Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Με Βασίλη Τσιτσάνη άρχισε το 1936 την καριέρα της στο τραγούδι, η Αυλωνίτισσα ερμηνεύτρια Γεωργία Μηττάκη.

Με ένα τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη το 1936, σε στίχους Δημήτρη Περδικόπουλου, άρχισε την καριέρα της η Αυλωνίτισσα ερμηνεύτρια, Γεωργία Μηττάκη.
Ήταν το τραγούδι με τίτλο, "Σ΄ ένα τεκέ μπουκάρανε". Εδώ, ο Τσιτσάνης τραγουδά μαζί με την ερμηνεύτρια:
Και η Γεωργία η τρανή με κέφι και μεράκι,
σαμπαχαδάκι έλεγε με φίνο μπουζουκάκι.
Στο ίδιο τραγούδι ο Τσιτσάνης, λέει: Γειά σου, Γεωργία μερακλού.
Η ερμηνεύτρια τραγούδησε διάφορα είδη τραγουδιού, ρεμπέτικα, σμυρναίϊκα, λαϊκά, παραδοσιακά, δημοτικά, και τραγούδια μεταξύ άλλων, των συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη, Παναγιώτη Τούντα, Σπύρου Περιστέρη, Στέλιου Παντελίδη, Κώστα Σκαρβέλη.

Στα τέλη του '50 είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Αμερική, όπου οι ομογενείς την υποδέχτηκαν εγκάρδια. Στην Αμερική, ηχογράφησε αρκετά τραγούδια. Νωρίτερα στην αρχή της δεκαετίας του '50 είχε ταξιδέψει και στην Αίγυπτο.

Εργάστηκε σε κέντρα δημοτικής μουσικής και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι, Ν. Καρακώστας, Κ. Γιαούζος κ.α.

Στον Αυλώνα είχε τραγουδήσει στο κέντρο ''Κουλουφάκος'', στο πλαίσιο του πανηγυριού της Αγίας Τριάδας. Το 1965 ηχογραφεί τα τελευταία της τραγούδια, πριν αποσυρθεί.

Γεννήθηκε το 1911 στον Αυλώνα Αττικής. Σε ηλικία 18 ετών, το 1929 είχε εγκατασταθεί στου Ψυρή, στην Αθήνα. Το 1930 παντρεύτηκε το Γιώργο Μηττάκη.

Έφυγε από τη ζωή στον Αυλώνα, στις 28 Φλεβάρη 1977.Περισσότερες πληροφορίες, Ταινία "Αστέρω", 1959, Γεωργία Μηττάκη, ''Απόψε μαυρομάτα μου'', "Οι Μεγάλοι του Δημοτικού Τραγουδιού", Γιάννη Μητρόπουλου, 1996 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
1. http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&singer_id=789
2. http://kithara.to/ss.php?id=MTQ4MDQ4NDA2
3. Σύλλογος Αυλωνιτών
4. Βικιπαίδεια, https://el.wikipedia.org/wiki/Γεωργία_Μηττάκη

www.anparatiritis.gr
www.anparatiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page