Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η ιστορία του τραγουδιού «Μισιρλού» από τη Σμύρνη που κατέκτησε το Hollywood

Ο αυθεντικός συνθέτης πιθανολογείται κάπου στο 1910 στη Σμύρνη, αλλά παρέμεινε άγνωστος.
Το τραγούδι «Μισιρλού», που σημαίνει «Αιγύπτια», είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, το οποίο ηχογραφήθηκε το 1925 στην Αμερική από τον Τίτο Δημητριάδη, σε παραγωγή Columbia, και πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού το 1927.

Οι στίχοι του αναφέρονται σε μια σχέση κόντρα σε θρησκευτικά πιστεύω και φυλές, θέμα ταμπού και καθόλα απρεπές για την εποχή του. Η εκτέλεση του Τίτου Δημητριάδη:

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Στις 6, 7, 8 Ιουνίου Το πειραϊκό ρεμπέτικο στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ

tetras
Πειραιάς

Μία παράσταση φόρο τιμής στο πειραιώτικο ρεμπέτικο και συγκεκριμένα στην μουσική ομάδα «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» (που αποτελούσαν οι Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Δελιάς, Μπάτης) παρουσιάζει στην Πέτρινη Αποθήκη στην προβλήτα του ΟΛΠ η Λίνα Νικολακοπούλου. Την παράσταση διοργανώνουν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λ.Νικολακοπούλου, ανεβαίνει την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και τη Κυριακή 8 Ιουνίου στην Πέτρινη Αποθήκη (Πύλη Ε2), στις 21:00.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Ελληνικό Φεστιβάλ – εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οι Imam Baildi στο Θέατρο Βράχων!!!

Με μεγάλη μας χαρά είμαστε στη θέση να ανακοινώσουμε: ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΣ ALBUM ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ!

OUR MAIN CONCERT FOR THIS SUMMER AND RELEASE DATE OF OUR NEW ALBUM: MONDAY JULY 14 @ VRAHON THEATRE ATHENS. THE ALBUM WILL BE AVAILABLE FOR SALE AT THE VENUE.                   

Imam Baildi

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πυθαγόρας (στιχουργός)-Πυθαγόρας Παπασταματίου (Βιογραφία)

https://www.catisart.gr/wp-content/uploads/2020/04/PY8AGORAS-1.jpg
Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου, γνωστός απλώς με το μικρό του όνομα, «Πυθαγόρας» ήταν στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο, όπου και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Οι γονείς του κατάγονταν και οι δύο από τη Σάμο. Είχαν γνωριστεί στη Σμύρνη, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του έφεδρος αξιωματικός. Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε την οικογενειακή τους ζωή και επηρέασε αργότερα και το έργο του ως συνθέτη.

Το 1940, με το ξέσπασμα του Πολέμου, ο Πυθαγόρας μόλις είχε γραφτεί στο οκτατάξιο γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι γονείς του και οι αδελφές του είχαν καταφύγει στον ορεινό Βάλτο, ο αδελφός του ήταν αντάρτης, ενώ ο ίδιος φιλοξενούνταν από συγγενείς σε χωριό της Μακρυνείας. Σε ηλικία 14 ετών, το Μάρτιο του 1944 κατατάχτηκε και αυτός στον ΕΛΑΣ και τελείωσε το Γυμνάσιο μετά τη λήξη του πολέμου.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο Σπύρος Δελέγκος για το Ρεμπέτικο



Με την εισήγηση «Η τροπικότητα στο συγκερασμό και ζητήματα εναρμόνισης στο πεδίο της Ρεμπέτικης μουσικής» ο Σπύρος Δελέγκος, καθηγητής του τμήματος «Αστικής Λαϊκής Μουσικής» της Φιλαρμονικής εταιρίας-Ωδείο Πατρών, θα παραστεί το Σάββατο 10 Μαΐου στο ετήσιο forum «Αστικές λαϊκές μουσικές», αφιερωμένο στη λαϊκή κιθάρα, που διοργανώνεται από το τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στο Γενί-Τζαμί .

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη για μια υγιή θεωρητική ερμηνευτική προσέγγιση της Ρεμπέτικης μουσικής. Στο εγχείρημα αυτό εντάσσεται το εν λόγω forum στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ο Σπύρος Δελέγκος, που πέραν της εισήγησης, θα λάβει μέρος σε συναυλία με το αμιγώς κιθαριστικό σχήμα «Μπάσο-Καντίνι» (Σπ. Δελέγκος - Γ. Δορλής).
Το είδαμε εδώ www.pelop.gr

Όταν η Ελλάδα βγάζει τέτοια παιδιά...τότε τίποτα δεν χάθηκε ακόμα!! (Βίντεο)

photo by panosz.wordpress.com

Κ. Πιστιόλης, Γ. Χαρούλης

Όταν ακούς νέα παιδιά να ασχολούνται με την παράδοση και μάλιστα με τέτοιο εκπληκτικό τρόπο, τότε έχουμε ακόμα μέλλον σαν Έθνος. Δείτε το και ακούστε το .. 

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο ΤΕΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ..

Τούρκικο καφενείο με λουλάδες. "τεκές" σημαίνει τούρκικα "ιερό των ντερβισάδων", ντερβίσιδες ήταν μοναχοί μουσουλμάνοι, αργότερα η λέξη πήρε την έννοια του χώρου που μαζευόντουσαν να καπνίσουν χασίσι.
Ο τεκές είχε αλλού χώμα και αλλού σανίδια για πάτωμα, κυρίως όμως είχε χώμα, στον τεκέ ήθελαν απόλυτη ησυχία, όχι μουγγός αλλά ήσυχα, όλα τα κάνει τεκιτζής, όλοι ρούφαγαν από το ίδιο καλάμι του ναργιλέ.

Τα έπιπλα του τεκές είχε καρέκλες (όχι πολλές κάνα δύο), καναπεδάκια, σοφράδες και πολλά σκαμνιά  (αναλυτικά πως είναι ο τεκές θα τον παρουσιάσω στο κεφάλια ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΕΚΕΣ, όχι ότι έτσι ήταν οι τεκέδες στην Ελλάδα, αλλά παίρνεις μια άποψη πως ήταν ο τεκές).

Ο Ψαραντώνης και οι "Χαϊνηδες" δίνουν άλλη διάσταση στη... συνεργασία!

 
"Πέρα από τα σύνορα" είναι ο τίτλος του νέου cd το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Ψαραντώνη, των Χαϊνηδων και των Mode Plagal
Η παρουσίαση θα γίνει στο «Μήλον της Έριδος» αύριο στις 7 το απόγευμα. Στις εποχές της κρίσης  που χαρακτηρίζονται  από κατάθλιψη, ατολμία, εσωστρέφεια και φυλετικό ναρκισσισμό, καταλαβαίνει κανείς καλύτερα το ρόλο της διασκέδασης στη ζωή μας. Η διασκέδαση σαν μέρος της μαζικής κουλτούρας είναι το ναρκωτικό του κατευνασμού, το δηλητήριο της λήθης, το καταπραϋντικό των σκλάβων.
Με λίγα λόγια, η διασκέδαση είναι ο πιο ύπουλος σύμμαχος της συντήρησης, ο πιο πιστός πραίτορας της εξουσίας. Ανάχωμα στην εξάπλωση της διάβρωσης συνειδήσεων, που προκαλεί η διασκέδαση, είναι η αληθινή τέχνη. Αυτή χωρίζεται σε δυο απομακρυσμένες κατηγορίες: στην συνειδητή αστική τέχνη και στη λαϊκή τέχνη (που έχει άλλη μορφή συνειδητότητας).
Αυτός ο δίσκος είναι μια απόπειρα παντρέματος των δύο παραπάνω κατηγοριών.Τα μέλη των ΧΑΪΝΗΔΩΝ και των MODE PLAGAL καθώς και εκλεκτοί φιλοξενούμενοι μουσικοί,  σμίγουν ρυθμούς και ηχοχρώματα από πολλές ηπείρους και αυτά  με την σειρά τους ανταμώνουν τα λόγια παγκόσμιων ποιητών και οικουμενικών δασκάλων μέσα από την ερμηνεία του βιβλικού ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ.Την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 7 το απόγευμα παρέα με τον Ψαραντώνη, τους Χαΐνηδεςκαι τους Mode Plagal ξεπροβοδίζουμε το «Πέρα από τα σύνορα» με παραδοσιακά κρητικά κεράσματα στο δισκοπωλείο «ΑΕΡΑΚΗΣ», Πλατεία Κοραή.  CretePlus.gr

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Οι Σωφρονιστές»: Ένα ρεμπέτικο για τη δολοφονία Καρέλι


https://i.ytimg.com/vi/7bAZNlCZzVU/hqdefault.jpg
Η δολοφονία του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι έγινε τραγούδι, το οποίο ερμηνεύει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης.
Στους στίχους, που έγραψε ο Δημήτρης Πανούσης όπως και τη μουσική, περιγράφονται τα βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατο του βαρυποινίτη. Τίτλος του «Οι Σωφρονιστές», ενώ το τραγούδι που ερμηνεύει ο γνωστός ρεμπέτης έχει κυκλοφορήσει μόνο στο διαδίκτυο.

Οι στίχοι όπως δημοσιεύονται στο Youtube:

Μεταφέρθηκε για ασφάλεια σε άλλη φυλακή
μα διψούσαν για το αίμα του οι σωφρονιστικοί
Δύο-τρεις ώρες τον χτυπάγανε και νέοι και παλιοί
και μετά ετοιμοθάνατο τον σύραν στο κελί

Το «μυστικό» ταβερνείο του Ψυρρή που τρως με 3,5 ευρώ

taverna5
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα 
Το «μυστικό» ταβερνείο του Ψυρρή που τρως με 3,5 ευρώ
Είναι κρυμμένο πίσω από ένα τυπικό ψιλικατζίδικο του κέντρου και σερβίρει ένα νόστιμο σπιτικό φαγητό κάθε μέρα.
 Στην οδό Σαρρή βρίσκεται από το 1994 η ιδιότυπη ταβέρνα του Γιώργου Αναστασίου. Μια μεγάλη ταμπέλα γράφει Αναψυκτήριο με πορτοκαλί χρώμα και από κάτω έχει ζωγραφισμένους καφέδες, σάντουιτς και χυμούς. Εικόνα που θυμίζει ταξίδι αναψυχής, μιας που είναι συνυφασμένη με Εθνικές οδούς και μακρινούς προορισμούς. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η ταμπέλα Καπνοπωλείο και η πόρτα του ψιλικατζίδικου. Εφημερίδες, τσιγάρα, παγωτά, ένα λούτρινο μαιμουδάκι κολλημένο στην πόρτα και στο βάθος μια ξύλινη κουρτίνα απ’ αυτές που έχουν συνήθως τα εξοχικά. Η κουρτίνα οδηγεί στο μαγειρείο που σήμερα έχει κοτόπουλο κοκκινιστό και το μαγείρεψε η αδερφή του Γιώργου, Ρίτσα.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Κομπολόι και ρεμπέτης!!!

Στα πλαίσια του ρεμπέτικου δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το κομπολόι!ένα αντικείμενο που δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από το χέρι του ρεμπετά!….Ας μάθουμε την ιστορία του….

Το πιο γνωστό αντικείμενο χειρός στη μαγκιά, αλλά και μέγα σύμβολό της, ήταν σίγουρα το κομπολόι. Πράγματι το κομπολόι ήταν κάποτε το φετίχ του μάγκα. Στα τέλη του 1800 και αρχές του 1900 όλα τα κουτσαβάκια κρατούσαν κι από ‘να κομπολόι το οποίο μαζί με το ζουνάρι, το μαχαίρι, το καπέλο, αλλά και το μουστάκι ήταν τα «σήματα κατατεθέντα» της υπόστασής τους.

Λογικό είναι λοιπόν το κομπολόι να έχει περάσει στα τραγούδια της μαγκιάς, δηλαδή στα ρεμπέτικα. Το διασημότερο απ’ όλα είναι βέβαια ΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ του Γιώργου Μητσάκη από το 1946, εμπνευσμένο από ένα πραγματικό περιστατικό που έτυχε στον ίδιον τον Μητσάκη, όταν δηλαδή έχασε το αγαπημένο του κομπολόι. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του τραγουδιού, και την ίδια χρονιά, ο Μητσάκης έγραψε σε δίσκο ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΝΑ ΤΟ, χωρίς όμως την επιτυχία του πρώτου. Το 1940 ηχογραφήθηκε το ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ ΑΓΟΡΑΣΑ των Σ. Περιστέρη – Χ. Βασιλειάδη.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕ ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ, ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ

«Σε περιμένω μην αργείς/κάτω στην παραλία/Της μαύρης μου παλιοζωής/να κλείσω τα βιβλία/ Πάρε ναυτάκι, ναυτάκι Συριανό/λοστρόμο Πειραιώτη/ μηχανικό Μυτιληνιό/τιμόνι Καλαματιανό/και καπετάνιο Χιώτη». 
 
Είναι όντως ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα (σε στίχους Στέλιου Γεράνη). Οχι μόνο. Είναι ένα από τα κλασικά τραγούδια που επέλεξε ο Νίκος Πορτοκάλογλου για να διασκευάσει. Του αφαίρεσε το μπουζούκι, έβαλε λίγο πιο άγριες κιθάρες, έφτιαξε μια δυνατή ροκ εν ρολ ενορχήστρωση, πρόσθεσε κέφι και τη γνώριμη βραχνή φωνή του και το παρουσίασε προαναγγέλλοντας την νέα του δισκογραφική απόπειρα.