Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Δείτε ποιες συναυλίες και παραστάσεις αναβάλλονται λόγω των πολιτικών εξελίξεων

Οι ανακατατάξεις στο πρόγραμμα των συναυλιών και παραστάσεων, εξαιτίας του δημοψηφίσματος

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου, παραστάσεις, συναυλίες αλλά και φεστιβάλ αναβάλλονται, μέχρι νεωτέρας. Το έργο «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα δεν θα ταξιδέψει σε Λάρισα, Λαμία, Τρίκαλα και Βόλο, τις ημέρες που είχαν προγραμματιστεί, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν θα δώσουν απόψε συναυλία στον Βόλο ενώ το Φεστιβάλ Φιλίππων αλλάζει την ημέρα της πρεμιέρας του.
Αναλυτικά:

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«PORTO …LEONE!» «Η… ΡΕΜΠΕΤΙΑ!..»«Η ΤΡΟΥΜΠΑ και οι…ΓΚΟΜΙΝΕΣ!...»

troympa
Ιερόδουλες της Τρούμπας - Φωτο mixanitouxronou.gr
Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος

Γκόμενα: Η γυναίκα που κάποιος έχει ερωτικές σχέσεις.
Κατά τον Μπαμπινιώτη,η λέξη προέρχεται από το βενέτικο gommeno ή  το καθαρό ιταλικό  gomena, που σημαίνει χοντρό καραβίσιο σχοινί-παλαμάρι. 
Άλλοι  ορίζουν την προέλευση κατά παραφθορά του εγγλέζικου  woman  η  του γαλλικού gommex. Στη χώρα μας η λέξη σημαίνει παραβολικά την ηδυπαθή, λάγνα, εκλυστική, γοητευτική, τη σαγηνευτική, την αισθαντική γυναίκα.
Στη γλώσσα των ρεμπετών, της «νύχτας», των  ναυτικών και  της πιάτσας ,την αλανιάρα ,τη διεφθαρμένη, την ανήθικη. 
Επίσης το σχοινί της άγκυρας η το χοντρό στριμμένο καβοκαραβόσχοινο. 
Κατά  πολλούς, η επικρατέστερη ετυμολογική προέλευση είναι από το «Go With Men»
και σημαίνει  την άσωτη,την ασύδοτη ,τη ρέμπελη γυναίκα που πάει με πολλούς ανδρες ,όπως όρισε αποδέχτηκε και καθιέρωσε τον όρο η …πιάτσα ,το «μάγκικο»,ασίκικο  συνάφι και αργότερα οι ναυτικοί.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Κρίση χωρίς τους ρεμπέτες .

Τα ρεμπέτικα τραγούδια, ως αυθεντικές λαϊκές καταγραφές, περιγράφουν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αξιόπιστο τρόπο. Γι’ αυτό συνιστούν ντοκουμέντα εποχής.

Περιέχουν πληροφορίες, εικόνες, περιγραφές, κοινωνικές αναφορές, αλλά και ψυχολογικές και συναισθηματικές ατμόσφαιρες. Ακούγοντάς τα μπορούμε να αναπαραστήσουμε στο μυαλό και την καρδιά μας τους πρωταγωνιστές τους. Ανθρώπους που κλαίνε, γελάνε, ερωτεύονται, μελαγχολούν, φωνάζουν, εξομολογούνται, εργάζονται, ονειρεύονται. Με ηρωικές, αλλά και μικροπρεπείς συμπεριφορές. Με πάθη δημιουργικά και εξαρτήσεις καταστροφικές.

Με βάση όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικό οι ρεμπέτες να εντάσσουν τις ιστορίες τους όχι μόνο στο κοινωνικό, αλλά και στο ιστορικό πλαίσιο. Οι δημιουργοί ζουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της ιστορίας. Τους πολέμους, τους εμφυλίους, τις δικτατορίες, τις εθνικές καταστροφές, τις οικονομικές κρίσεις. Και τις μεταφέρουν στα λόγια που γράφουν και τις ιστορίες που διηγούνται.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Συναυλία- αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Στις 22 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο

Στις 18 Ιανουαρίου 1915 ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννιέται στα Τρίκαλα. Και από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, την ίδια ημερομηνία, 18 Ιανουαρίου του 1984, πεθαίνει στο νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου.
Στο ενδιάμεσο κατάφερε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για πάντα.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σημαντικότερου από τους δημιουργούς της ελληνικής λαϊκής μουσικής και τραγουδιού του 20ου αιώνα, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει, ως κεντρικό εορταστικό γεγονός, μία μεγάλη συναυλία αφιερωμα στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.
Για το σκοπό αυτό καλεί εξαιρετικούς συντελεστές, που διασφαλίζουν την απόδοση του έργου του κορυφαίου των λαϊκών με σεβασμό, ικανότητα και γνώση.
Τον Σταύρο Ξαρχάκο που έχει ασχοληθεί ουσιαστικά τόσο με το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη όσο και με τη διαλεκτική σχέση που αυτό έχει με τις μουσικές σπουδαίων δημιουργών παγκοσμίως.
Τη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη...............

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μπάμπης Τσέρτος, τραγουδιστής του ρεμπέτικου και της παράδοσης. (ΒΙΝΤΕΟ)

 
 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Ο Μπάμπης Τσέρτος, τραγουδιστής του ρεμπέτικου και της παράδοσης μιλά για τη ζωή του και την τριανταπεντάχρονη και πλέον πορεία του στην ελληνική μουσική και ειδικότερα στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι. 
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ:

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

1 ώρα Μάρκος Βαμβακάρης!!!

 markos-vamvakaris
Μια υπέροχη συλλογή με γνωστά αλλά και σπάνια τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη από το αρχείο της FM Records. 
Ακούστε τις αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών.
!!!!ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!!!!
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΙΛΑΝΟΥ ..

 
Η καλλιτεχνική φυσιογνωμία της οικογένειας Μιλάνου άρχισε να ξεχωρίζει από πολύ παλιά. Από τα τέλη του 19ου αιώνα όπου ο Νικόλαος Μιλάνος ή Κολατσής, ένας άνθρωπος με έντονα ανεπτυγμένο το μουσικό του αισθητήριο, έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε για δικό του κέφι και φυσικά και για την παρέα, στη μπακαλοταβέρνα που διατηρούσε στην Πορταριά Πηλίου.

Την εποχή εκείνη που στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας κυριαρχούσαν ακόμη οι επιρροές από της συνήθειες του οθωμανικού στοιχείου και στα μεγάλα αστικά κέντρα επικρατούσαν τα "Καφέ - Αμάν", εκείνος με το παίξιμο του μπουζουκιού (προφανώς πρέπει να το έμαθε από κάποιον ανατολίτη οργανοπαίχτη) και το τραγούδι του, είχε μεταφέρει, σε κάποιο βαθμό, στο δικό του χώρο την ατμόσφαιρα της λαϊκής ταβέρνας της πόλης, σε ένα ορεινό χωριό που οι συνήθειες δεν έπαυαν να είναι συνήθειες υπαίθρου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε το 1892 ο αριστερόχειρας (έγραφε και έπαιζε μπουζούκι με το δεξί χέρι) Στέφανος Μιλάνος. Γαλουχήθηκε με λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα που άκουγε από τον πατέρα του ενώ με το όργανο που θα τον συντρόφευε σ’ όλη του τη ζωή, το μπουζούκι, ήρθε σε πρώτη επαφή από πολύ μικρός. Με τη βοήθεια του πατέρα του έμαθε τα μυστικά του οργάνου και εξελίχτηκε πολύ γρήγορα σε ένα δεξιοτέχνη οργανοπαίχτη.