Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Πάνος Σαββόπουλος: Οι ρίζες των ρεμπέτικων… [Γράφει ο Γιώργος Κιούσης]

Panos Savvopoulos

Έξι πρωτότυπα κείμενα. Εκτός από το βασικό και εκτενέστερο «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», υπάρχουν και τα εξής πέντε: «Κομπολόγια και μπεγλέρια στα ρεμπέτικα», «Τα μαχαίρια της μαγκιάς», «Το πέντε στα ρεμπέτικα», Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης, Αντώνης Καλυβόπουλος.

Το ψηφιακό CD που συνοδεύει το βιβλίο, περιέχει 41 παραδοσιακά ρεμπέτικα με αδέσποτα στιχάκια και ένα blues επίσης με αδέσποτα στιχάκια! Περιέχει ακόμα  τους 160 στίχους των τραγουδιών τα οποία αναφέρονται στους τρεις καταλόγους του βιβλίου. Επίσης, στις 151 σελίδες του περιέχονται 150 φωτογραφίες, οι οποίες φυσικά έχουν άμεση σχέση με τα κείμενα. Μιλάμε με τον Πάνο Σαββόπουλο με αφορμή το νέο του βιβλίο.
-Το κύριο άρθρο του βιβλίου, «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…»;
Το κείμενο «Οι ρίζες των ρεμπέτικων…», προσπαθεί να αναζητήσει τις ρίζες των ρεμπέτικων τραγουδιών και ταυτόχρονα να δείξει  ότι αυτές οι «ρίζες» βρίσκονται στα πρώτα-πρώτα ρεμπέτικα, τα οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «μάγκικα», «κουτσαβάκικα», «μόρτικα» κ.λ.π., δηλαδή τραγούδια που εξέφραζαν τους μάγκες, τα κουτσαβάκια, τους μόρτες κ.λ.π., αφού προήλθαν απ’ αυτούς. Σημειωτέον, ότι στα πρώτα-πρώτα ρεμπέτικα τραγούδια δεν υπάρχει συγκεκριμένος (γνωστός σε μας, επώνυμος που λέμε), δημιουργός και γι’ αυτό καταλήξαμε να τα λέμε «παραδοσιακά ρεμπέτικα».

-Πώς ξέρουμε για τα παραδοσιακά ρεμπέτικα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page