Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση Καραγκιόζη - ρεμπέτικου στην Πάτρα

 
Τι γίνεται όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Καραγκιόζη; Η απάντηση θα δοθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Royal, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί η δράση «Όταν το ρεμπέτικο συναντά τον Καραγκιόζη: Γεια σου Μάρκο… Γεια χαρά νταν Βασίλαρε».

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραστάσεις Καραγκιόζη σε συνδυασμό με το ρεμπέτικο τραγούδι, εκθέσεις και αντίστοιχα εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους και έχοντας ως «αρχή» το 1952 όταν στο Μεσολόγγι, ο Μάρκος Βαμβακάρης συνάντησε τον Βασίλαρο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Μαύρο Θέατρο Πάτρας που σε συνεργασία με το Οικομουσείο Ζαγορίου συμμετέχουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, με μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σχέση δύο καθοριστικών στοιχείων της νεώτερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς: του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη.
http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=484966
Βασιζόμενοι σε ένα πραγματικό γεγονός, τη συνάντηση του Μάρκου Βαμβακάρη και του Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλαρου δυο εκ των βασικών Πυλώνων της ιστορίας του Ρεμπέτικου και του Ελληνικού Θεάτρου σκιών αντίστοιχα, οι διοργανωτές ορίστηκαν ένα Φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας αυτού του νεώτερου αποθέματος της λαϊκής μας κληρονομιάς. 

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί μία πληθώρα εκδηλώσεων όπως:
🔸 Παράσταση Καραγκιόζη
🔸 παράσταση ρεμπέτικου
🔸 εργαστήρια κατασκευής φιγούρας
🔸 εργαστήρι για τη ρεμπέτικη μουσική και των μουσικών οργάνων
🔸 εργαστήρι αφιέρωμα στις μουσικές του Θεάτρου Σκιών του Καραγκιόζη
🔸 έκθεση «Ρεμπέτικο και Καραγκιόζης: Το καραβάνι του Τεκέ και του Μπερντέ»
🔸 ημερίδα με θέμα «Η Λαογραφία του Ρεμπέτικου και του Θεάτρου Σκιών».

Η παράσταση που θα ανέβει στην Πάτρα θα περιλαμβάνει Καραγκιόζη και αφήγηση. Στον Καραγκιόζη θα βρίσκεται ο Κώστας Μακρής ενώ η σκηνοθεσία θα δούμε τους Γεράσιμο Γεννατά, Θανάση Χαλκιά και Μάιρα Φλωράτου.
 
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αφορούν παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια με θέμα «Οταν το Ρεμπέτικο συναντά τον Καραγκιόζη» και θα διεξαχθούν τρείς σταθμούς του άξονα της Ιόνιας Οδού: Πάτρα- Μεσολόγγι-Ιωάννινα.
Η επιλογή των τριών αυτών πόλεων δεν είναι τυχαία διότι ο Καραγκιόζης πρωταρχικά παίζεται στα Ελληνικά στα Γιάννενα, για τη διασκέδαση των Μουσουλμάνων, και εδραιώνεται στη Πάτρα με τον Μίμαρο του σπουδαιότερου μεταρρυθμιστή του Καραγκιόζη, αληθινού εμψυχωτή και στυλοβάτη του λαϊκού θεάτρου σκιών στην Ελλάδα.

Το Μεσολόγγι αποτελεί σταθμό αφιέρωμα στη συνάντηση των δύο, Βαμβακάρη και Βασίλαρου το 1952 που υποδεικνύει τον συγκερασμό του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν μέρες γεμάτες «τσαμπασίρια και σαλαμαντούρια» και ουσιαστικά θα είναι μέρες γιορτής του ρεμπέτικου και του Θεάτρου σκιών, της γλώσσας και της μουσικής των λαϊκών!
Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους δίνοντας ειδική μέριμνα για τα ΑΜΕΑ στη παρακολούθηση τους με εξειδικευμένο προσωπικό ειδικής αγωγής.

Στόχος του Φεστιβάλ
Η εγγραφή του Ρεμπέτικου πρόσφατα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, πιστοποιεί πως οι εκφάνσεις της λαϊκής μας κληρονομιάς έχουν μια παγκόσμια απήχηση που πρωτίστως εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να κατανοήσουμε.
Ο Καραγκιόζης μαζί με το ρεμπέτικο συνεχίζουν ακόμα μέχρι σήμερα να εμπνέουν τις νέες γενιές καλλιτεχνών και το ταξίδι τους κρατεί καλά.
 
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να κατανοήσουμε βαθύτερα τις έννοιες και τις ρίζες της λαϊκής κληρονομιάς της χώρας μας, με βιωματικό τρόπο, που παρόλο τον άυλο χαρακτήρα της υλοποιείται δια μέσου της αμφίδρομης σχέσης των δύο λαϊκών ρευμάτων που παράγουν μια νέα γλώσσα και μουσική. Ο λαϊκός χαρακτήρας του Ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη διακρίνονται ξεκάθαρα και σταθερά στο χρόνο συγκινώντας πάντα το ευρύ κοινό εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Επιλέγουμε λοιπόν με αυτό τον τρόπο να γιορτάσουμε το 2018 Ευρωπαϊκό Έτος πολιτιστικής Κληρονομιάς με το καραβάνι μιας κληρονομιάς που ταξίδεψε και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας τον αφού πρώτα επηρεάστηκε από αυτόν. Ένα αμάλγαμα πολιτισμικής ποικιλομορφίας βαθιά ριζωμένο μέσα μας
 
Βάση αυτής της διατύπωσης, στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός περιοδεύων Φεστιβάλ που ανάγεται σε θεσμό, επιλέγοντας κάθε χρόνο ένα νέο σταθμό- πόλη για τη διεξαγωγή του».


Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 
panagopoulou@pelop.gr
http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=484966




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page