Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα στο «Χάραμα». Tο θρυλικό κέντρο της Καισαριανής όπου εμφανιζόταν o Βασίλης Tσιτσάνης. Στην κουζίνα ηχογράφησε τον δίσκο που βραβεύτηκε από τη Μουσική Ακαδημία Charles Gross. Δείτε πως είναι σήμερα (βίντεο)...

Τα Χριστούγεννα της δεκαετίας του ’70 η καρδιά της αθηναϊκής διασκέδασης χτυπούσε στην Καισαριανή, στο θρυλικό «Χάραμα», το οποίο βρισκόταν δίπλα στο Σκοπευτήριο.
Ήταν το πιο γνωστό νυχτερινό κέντρο της «χρυσής εποχής» της Αθήνας, όπου διασκέδαζαν οι πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, πολιτικοί και διανοούμενοι. Δεν είχε πολυτελή διακόσμηση.
Αντιθέτως ήταν λιτό και σύμφωνο με την απλότητα και το ήθος των σπουδαίων καλλιτεχνών που εμφανίζονταν στο κέντρο. Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου και Σωτηρία Μπέλλου γοήτευαν τους θαμώνες επί χρόνια.

Το ξεκίνημα 

Ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τον πόλεμο, όμως γνώρισε ένδοξες ημέρες, όταν το αγόρασε ο Κίμωνας Φαραντζής. Επειδή ο Φαρατζής διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Παπαϊωάννου, τον έπεισε να εμφανιστεί στο κέντρο. Εκείνη την περίοδο, το κέντρο μετονομάστηκε σε «Χάραμα» από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος». 

Ο Τσιτσάνης στο Χάραμα
Δύο χρόνια αργότερα, ο Φαραντζής έκανε πρόταση στον Τσιτσάνη, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ξανά με τον Παπαϊωάννου.
Το σχήμα Παπαϊωάννου-Τσιτσάνης προσέλκυσε τους φίλους του ρεμπέτικου και η Καισαριανή μετατράπηκε σε μουσικό στέκι.

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι απέκτησαν το στέκι τους και συνυπήρχαν μαζί με εργάτες και φοιτητές. Ανάμεσα στους θαμώνες, βρισκόταν συχνά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος διασκέδαζε με τις πενιές του Τσιτσάνη και χόρευε τις περίφημες ζεϊμπεκιές.
«Λιτανεία του μάγκα», «Γερακίνας ο γιος» «Συννεφιασμένη Κυριακή» ή «Το βαπόρι απ’ την Περσία», ήταν τα τραγούδια που ζητούσαν οι θαμώνες....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page