Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

« ΟΙ…ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ!». [Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος]

Και ξαφνικά,γέμισε ο κόσμος από…τάχα μου…«μερακλήδες» περιεργους ευκαιριακούς μουσικοασχολούμενους…αλχημιστές!. Γέμισε ο κόσμος από μουσικά…παγανιστικά…ξεκούδουνα!. Γέμισε ο κόσμος από τυχοδιώκτες,συλητές…χειρουργούς,αυθάδεις κομπογιαννίτες,σκυλευτές του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Γέμισε ο κόσμος από…όψιμους ρεμπετολόγους,ρεμπετοεπαίοντες και ρεμπετοεκφραστές για το πιο γνήσιο μουσικό κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Κάποιους  επιφανειακά …μισογνώστες του είδους,που δεν σέβονται τίποτα και που καιροσκοπικά, επιπόλαια και…κουτσουρεμμένα καυχώνται πως το…υπηρετούν και το τιμούν.

Το ρεμπέτικο δεν είναι μόδα. Δεν είναι κουλτούρα για επιδειξιομανείς,δήθεν γνωστικούς. Είναι φιλοσοφία. Είναι τρόπος ζωής,με χρώμα ανεξίτηλα ταξικό,επαναστατικό και…πολιτιστικά κινηματικό!.

«Φερέλπιδες»,αυτοαποκαλούμενοι,αυτοχριζόμενοι,αυτοανακηρυσσόμενοι «μουσικοειδικοί» (;),θεραπεύοντες και συγκροτούντες νεότευκτη,αστήρικτη μουσική…φάλτσα…παραμυθία δεν ορροδούν πρό ουδενός και ακάθεκτοι συνεχίζουν να αναφέρονται σε παράπλευρες,κύρια,ιστορίες και δρώμενα του Λαικού Αστικού μας Τραγουδιού,παριστάνοντας τους κατ’εξοχήν …επαίοντες ειδικούς και βαθειά γνώστες.

Αλιείς απροσδιόριστων και ατεκμηρίωτων διαδικτυακών πληροφοριών,δεν ντρέπονται που προβάλλουν  πλευρές του ρεμπέτικου,ανεύθυνα,επιπόλαια και αστήρικτα ,προκειμένου εξυπνακίστικα ,να παραστήσουν εαυτούς συγκροτημένους αρθρογραφούντες και…ειδικούς!

Γράφτηκαν και γράφονται πολλά. Τόσα που εντείνουν την θολούρα. Αναλυτές,εμπειριστές (;),παραοικονομούντες,ψευδόμενοι αχρείοι,κυνικοί έμποροι πολιτισμού,αδυνατούν, δυστυχώς επί σκοπώ,να καταννοήσουν το Μεγαλείο του Λαικού Αστικού Τραγουδιού,την συμβολή του στην νεοελληνική εθιμική πολιτιστική κουλτούρα μας.

Αν το κάνουν για το κέρδος είναι αναίσχυντοι. Αν το κάνουν για επίδειξη λογομνημοσύνης επιεικώς ανόητοι…αλμπάνηδες της μουσικής μας παραδοσιακότητας,που δυστυχώς τελευταία πλήθυναν επικίνδυνα.

Δεν μπορείς θρασύτατα,βάναυσα και ανενδοίαστα να ασελγείς σε ένα περιούσιο μουσικό είδος με αποδειγμένη μουσική λαική διαπερατότητα πάνω από έναν αιώνα. Αν ειλικρινά σε συγκινεί κάτσε και άκουσέ το. Αν πρόσφατα το…ανακάλυψες,ρώτα να μάθεις,ερεύνησε,σεβάσου το και απόλαυσέ το.
Αν θες να το σκηνοθετήσεις,να το…παραστήσεις,κάτσε και μελέτησέ το.
Το ρεμπέτικο δεν είναι…παραμύθι και δεν…απομυθοποιείται. Είναι ζωντανό,επαναστατικό και …ιδιόμορφο Δεν είναι για…πλασσάρισμα,καλλιτεχνική σκόπιμη καταξίωση  και…κονόμες! Στολίδια, σεναριακές εμβόλιμες θεματικές θελκτικές προσθαφαιρέσεις δεν του προσθέτουν,το απογυμνώνουν και το …κακοποιούν. Κάθε…γκροτέτσκα επινόηηση το …αποφλοιώνει,το προσβάλει προκλητικά κι’ανεπανόρθωτα,το απαξιώνει,το ευτελίζει.

Το ρεμπέτικο δεν είναι τραγούδι για διασκεδαστική…κραιπάλη και…αρπαχτές. Ούτε για διασκευαστικές  πειραματικές μουσικές ερμηνευτικές πρωτοτυπίες. Είναι ατόφιο και …απαραβίαστο και δεν επιδέχεται όποια αλλοίωση στο όνομα της όποιας μουσικοτεχνικής εξέλιξης.

Είναι αυτόνομο κι’αν το μπλέξεις συνδυαστικά με οιοδήποτε άλλο μουσικό είδος,το παραλάσσεις εκφραστικά και ασχημονείς. Το ρεμπέτικο σε θέλει αδελφικά συνοδοιπόρο. Και ξέρει να…φυλάγεται!. Αν σε πάρει χαμπάρι σαν στυγνό ευκαιριακό,πονηρό εκμεταλλευτή του,θα σε…εκδικηθεί,θα σε ξεφτιλίσει!. Είναι είδος και ύφος περίεργο και…ιδιότροπο που…σιχαίνεται την όποια πρόσμιξη,προσποίηση και την δήθεν –καλλιτεχνική αδεία-θεματική διαφοροποίηση. Είναι αξία σταθερή,διαχρονική και μη…διαπραγματεύσιμη.

Δεν γίνεται να το…στριμώξεις,να το …φυλακίσεις σε …φόρμες και…σενάρια για…εκδήλώσεις η παραστάσεις μιάς και δυό ωρών. Θα το…πνίξεις!. Κοροιδεύεις τον θεατή, τον ακροατή,κοροιδεύεις και τον εαυτό σου.

Αν είσαι μουσικός η θεατράνθρωπος-όποιος κι’αν είσαι-και έχεις πρόθεση να το παρουσιάσεις,οφείλεις να το στοιχειοθετήσεις γνωστικά. Δεν αρκεί ο επιφανειακός και θεματικά ελλιπής μουσικός η θεατρικός λόγος.

Οφείλεις για το είδος να έχεις θεώρηση ολοκληρωμένη, να έχεις από  προίμιο κτίσει συνειδητοποιημένη συγκρότηση για το είδος. Αλλιώς θα το παρουσιάσεις αναιμικά μορφοποιημένο,λειψό και θα το κακοποιήσεις,θα το…κακοφορμίσεις.

Το ρεμπέτικο είναι …σύνολο με ροή ατέρμονη. Κάθε αποσπασματική του θεώρηση η παρουσίαση το αδικεί. Είναι χρυσή εθνική παράδοση και υποθήκες που οφείλεις να τις συντηρείς.

Είναι ντομπροσύνη,πόνος,μπεσαλίκι,ευαισθησία,χαρά και παράπονο!

Αν τώρα θέλεις να αποτολμήσεις,να μιλήσεις ξέχωρα για τους παλιούς ρεμπέτες,μήν ταυτίζεσαι με κάποιους εμπόρους που κάποιοι τους…ξεθάβουν,κάποιοι τους αγνοούν.

Αφήστε λοιπόν αυτούς τους ογκόλιθους «πρωτομάστορες» στον αιώνιο ύπνο τους. Δεν προσφέρονται  ούτε για…επιδεικτικές λεκτικές φανφάρες,
ούτε για …μπασταρδεμένη,καιροσκοπική ιδιοποίηση του σπουδαίου έργου τους. Ψάξτε για…θέμα και…ρεπερτόριο αλλιώτικο!. Ασχοληθείτε με κάτι
άλλο,εύπεπτο ,εύκολο και πιο…προσοδοφόρο!. Το ρεμπέτικο είναι αισθητικά και πολιτιστικά…ασυμβίβαστο!. Απαιτεί σεβασμό και έχει απαιτήσεις!.-

Δεν είναι για…τυχάρπαστους…μίσθαρνους…αμακαδόρους και αριβίστες του πολιτισμού. Ελεος!...


*Θυμάσθε την παλιά διαφήμιση; «Να φύγετε,να πάτε αλλού!».-

Του Μπάμπη Κ. Μώκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page