Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Να επιστρέψει ο Μάρκος στη Σύρα..[Βίντεο]

Markos-Vamvakaris.jpg Ζητούμενο η παραχώρηση τάφου για τον Μάρκο Βαμβακάρη
Η γνωστοποίηση της απαίτησης του Δήμου Αθηναίων για καταβολή υψηλού αντιτίμου για την αγορά τάφου για τον Μάρκο Βαμβακάρη, κινητοποίησε τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για εξεύρεση λύσης, με το δημοτικό συμβούλιο να εκφράζει την επιθυμία παραχώρησης τάφου από την Καθολική Επισκοπή ώστε ο Μάρκος να επιστρέψει στη γενέτειρα του.
Μείζων και ελάσσων μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, εξέφρασαν κοινό ενδιαφέρον για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η παραχώρηση προσκυνήματος στη Σύρο για τον δάσκαλο του ρεμπέτικου.
Δεν τιμήθηκε
Με λογιστικούς υπολογισμούς κέρδους επέλεξε να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αθηναίων τον Μάρκο Βαμβακάρη, όταν 44 χρόνια μετά τον θάνατο του η οικογένεια του εξέφρασε την επιθυμία αγοράς τάφου στο 3ο νεκροταφείο της Νίκαιας.

Παρά τη συνήθη τακτική του Δήμου Αθηναίων να παραχωρεί τάφους για τις μεγάλες μορφές της τέχνης, στην περίπτωση του μεγάλου Συριανού του ρεμπέτικου, υπήρξε η τυπική αντιμετώπιση, με την αναγνώριση της προσφοράς του στην μουσική ιστορία της Ελλάδας, να αποτιμάται σε μία στοιχειώδη λογιστική έκπτωση.


Με το πέρας της τριετίας από την ημέρα ταφής του Μάρκου Βαμβακάρη το 1972, πραγματοποιήθηκε η εκταφή του και έκτοτε τα οστά του φυλάσσονται σε οστεοθυρίδα.
Πλέον των 4 δεκαετιών που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, η πολιτεία παρέμεινε εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και τα θρησκευτικά στεγανά, χωρίς να καταφέρει ποτέ να τιμήσει έστω και μετά θάνατον μία μορφή της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Μετά και τον θάνατο της συζύγου του Βαγγελιώς Βαμβακάρη το 2014, από την οικογένεια τους εκφράστηκε η επιθυμία αγοράς οικογενειακού τάφου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα οστά των δύο συζύγων.
Η αξία αυτού στο 3ο νεκροταφείο Νίκαιας ανέρχεται σε 43.875 ευρώ, με τον γιο τους να καταθέτει αίτημα έκπτωσης στην αρμόδια επιτροπή κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων, η οποία απεφάνθη ομόφωνα αυτή να χορηγηθεί και η οποία να σημειωθεί ότι είναι της τάξης του 8,83%.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και συνεχείς διαβεβαιώσεις για την ελάχιστη τιμή εκ μέρους της πολιτείας προς το πρόσωπο του, με την παραχώρηση τουλάχιστον ενός τάφου, ουδέποτε οι υποσχέσεις αυτές υλοποιήθηκαν.
Εικάζεται πως το καθολικό του δόγμα μπορεί να προκάλεσε κώλυμα ως προς την συγκεκριμένη παραχώρηση, παρά του ότι αν και είχε λάβει αφορισμό από την καθολική εκκλησία λόγω του διαζυγίου του, η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε από καθολικούς ιερείς.
Σήμερα, η τιμή που οφείλεται στον κατά τα άλλα αναγνωρισμένο καλλιτέχνη ως «πατριάρχη του ρεμπέτικου», περιορίζεται για τον Δήμο Αθηναίων σε εκπτωτικά ποσοστά.
Να επιστρέψει στη γενέτειρα του
Η δημοσιοποίηση του θέματος, προκάλεσε εύλογες κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής της Σύρου, που κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να δοθεί λύση με την μεταφορά των οστών του Μάρκου στην γενέθλια γη του και η απόδοση της τιμής που του πρέπει.
Σχετικό ερώτημα για τις κινήσεις εκ μέρους του Δήμου για την έκβαση της υπόθεσης, ετέθη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο από τους επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας Ανδρέα Γιαλόγλου και της ελάσσονος, Παύλο Χρυσαφίδη.
Όπως ανέφερε στο ερώτημα του ο κ. Γιαλόγλου «Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με τον τάφο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Αθήνα, έχετε έρθει σε επαφή για να δείτε τι συμβαίνει με το τέλος που πρέπει να καταβληθεί. Είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει άμεσα. Τι επαφές έχετε κάνει και τι γνωρίζετε για το ζήτημα».
Υπέρ της ερώτησης του κ, Γιαλόγλου συνηγόρησε και ο Παύλος Χρυσαφίδης, αναφέροντας ότι ο Δήμος «πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να προσφέρει τάφο της οικογένειας Βαμβακάρη στο καθολικό κοιμητήριο».
Στην αιτιολόγηση του ανέφερε ότι κάνει την εν λόγω πρόταση «γιατί ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι Συριανός και πρέπει να επιστρέψει στον τόπο του».
Απαντώντας σχετικά ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ανέφερε πως υπήρξε εκ μέρους του Δήμου άμεση αντίδραση, με έναρξη επαφών τόσο με την οικογένεια Βαμβακάρη όσο και με την Καθολική Επισκοπή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου «Την περασμένη εβδομάδα που έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα περί της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής κοιμητηρίου του Δήμου Αθηναίων για να γίνει ταφικό μνημείο, προσκύνημα, στο 3ο νεκροταφείο της Αθήνας στη Νίκαια, για τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ειλικρινά όλοι «πέσαμε από τα σύννεφα».
Με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θ. Μενδρινού και με τον Δήμαρχο, κάναμε μία επαφή και σαφώς από τη στιγμή που ζητείται ένα τόσο μεγάλο ποσό από τον Δήμο Αθηναίων για να αγοραστεί ο τάφος, το πρώτο πράγμα που είπαμε είναι γιατί να μην έρθουν τα οστά του Μάρκου και της συζύγου του πίσω στη γενέτειρα του τη Σύρο».
Επεσήμανε την λεπτότητα που απαιτείται όσον αφορά στη θέληση της οικογένειας, που έχει και το τελικό λόγο, ενώ ενημέρωσε και για το αίτημα που κατατέθηκε προς την Καθολική Επισκοπή.
Όπως είπε «Είναι θέμα καθαρά της οικογένειας και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί Έχουμε κάνει δύο πράγματα.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μίλησε με την Καθολική Επισκοπή και με τον Σεβασμιότατο Πέτρο, διότι τα καθολικά νεκροταφεία είναι ενοριακά, δεν είναι δημοτικά όπως των ορθόδοξων και εκείνος είχε την ίδια πληροφόρηση. Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα γιατί είναι δύσκολη περίπτωση. Φάνηκε ότι ο Σεβασμιότατος το σκέφτεται σοβαρά.
Όμως επειδή δεν θέλω να προκαταβάλλω κανένα και επειδή είναι σε επαφές η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού με την οικογένεια, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγο, πάντως έχουμε κινηθεί αστραπιαία.
Θεωρώ ότι αν γινόταν αυτό, πραγματικά θα γινόταν ένα προσκύνημα για τον πατριάρχη του ρεμπέτικου, τον άνθρωπο που διαμόρφωσε την λαϊκή μας μουσική. Τον άνθρωπο που αν δεν τον είχε αναδείξει ο Τσιτσάνης και κάποιοι άλλοι μεγάλοι συνθέτες κόντευε να μην τον ξέρει κανείς. Μακάρι να γίνει».
http://www.syrosrun.gr/images/2016/04/07/koinignomi.PNG
www.koinignomi.gr

Next page