Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ξεκινά αύριο Παρασκευή στην Καρδίτσα το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αστικές Λαϊκές Μουσικές»

Ξεκινά την Παρασκευή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αστικές λαϊκές μουσικές», το οποίο οργανώνουν από κοινού το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Μουσικών Σπουδών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του συνεδρίου, οι εισηγητές, και να αναδειχθεί η σημαντική θεματολογία του, αφού οι αστικές λαϊκές μουσικές από ακαδημαϊκής άποψης άργησαν να προσελκύσουν την έρευνα, η δε Καρδίτσα συνεισέφερε σε όλα τα είδη του αστικού τραγουδιού.

Αρχικά, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιος τόνισε ότι «η πόλη της Καρδίτσας αναγνωρίζεται ως τόπος πολιτισμικός με καθοριστική συνεισφορά στη συμμετοχή και στην εξέλιξη του αστικού λαϊκού τραγουδιού, διαθέτοντας μακρόχρονη μουσική παράδοση. Από το πρίσμα της Ακαδημαϊκής έρευνας, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» συμβάλλει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο στην επαφή, προσέγγιση και βιωματική παρουσίαση ενός μουσικού αντικειμένου με έρεισμα στην κοινωνία, την παράδοση, τον πολιτισμό.

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ως συνέχεια της μεγάλης και πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας που επικεντρώνεται γύρω από το δημοτικό τραγούδι. Προς αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας με πρωτεργάτρια την κυρία Βασιλική Κοζιού και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Μουσικών Σπουδών επέλεξαν να ερευνήσουν και να προωθήσουν συγκεκριμένες πτυχές του δημοτικού τραγουδιού, αναδεικνύοντας την ταυτότητά του η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και εμπλουτίζοντας την παρακαταθήκη της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αγκαλιάζει όλη αυτή την ερευνητική προσπάθεια που θα παρουσιαστεί μέσα από το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποτελεί χρέος μας να επιβραβεύουμε με τη συμμετοχή μας οργανωτικά και όπου μας ζητηθεί, ανάλογες δράσεις με επιστημονικό αποτύπωμα».

Η κ. Σόνια Κοζιού, μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου υπογράμμισε:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page