Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Μουσική παράσταση με θέμα:«Ο Έρως στο μεταπολεμικό Ρεμπέτικο»

mitsitakis-a
Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης και οι «Ρε Καντίνι» παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με κείμενα και τραγούδια στις 4 Νοεμβρίου στο αθηναϊκό στέκι ΜΑΚΑΡΙ. 
Μια αναφορά στις πρώτες, αυθεντικές εκτελέσεις μεταπολεμικών ρεμπέτικων τραγουδιών των Μητσάκη, Χιώτη, Βαμβακάρη, Χατζηχρήστου, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Παπαϊωάννου κ.α. Τα κείμενα είναι του Δημήτρη Μητσοτάκη αλλά και γνωστών συγγραφέων, λογοτεχνών, μουσικών, λαογράφων και δημοσιογράφων τα οποία θα συνοδεύουν τα τραγούδια τοποθετώντας έτσι το ιστορικό πλαίσιο και κοινωνικό περίγραμμα εκείνης της εποχής.
Τουλάχιστον τα μισά ρεμπέτικα έχουν τον έρωτα ως θέμα τους:
mitss
Η μεταπολεμική περίοδος του ρεμπέτικου τραγουδιού από το 1946 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έχει να μας επιδείξει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια ερωτικής θεματολογίας είτε πρόκειται για τραγούδια ένωσης είτε για τραγούδια χωρισμού.
«Τόσο έδειραν τα πάθη τους ανθρώπους των ρεμπέτικων τραγουδιών ώστε απώλεσαν το δικαίωμα να εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Ουσιαστικώς τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι ερωτικές επιστολές», αναφέρει ο Ηλίας Πετρόπουλος και συνεχίζει:«Οι ερωτευμένοι χρησιμοποιούν ολόχρυσα λόγια, λόγια πού καίνε, αν και η αγάπη νιώθεται και δεν την αποδεικνύουν. Οι ερωτευμένοι εκφράζονται με υπερβολές γιατί διαβιούν εν υπερβολαίς. Όσο κι αν ο άνθρωπος έχει βουνό την καρδιά αδυνατεί να αγαπήσει πολλές φορές στη ζωή του. Ο έρως είναι ένας γλυκόπικρος εφιάλτης. Τέτοιους έρωτες ψάλλουν τ’ αδέρφια μου, οι έσχατοι ρεμπέτες».

Δημήτρης Μητσοτάκης: κιθάρα, τραγούδι
Μαρώ Τσουράπα: τραγούδι
Αντώνης Σίδερης: μπουζούκι, τραγούδι
ΜΑΚΑΡΙ
Ζ. Πηγής 125 – Κομνηνών
Νεάπολη, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 210-6458958
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου
Έναρξη: 22:00
Είσοδος: 10ευρώ (με μπύρα,κρασί,ρακή)
Ε.Σ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page