Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

«Στέλιος Καζαντζίδης- Η ζωή του όλη»

Kazantzidis.JPG
«Ο Καζαντζίδης ήταν ένα φαινόμενο φωνής και ήθους. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με κανέναν» δηλώνει η Μιμή Ντενίση, η οποία, μετά το πολύ επιτυχημένο «Σμύρνη μου αγαπημένη», επέλεξε να σκηνοθετήσει ένα έργο - αναφορά στο «μύθο» του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή και στη ζωή των μουσικών της εποχής του.
 
Η ίδια μάλιστα, υπογράφει μαζί με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή το κείμενο της παράστασης με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης- η ζωή του όλη», η οποία ανεβαίνει από τις 25 Δεκεμβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για μία παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Stefi productions.
«Τον αγάπησα πολύ τον Καζαντζίδη. Πέρασα χιλιάδες ώρες ακούγοντας τα τραγούδια του» παραδέχτηκε η Μιμή Ντενίση στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, και εξήγησε πως πρόκειται για «ένα έργο για την ψυχή και τις αξίες ενός μύθου της Ελλάδας». Σύμφωνα με την ίδια, η παράσταση επιχειρεί να ξεδιπλώσει την πορεία της ζωής του μεγάλου τραγουδιστή, με μια μυθιστορηματική αφήγηση μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων.
 

«Ήταν χρέος μου, να γίνει η ζωή του Στέλιου θεατρική παράσταση» είπε η σύζυγός του, Βάσω Καζαντζίδη, που στάθηκε στο πλευρό του μέχρι το τελευταίο λεπτό και παραμένει μέχρι σήμερα θεματοφύλακας της μνήμης του, σημειώνοντας ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να γίνει και ταινία.
Πηγή έμπνευσης για την παράσταση, αποτέλεσε το βιβλίο «Απομεσήμερο με τον Στέλιο» (εκδόσεις Οδός Πανός) των προσωπικών του φίλων, Πάνου Υφαντή και Νίκου Τζανιδάκη. Μιλώντας για τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή που «αγαπήθηκε φανατικά και μπήκε στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων», ο Νίκος Τζανιδάκης ανέφερε: «Ο Στέλιος ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Τις αρχές και τα πιστεύω του δεν μπορούσες να τα εξαγοράσεις, ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε εντοπίσει τις ανάγκες του και δεν μπορούσες να τον πείσεις να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Στην τέχνη του, μπορούσες να δεις την ψυχή του».

'Αλλωστε, το τεράστιο καλλιτεχνικό στίγμα του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν και αυτό που ενέπνευσε τους δημιουργούς να γράψουν ένα έργο αφιερωμένο στη χρυσή εποχή του λαϊκού βάρδου, γεμάτο από τα τραγούδια που αγαπήθηκαν από τους παλιότερους και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα από τους νεότερους.

Ωστόσο, η παράσταση είναι και μια τοιχογραφία της εποχής του. Μεγάλοι συνθέτες, όπως οι Παπαϊωάννου, Χιώτης, Τσιτσάνης, Πάνου, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, διάσημα κέντρα όπως η «Τριάνα» του Χειλά, καθώς και μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες, περνούν μέσα από το έργο και φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του περιβάλλοντος που έζησε και δημιούργησε ο Στέλιος Καζαντζίδης

Τον Έλληνα τραγουδιστή ερμηνεύει ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γι' αυτήν την αναμέτρηση. «Νιώθω ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία ν' ακουμπήσω έστω και λίγο την προσωπικότητα ενός θρύλου, ενός ανθρώπου που επέλεξε να μείνει στα απλά και τα σημαντικά της ζωής» επεσήμανε ο ίδιος. Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η οποία κρατά τον ρόλο της μητέρας του, Γεσθημανής, είπε πως νιώθει μεγάλη χαρά γι' αυτή τη συνάντηση: «Μου αρέσουν οι ωραίες συνεργασίες, οι οποίες καμιά φορά είναι μεγαλύτερες και από τα ωραία έργα. Με έναν τρόπο λοιπόν, έχουμε κάτι κοινό με τον Στέλιο Καζαντζίδη».


Ο Αντώνης Λουδάρος, που ερμηνεύει ένα φανταστικό χαρακτήρα, τον Γιορδάνη, ο οποίος κρατά τον ρόλο του αφηγητή, είπε πως η συμμετοχή του στην παράσταση είναι «ένας μικρός φόρος τιμής στην οικογένειά του, που άκουγε τον Στέλιο Καζαντζίδη με πάθος και λατρεία». Ενώ για τον Δημήτρη Σταρόβα που ερμηνεύει έναν επιχειρηματία της νυχτερινής Αθήνας, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς έχει μεγαλώσει μαζί του από πέντε χρονών. «Αν και δεν προέρχομαι από το θεατρικό χώρο, απολαμβάνω την όλη διαδικασία και νιώθω κερδισμένος. Μια παραγωγή σε αυτό το επίπεδο με αλλάζει σαν άνθρωπο», τόνισε.

Μιλώντας για τον Στ. Καζαντζίδη, η Νίκη Παλληκαράκη, ο «μεγάλος έρωτας» του τραγουδιστή στο έργο, είπε πως «δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα που έχουν συνδιαλλαγεί με την αθανασία και ο Καζαντζίδης είναι ένας από αυτούς. Όλοι υποκλίνονται στο ταλέντο του». Ενώ αναφερόμενη στην παράσταση, είπε πως «η ενέργεια που υπάρχει στις πρόβες, θα περάσει και στον κόσμο».

Τέλος, ο Γιάννης M. Κώστας από τη Stefi productions, μίλησε για τον «μεγάλο καλλιτέχνη που τραγούδησε τους πόνους, τις χαρές και τα βάσανα των Ελλήνων». Ένας μεγάλος καλλιτέχνης έχει συνείδηση, ότι αυτό που είναι το χρωστάει. Και ο Στέλιος είχε αυτή τη συνείδηση. Το φανερώνουν, όχι μόνο τα λόγια του αλλά και οι πράξεις του. Έζησε απλά όσο και οι άνθρωποι για τους οποίους τραγούδησε».

Πηγή:
www.nooz.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page