Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τον Μπαγιαντέρα

Από την σελίδα του Γιώργου Παπαστεφάνου στο Facebook Γιώργος Παπαστεφάνου


Δεν τον έχω ακούσει ο ίδιος να το λέει, τον άκουσαν όμως άλλοι που είχαν δουλέψει μαζί του εκείνον τον χειμώνα στην Πλάκα, στον Ζυγό. Όποτε, λέει, τού μεταφέρανε κάποιο κουτσομπολιό απ’αυτά που συζητιούνται στα παρασκήνια, εκείνος απαντούσε «Αν δεν το δω με τα μάτια μου, δεν πιστεύω τίποτα». Λεπτομέρεια: ο Δημήτρης Γκόγκος-Μπαγιαντέρας είχε χάσει το φως του, το 1941, δυο μήνες μετά την εισβολή των Γερμανών.

Ήταν τότε γύρω στα 40 και εμφανιζόταν μαζί με τον Μπιρ-Αλλάχ σε ένα κέντρο στο Μαρούσι. Πάνω στο πάλκο τον βρήκε το κακό, όπως μάς πληροφορεί στην Ρεμπέτικη Ανθολογία του ο Τάσος Σχορέλης. Όμως κι έτσι ο Μπαγιαντέρας εξακολούθησε να εργάζεται. Στην αρχή σε λαϊκά συγκροτήματα, αργότερα μόνος του, γυρνώντας από ταβέρνα σε ταβέρνα με την βοήθεια τής κόρης του.
Διέκοψε το 1963. Το παρατσούκλι Μπαγιαντέρας τού το κολλήσανε επειδή γύρω στο ’25 είχε διασκευάσει για μπουζούκι μελωδίες από την ομώνυμη οπερέτα του Ούγγρου συνθέτη Έμεριχ Κάλμαν. Άλλες πληροφορίες που μάς δίνει ο Σχορέλης: «Ο Μπαγιαντέρας ήταν σκληρό καρύδι στα νιάτα του και όπως λένε αυτοί που τον γνώρισαν, όσο μπόι τού έλειπε, τόση καρδιά είχε. Είχε κάνει και 62 μήνες φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page