Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Στέλιος Χρυσίνης (Βίντεο)

Στέλιος Χρυσίνης
1916 - 14 Φεβρουαρίου 1970
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κρανιδιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στου Σερφιώτη, στον Πειραιά, το 1916 και πέθανε το 1970. Έξι μηνών μωρό τυφλώθηκε και παρέμεινε τυφλός σ’όλη του τη ζωή.

Η αναπηρία του δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με τη μουσική και να εξελιχθεί σε άριστο μουσικό. Έπαιζε με εξαιρετική δεξιοτεχνία βιολί (το πρώτο του όργανο), πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, μαντολίνο, λαούτο, μαντόλα. Επίσης ήταν πολύ καλός λαϊκός ενορχηστρωτής.

Από δώδεκα χρονών άρχισε να δουλεύει, μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη, σε κινηματογράφους όπου έπαιζε μουσική υπόκρουση στις τότε βουβές ταινίες και στα καμπαρέ της Τρούμπας. Από το 1936 συμμετείχε σε λαϊκά συγκροτήματα. Το 1937 φωνογράφησε στην «Κολούμπια» τα πρώτα του τραγούδια. Στην ίδια εταιρία, στα χρόνια 1950-56, ήταν μαέστρος.

Έγραψε μεγάλο αριθμό τραγουδιών – ρεμπέτικα, λαϊκά, δημοτικά – που πολλά από αυτά γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία. Αρκετοί καθιερωμένοι συνθέτες κατέφευγαν σ’αυτόν για να τους «χτενίσει» τα τραγούδια τους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε με τον Σέμση ή Σαλονικιό. Ο Χρυσίνης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του λαϊκού μας τραγουδιού και η προσφορά του σ’αυτό αναμφίβολα ήταν εξαιρετικά σημαντική.

http://users.sch.gr/gpantakis/wp-content/uploads/2012/12/Xris1-1.jpg
Στο «Μπαράκι» που συχνάζανε οι μουσικοί. Από τ’αριστερά: η γυναίκα του Χρυσίνη Ελπίδα, ο Ν.Ρενιέρης (ακορντεονίστας), ο Μπ.Μπακάλης, ο Χρυσίνης, ο Γιάννης Κυριαζής (στο βάθος) και τελευταίος καθιστός ο Ρουμελιώτης (τραγούδι – κιθάρα).
http://users.sch.gr/gpantakis/wp-content/uploads/2012/12/xris2.jpg
Από τ’αριστερά: Γιάννης Κυριαζής, Στ.Χρυσίνης, Πινόκιο (στο πιάνο), Πάνος Γαβαλάς, Ν.Μεϊμάρης.
http://users.sch.gr/gpantakis/wp-content/uploads/2012/12/xris4.jpg
Χρυσίνης, Χρυσάφης, Τσαουσάκης το 1950.
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ




ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Next page