Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

"Θέλω να είναι Κυριακή". Το τραγούδι που έγραψε ο Τσιτσάνης για την απώλεια της Μαρίκας Νίνου. Πώς μελοποίησε τις τελευταίες λέξεις της..

Το τραγούδι «Θέλω να είναι Κυριακή» είναι γραμμένο από τον Βασίλη Τσιτσάνη για τη Μαρίκα Νίνου, τη γυναίκα που έγινε θρύλος στο λαϊκό τραγούδι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην οκταετία 1948- 1956.
Η συνεργασία άλλωστε Τσιτσάνη- Νίνου έμεινε ιστορική. Η Μαρίκα Νίνου υπέφερε από καρκίνο τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η ασθένεια άρχισε να την ταλαιπωρεί από τον χειμώνα του 1953. Ο Τσιτσάνης της συμπαραστάθηκε και την πήγε στον γιατρό, ο οποίος της συνέστησε να νοσηλευτεί στην Αμερική. Η Νίνου τότε ζήτησε από τον Τσιτσάνη να κάνουν περιοδεία στην Αμερική και συγχρόνως να κάνει τη θεραπεία της, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η Νίνου ταξίδεψε στην Αμερική και συνδύασε τις εμφανίσεις της με ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από τη δραματική εξέλιξη της αρρώστιας στις ΗΠΑ, όπου ο καρκίνος άρχισε να κάνει μετάσταση παντού, η Μαρίκα Νίνου ξαναγύρισε στην Ελλάδα. Όλα αποδείχτηκαν μάταια.
Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της, κοντά στις γιορτές του 1956, ο Τσιτσάνης την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Αιγάλεω. Εκείνη, σε μία από τις τελευταίες της κουβέντες είπε: «Σαν άστρο εβασίλεψα».


Η Νίνου έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 1957 σε ηλικία μόλις 38 ετών… Ο Τσιτσάνης βαθιά συγκλονισμένος, δεν άντεξε να παρευρεθεί στην κηδεία της.
Λίγες μέρες αργότερα, αναπολώντας τις αλησμόνητες στιγμές, τα τέσσερα ολόκληρα χρόνια που είχαν περάσει μαζί, άρχισε να γράφει ένα τραγούδι για εκείνη, ξεκινώντας τους στίχους με την τελευταία της φράση… Σαν άστρο εβασίλεψα.

Στίχοι
Κυριακή σε γνώρισα
Κυριακή σε χάνω
θέλω να είναι Κυριακή
κι αυτή που θα πεθάνω
Σαν άστρο εβασίλεψες
και χάθηκες χαρά μου
κι απ’ τον καημό μου τον βαρύ
έγινε μαύρη η Κυριακή
και σπάραξε η καρδιά μου
Κυριακή σε γνώρισα
Κυριακή σε χάνω
θέλω να είναι Κυριακή
και αυτή που θα πεθάνω
Είναι βαριά κι αβάσταχτη
του χωρισμού η ώρα
στο βίος μου το σκοτεινό
έχω το μαύρο ουρανό
για συντροφιά μου τώρα
Κυριακή σε γνώρισα
Κυριακή σε χάνω
θέλω να είναι Κυριακή
κι αυτή που θα πεθάνω
Ας πέθαινα μια Κυριακή
για να χαρεί κι ο χάρος
να τελειώσει μια ζωή
που ‘ναι για μένα θλιβερή
που ‘ναι για μένα βάρος
Κυριακή σε γνώρισα
Κυριακή σε χάνω
θέλω να είναι Κυριακή
κι αυτή που θα πεθάνω

Πηγή: μία ιστορία… ένα τραγούδι, του Ηρακλή Ευστρατιάδη, εκδόσεις Toubi’s...

Αναδημοσίευση: www.mixanitouxronou.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page