Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«Όταν το Tango συνάντησε το Ρεμπέτικο»

Tango, ΡεμπέτικοΤη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016, η Κατερίνα Κουρεντζή μαζί με την μπάντα της θα παρουσιάσει στο θέατρο Απόλλων Σύρου τη μουσική παράσταση «Ρεμπετάγκο»
«Όταν το Tango συνάντησε το Ρεμπέτικο»
Ρεμπέτικο και Τango – Δρόμοι παράλληλοι: Καμιά άλλη μουσική δεν έχει τόσα κοινά σημεία με το ρεμπέτικο, όσο το tango, ξεκινώντας από την ομοιότητα των κοινωνικών καταβολών τους.

Η περίοδος του μεσοπολέμου ήταν η πιο χαρακτηριστική για το αργεντίνικο tango, όπως ήταν άλλωστε για το αστικό λαϊκό τραγούδι πολλών λαών.

Την εποχή εκείνη, το tango βγήκε από το «περιθώριο» και ξεπέρασε τα σύνορα της Αργεντινής, αποκτώντας θαυμαστές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Εκείνη την εποχή, επίσης, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ορχήστρες και γράφτηκαν κάποια από τα καλύτερα μουσικά κομμάτια στην ιστορία του tango.

Από περιβάλλον περιθωρίου, το tango θα μετατραπεί, ακολουθώντας τις κοινωνικές μεταλλαγές της αργεντίνικης ιστορίας, σε πολιτιστική θρησκεία ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων -όπως και η τζαζ και το ρεμπέτικο- με νέους ήρωες και νέους θρύλους, με δικά του τεμένη και δικούς του τόπους λατρείας, εκπέμποντας ένα νέο μυστικισμό, ισχυρό ακόμη και σήμερα, αν τουλάχιστον ακούσουμε τις ερμηνείες του Άστορ Πιατσόλα.

Οι ομοιότητες της ιστορίας του tango με την ιστορία του ρεμπέτικου είναι απρόσμενες, χαρακτηρίζοντας ίσως χώρες, όπου η επίσημη κουλτούρα βρίσκει ικανούς ανταγωνιστές ανάμεσα στους ανένταχτους και τους επιμένοντες διαφορετικά.
Συντελεστές
Φωνή: Κατερίνα Κουρεντζή
Μπουζούκι / μαντολίνο: Θάνος Θεοδωρόπουλος
Κιθάρα / μπαντονεόν: Roman Gomez
Κιθάρα/πιάνο/ μπάσο: Χέρμαν Μάγιερ
Σενάριο /σκηνοθεσία/ χορογραφίες: Μαργαρίτα Πλέσσα, Ariel Perez
Διάρκεια: 120′
Θέατρο Απόλλων | Πλ.Βαρδάκα | Ερμούπολη | 22810.85192 | http://apollontheater.gr
 Cyclades24.gr

Next page