Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Η «Σκύλα» του Βαμβακάρη ήταν η πρώτη του γυναίκα.

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Η «Σκύλα» του Βαμβακάρη ήταν η πρώτη του γυναίκα
Ο Μάρκος Βαμβακάρης γνώρισε την Ελένη Μαυροειδή ή αλλιώς Ζιγκοάλα, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε όταν ο ίδιος ήταν 21 χρονών και δούλευε στα καρβουνάδικα του Πειραιά. Ο γάμος δεν είχε αίσια κατάληξη...

Από την μυθιστορηματική ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη ξεπήδησαν πολλά τραγούδια ένα από τα οποία, το "Σκύλα μ' έκανες και λιώνω" αναφέρεται στα προβλήματα που είχε ο συνθέτης με την πρώτη του γυναίκα.

Ο Μάρκος γνώρισε την Ελένη Μαυροειδή ή αλλιώς Ζιγκοάλα, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε όταν ο ίδιος ήταν 21 χρονών και δούλευε στα καρβουνάδικα του Πειραιά.
Ο γάμος δεν είχε αίσια κατάληξη, καθώς η γυναίκα αυτή τον απατούσε συστηματικά και μάλιστα με τον καλύτερό του φίλο, ονόματι Σήφη.

Η δυναμική παρέμβαση του αδερφού του Φραγκίσκου τού άνοιξε τα μάτια και ο Μάρκος ήρθε σε ρήξη με την άπιστη Ελένη. Εκείνη έφυγε από το σπίτι αλλά τα αδέρφια της πήγαν στον Βαμβακάρη και του ζήτησαν το λόγο.

Ο καημένος ο Μάρκος παρέμενε ερωτευμένος μαζί της και έκανε προσπάθειες να τα ξαναβρούν αλλά στο τέλος κατάλαβε επιτέλους πως αυτή η γυναίκα θα ήταν η καταστροφή του. Της έχει αφιερώσει ωστόσο αρκετά τραγούδια μεταξύ των οποίων το "Σκύλα μ' έκανες και λιώνω" που γραμμοφωνήθηκε το 1936.

Σκύλα μ’ έκανες και λιώνω
μες στη σκοτεινιά με πόνο

Σκύλα μ’ έκανες κομμάτια βρε!
με τα δυο σου μαύρα μάτια

Σκύλα μ’ έκανες ρεζίλι βρε!
στον πασά και στο βεζύρη

Fosonline.gr

Πηγή ανάρτησης: www.fosonline.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page