλούμε με πρωταγωνιστή τον πολυοργανίστα Δημήτρη Μυστακίδη και τους συνεργάτες του.
Θα απαντηθούν βασανιστικά ερωτήματα όπως:
Ποιος σκότωσε τον Σακαφλιά; Αργιλέ μου γιατί σβήνεις; Τι γυρεύουν οι μπάτσοι τέτοια ώρα; Γιατί αντιλαλούν οι φυλακές;…
…Εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες που συντάραξαν την Ελλάδα του μεσοπολέμου και καταγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από τα ρεμπέτικα τραγούδια, δημιουργούν μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, που θα ζήσουμε στο φιλόξενο στέκι του συλλόγου.

Συντελεστές:

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Πάτρα: Το Σάββατο "Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά" αφιέρωμα στον Βαμβακάρη..

Markos.jpg
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ACT - ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEMPO24.NEWS
Το θέατρο act σε συνεργασία με τον πολυχώρο Τέχνης «Τεχνουργείον» παρουσιάζουν ένα μοναδικό Ανοιξιάτικο αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, τον Φραγκοσυριανό Μάρκο Βαμβακάρη.

Μία μουσική συνάντηση για μία μόνο βραδιά, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 21.15, στο θέατρο act με τίτλο «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά». Μια ορχήστρα τεσσάρων μουσικών και τραγουδιστών συναντά έναν ηθοποιό-αφηγητή. Τα τραγούδια του Μάρκου ακούγονται υπέροχα, μαγευτικά, σαν την πολύπαθη ζωή του. Σήμερα εξάλλου, 47 χρόνια μετά το θάνατό του, η μορφή και το έργο του αποκτούν μια αναπάντεχη επικαιρότητα.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ο θυελλώδης και «παράνομος» έρωτας του Τσιτσάνη με τη Νίνου..

 
Οι μεγάλοι έρωτες και τα ανεξέλεγκτα πάθη, δεν αναγνωρίζουν τις ανθρώπινες νόρμες. Δεν μπαίνουν σε καλούπια. Είναι από τις φορές που η καρδιά εξεγείρεται, πυρπολεί σκέψεις και συναισθήματα και αγνοεί λογική και μυαλό.
Τέτοιοι έρωτες είναι συνήθως οι «παράνομοι» έρωτες, αυτοί που έχουν ημερομηνία λήξης, που είναι αδιέξοδοι, οι ιστορίες των οποίων, στην ολότητά τους, είναι ανείπωτες. Ο μεγάλος ρεμπέτης Βασίλης Τσιτσάνης και η σπουδαία Μαρίκα Νίνου, έζησαν έναν τέτοιο έρωτα. Έναν από αυτούς που έχουν ημερομηνία λήξης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, το τέλος αυτού του έρωτα ήταν η αφορμή αλλά και η αιτία για να γραφτεί ένα από τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια. Το «τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τρόπος του Τσιτσάνη να πει στη Νίνου πως πρέπει να μπει τέλος στην τετράχρονη σχέση τους.
Η αρχή μιας θυελλώδους σχέσης υπό τους ήχους του ρεμπέτικου

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Το ρεμπέτικο επιστρέφει στη Μελβούρνη

Melbourne Rebetiko Festival.jpg Το Melbourne Rebetiko Festival επιστρέφει δριμύτερο φέτος, και πάλι στο Melbourne Recital Centre (MRC) ύστερα από τη μεγάλη περσινή επιτυχία.
Το Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019, θα παρουσιάσει ονόματα από την διεθνή μουσική σκηνή, την Ελλάδα, την Αμερική, την Ιαπωνία και μερικά από τα πιο δημοφιλή σχήματα Ρεμπέτικου από την Αυστραλία.
Εκτός από τις μπάντες που θα τιμήσουν τη σκηνή του MRC, θα υπάρχουν και βραδιές ρεμπέτικου και στο Greek Contemporary Cultural Centre προσφέροντας ακόμη περισσότερο υλικό στους λάτρεις των ελληνικών μπλουζ.
«Μετά τη διοργάνωση του 2018, να σας πως την αλήθεια δεν είχα την ευκαιρία να κάτσω πίσω και να αράξω. Δε συνέβη αυτό, οπότε την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ, πήρα ένα λευκό κομμάτι χαρτί και ξεκίνησα να κρατάω σημειώσεις… ποιους θα ήθελα να δω ιδανικά» εξηγεί ο Κον Καλαμάρας.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

«Επυροβόλησα για γούστο». Όταν ο τραγουδιστής Μανώλης Αγγελόπουλος πυροβόλησε την τραγουδίστρια Κληματιανού και τον Ζαγοραίο. Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας...

manolis_aggelopoulos
Μια άγνωστη ιστορία για τον «βασιλιά των τσιγγάνων», όπως ήταν γνωστός ο τραγουδιστής Μανώλης Αγγελόπουλος, είχε φέρει στο φως η εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 22 Αυγούστου 1962.

«Ο τραγουδιστής Αγγελόπουλος πυροβολών επροκάλεσε νέα επεισόδια και συνελήφθη» ήταν ο τίτλος του άρθρου. Ο συντάκτης τον χαρακτήριζε «γύφτο-τραγουδιστή» και έγραφε ότι πυροβόλησε με ένα περίστροφο που έφερε πάντα μαζί του χωρίς άδεια οπλοφορίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία και να κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Την περίοδο εκείνη ο Μανώλης Αγγελόπουλος εμφανιζόταν στο κέντρο «Μαντουβάλα» στην οδό Αθηνάς μαζί με τον Σπύρο Ζαγοραίο και την τραγουδίστρια Μαριάννα Κληματιανού. Ο Αγγελόπουλος είχε ήδη κυκλοφορήσει το τραγούδι «Μαγκάλα» που τον είχε καθιερώσει στον χώρο του τραγουδιού και βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Η κίνηση που τον εξόργισε και τον οδήγησε να ανοίξει πυρ στο μέσα στο κέντρο, ήταν ένα κομπλιμέντο που έκανε η Κληματιανού στον Ζαγοραίο.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Θωμάς Αστερίου: «Σταθερή αξία το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι»

Θωμάς Αστερίου Ο Θωμάς Αστερίου – γνωστός και ως Μπαγιαντέρας – είναι μουσικός, στιχουργός και συνθέτης λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών. Έχει συμμετοχή  σε συνολικά 11 δίσκους  ενώ έχει συνεργαστεί με δεκάδες ερμηνευτές και μουσικοσυνθέτες.
Γεννημένος στο Μόναχο της Γερμανίας, έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική σε ηλικία μόλις 10 ετών σε ένα ελληνικό ωδείο.
«Η μουσική που ακούγαμε ήταν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με το μπουζούκι» λέει ο ίδιος. «Στη Γερμανία ακούγαμε τραγούδια του Καζαντζίδη ή του Διονυσίου και τα παλιά ρεμπέτικα. Αυτά ήταν τα ακούσματα που είχα ως παιδί. Ένα απόγευμα ο πατέρας μου μου πρότεινε να μάθω μπουζούκι. Εγώ δεν ήξερα τι ήταν το μπουζούκι. Το άκουγα στο ραδιόφωνο αλλά δεν ήξερα ούτε καν πως μοιάζει. Έτσι ξεκίνησα. Παράλληλα άρχισα να σκαλίζω και τους πρώτους μου παιδικούς στίχους. Στην εφηβεία ασχολήθηκα πιο εντατικά με την μουσική και την στιχουργική και όταν τελικά ήρθα στην Ελλάδα, όλο αυτό ωρίμασε ακόμη περισσότερο μέσα μου. Σιγά σιγά ξεκίνησα να παίζω σε κάποια μαγαζιά, σε συναυλίες και εκδηλώσεις».
Υποστηρίζει πως η μουσική είναι απαραίτητη για την παιδεία ενός ανθρώπου, αλλά και ευεργετική τόσο για αυτούς που παίζουν όσο και για αυτούς που ακούν.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η Σωτηρία Μπέλλου το έσκαγε με την αποκλειστική νοσοκόμα μέσα στη νύχτα και…

Σωτηρία Μπέλλου
"Ήθελαν να την παντρέψουν και βρήκαν έναν που ήταν οδηγός λεωφορείου, είχε μείνει έγκυος και..."
Η Ζωρζέτ Παναγιώτη, κληρονόμος και έμπιστη φίλη της Σωτηρίας Μπέλλου, φανέρωσε μερικές άγνωστες πτυχές από τη ζωή της μεγάλης μας ερμηνεύτριας, στα Αποκαλυπτικά Live.

Μιλώντας στον Θάνο Μακρογαμβράκη, είπε για το παιδί που είχε φέρει στον κόσμο η Σωτηρία Μπέλλου: «Ήθελαν να την παντρέψουν και βρήκαν έναν που ήταν οδηγός λεωφορείου, είχε μείνει έγκυος, πήγε γέννησε και της είπαν ότι το παιδί πέθανε. Λένε κάτι παλιές εκεί, ότι δεν πέθανε αλλά το έδωσαν για υιοθεσία γιατί δεν ήταν παντρεμένη. Στα τελευταία της ζητούσε το παιδί της».
Για το πάθος που είχε η Σωτηρία Μπέλλου με τον τζόγο, η Ζωρζέτ Παναγιώτη αναφέρει χαρακτηριστικά:

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Μενεξέδες και ζουμπούλια στη Ζυρίχη με άρωμα Κομοτηνής.

source pic: worldmusic.org.rs
Συναυλία στην Ζυρίχη έδωσε το μουσικό σχήμα «Rodopi Ensemble» στο πλαίσιο της ανάδειξης της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Με ρεμπέτικο και  Fando,  Πορτογάλοι κι Έλληνες μουσικοί ανέβηκαν στην σκηνή κι έπαιξαν μαζί. 

«Ήταν μια ωραία σύμπραξη με τίτλο «Μεσογειακή Οδύσσεια». Συνδέσαμε τις δύο άκρες της Ευρώπης σε μια μουσική σύμπραξη. Αναδείξαμε την αξία της μουσικής αυτών.» δηλώνει ο κος Γιώργος Παγκοζίδης γι αυτή του τη συμμετοχή εξηγώντας πως και το ρεμπέτικο και το Fando ξεκίνησαν από τον απλό καθημερινό άνθρωπο, από τα βάσανα και τους πόνους του.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Όταν ο πατριάρχης του ρεμπέτικου ταπεινώθηκε και βγήκε στη ζητιανιά

markos_vamvakaris.jpg

Τα πιο δύσκολα χρόνια στη ζωή του αξεπέραστου Μάρκου Βαμβακάρη

Αν είχε γεννηθεί σε μια άλλη εποχή, όλος ο κόσμος θα βρισκόταν στα πόδια του. Θα είχε φτιάξει μια τέτοια περιουσία που δεν θα είχε την παραμικρή ανάγκη. Αν είχε γεννηθεί, βέβαια, σε μια άλλη εποχή, ίσως να μην ήταν αυτός που ήταν.
Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου, ωστόσο, γεννήθηκε σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανέχεια γονάτιζαν ακόμα και εκείνους που με την τέχνη τους δώριζαν απλόχερα ανάσες ελευθερίας στον κόσμο.
Με τις δημιουργίες του συντρόφευσε τα όνειρα, τους έρωτες, τα γλέντια, τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Όταν όμως η μοίρα τον χτύπησε σκληρά, εκείνος δεν είχε σε ποιον να στηριχθεί. Δεν τον βοήθησε κανείς από αυτούς που θα έπρεπε και έτσι αναγκάστηκε να ταπεινωθεί και να βγει στη ζητιανιά.
Η ζωή του αξεπέραστου Μάρκου Βαμβακάρη ήταν μια πορεία από τα χαμηλά στα ψηλά και από εκεί στα… τάρταρα και στο τέλος στην καθολική αναγνώριση!

Από την αρχή μέσα στη μουσική και τα βάσανα