Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Σκύρος: 8ο Σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο τραγούδι


Aπό τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2016 στην όμορφη Σκύρο, θα πραγματοποιηθεί για όγδοη συνεχή χρονιά, το Σεμινάριο – συνάντηση για το Ρεμπέτικο.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Το γνώριμο σε όλους μας Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» που μας καλοδέχεται εδώ και οκτώ χρόνια, προσφέροντας τους φιλόξενους χώρους του, περιμένει και πάλι να γεμίσει από ανθρώπους που ζητούν να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τους κώδικες της Ρεμπέτικης Μουσικής, αλλά συγχρόνως να διαφυλάξουν από τον αφανισμό το λαϊκό μας τραγούδι.
Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισραήλ, Ολλανδία, Γαλλία  κ.λπ. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη της απήχησης της λαϊκής μας  μουσικής στο εξωτερικό που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μας χαροποιεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής των νέων στην προσπάθειά μας.

Η Συνάντηση αυτή, με τις παράλληλες εκδηλώσεις της, έπαψε να έχει την μορφή ενός απλού Σεμιναρίου. Έγινε πια ένας θεσμός, που ρίζωσε βαθιά στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Αγκαλιάστηκε ζεστά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους του και δημιούργησε έναν άξονα για βάθεμα των ανθρωπίνων σχέσεων, αφού καταφέρνει να ενώνει σε ένα κοινό στόχο ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να ικανοποιεί τις ψυχικές τους ανάγκες, προσφέροντας εκτός από την γνώση και αξέχαστες στιγμές διασκέδασης.
Θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις ελεύθερες για όλο τον κόσμο και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές video  και καθημερινή διασκέδαση με τα οργανάκια μας στις γραφικές ταβέρνες του νησιού «συν γυναιξί και τέκνοις».
Κατά την βραδινή εξάσκηση με τα όργανα στις ταβέρνες του νησιού το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει τραγούδια από το 1930 μέχρι 1955 και σύνθετες όπως: Μ. Βαμβακάρης, Α. Χατζηχρήστος, Ι. Παπαϊωάννου, Γ. Μπάτης, Α. Δελιάς, Γ. Μητσάκης, Β, Τσιτσάνης, Π. Τούντας, Δ. Σκαρβέλης, Μ. Χιώτης, Σπ. Περιστέρης κα.».

rembetiko

Eπίσης στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Κατά την διάρκεια των φετινών μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τραγούδια του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα). Ο Μπαγιαντέρας ήταν σύνθετης που έγραψε τραγούδια απ’ όλα τα στυλ όπως: σμυρναίικο, πειραιώτικο, προπολεμικό λαϊκό, μεταπολεμικό λαϊκό, δημοτικό, αντιστασιακό.
Έχει γράψει σχεδόν σε όλους τους δρόμους και όλους τους ρυθμούς της λαϊκής αστικής μουσικής.  Θα γίνει αναφορά και ανάλυση του δρόμου και του ρυθμού για κάθε τραγούδι το οποίο θα διδαχθεί καθώς επίσης και ταξίμι σε κάθε δρόμο.
Το Σάββατο 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία μας, με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο,  στο θέατρο του Μουσείου Φαλτάϊτς».
Στοιχεία επικοινωνίας:
 
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.ert.gr

Next page