Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής..Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου


Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής
Η Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου στον κήπο του θεάτρου «Γραμμές Τέχνης» την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουλίου (ώρα έναρξης: 21.30). 
Η επιμέλεια-διδασκαλία ανήκει στο μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή του Ωδείου.
Η νεοσύστατη - μόλις 4 μηνών - Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής απαρτίζεται από 28 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα), τσέλο, πιάνο, ακορντεόν και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην Αστική Λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.
Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. 
Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες «εστουδιαντίνες», ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β` Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του θεάτρου «Γραμμές Τέχνης», Μαιζώνος 271, με ελεύθερη είσοδο. 
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας είναι απαραίτητο να γίνονται κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6906569578.
 
http://pelop.gr/?page=article&srv=14&DocID=295129

Next page