Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

«Άντε κουφάλα Πολίτισσα, πάλι σου ήρθε η έμπνευση». Η ατάκα του Χιώτη στον Μητσάκη όταν σημείωνε σε έναν τεκέ τους στίχους του τραγουδιού. «Όταν καπνίζει ο λουλάς»...

To τραγούδι «Όταν καπνίζει ο λουλάς» είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη. Γράφτηκε το 1946 με αφορμή τον ξακουστό εκείνα τα χρόνια τεκέ του Μάνθου, στην Ομόνοια.
Ο Μητσάκης ποτέ δεν είχε σχέση με χασίσι και τεκέδες. Εκείνη τη μεταπολεμική εποχή όμως βρέθηκε στον συγκεκριμένο τεκέ, παρακινούμενος από τον Μανώλη Χιώτη και άλλους κοινούς τους φίλους. Ο Μητσάκης το 1945 δούλευε σε ένα μικρό κέντρο στην Ομόνοια, στου Μπουχιούνη.
Εκεί ένα μεσημέρι καθώς έβγαινε από το μαγαζί συναντήθηκε με τον Μανώλη Χιώτη. Στην παρέα του βρίσκονταν οι μουσικοί Ανδρέας Σπαγγάδωρος και Σταύρος Τζουανάκος ο Κίμων Καπετανάκης, ο θεατρικός συγγραφέας που σύστησε την Μπέλλου στον Τσιτσάνη και ο ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης.
Ο Μητσάκης τους είπε ότι πάει στο δωμάτιο του να ξεκουραστεί. Τότε ο Χιώτης τον τράβηξε από το μανίκι και τον παρακίνησε να ακολουθήσει την παρέα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page