Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Πλήρη Ντάξει: Το ρεμπέτικο απ' την Θεσσαλονίκη.. (Βίντεο)

Η κομπανία των “πλήρη ντάξει” δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2012, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Τσικουρίδη και αποτελείται από τους:
-Κατερίνα Δούκα – τραγούδι, ζίλια, κουτάλια
-Μανώλη Πορφυράκη – κιθάρα, τραγούδι
-Λευτέρη Τσικουρίδη – μπουζούκι, τραγούδι
-Χρήστο Παππά – μπουζούκι, μπαγλαμά, τραγούδι.
Το ρεπερτόριό τους εξαρχής διαμορφώθηκε και επηρεάστηκε από τρεις βασικούς παράγοντες:
Ο πρώτος σχετίζεται με το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων για την απόδοση και εκτέλεση τραγουδιών και οργανικών σκοπών που προέρχονται από την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ρεμπέτικο, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη περίοδο της δισκογραφίας των δεκαετιών 1910, ’20 και ’30, κυρίως στην Ελλάδα και στην Αμερική, αλλά και στην Τουρκία.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη σύνθεση του ίδιου του συνόλου (τέσσερις φωνές, μπουζούκια, λαϊκή κιθάρα και μπαγλαμάς), που αποτελεί τον κατεξοχήν κλασικό τύπο λαϊκής ορχήστρας. Τέτοια σύνολα εμφανίστηκαν την δεκαετία του ’30 και δημιούργησαν, με βάση τις παραδοσιακές συνθετικές φόρμες, τη δικιά τους μουσική.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η μελέτη και η χρήση συγκεκριμένων τεχνικών έκφρασης, ερμηνείας και εκτέλεσης, προερχόμενες κυρίως από το παραδοσιακό ύφος [ηχόχρωμα φωνών, ισοκρατήματα, χρήση κουρδισμάτων (ντουζένια) κ.ά.].
Περισσότερα εδώ 

Κατερίνα Δούκα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέσα απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι και το χορό.
Συμμετείχε στη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) στην αρχή  ως  χορεύτρια  και  στη  συνέχεια  διδάσκοντας  ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Η χρόνια μελέτη της μουσικοχορευτικής ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Δημούδη “ηλιοβασίλεμα στον Έβρο”, όπου συμμετέχει ως τραγουδίστρια. Λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούν με το θρακιώτικο παραδοσιακό σχήμα “μεθόριος¨, το διπλό cd “Έβρος”, όπου ερμηνεύει
ανέκδοτα τραγούδια του βόρειου Έβρου.
Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφική δουλειά “Απόψε” της Σοφίας Νάτσιου. Από το 2010 μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο δημιούργησαν το “ραΔΥΟφωνο”.
Με το ρεμπέτικο έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά το 2007 τραγουδώντας σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης όπου και γνωρίζεται με τον Μανώλη Πορφυράκη.

Λευτέρης Τσικουρίδης

Γεννήθηκε στη Δράμα. Από μικρός παρακολούθησε μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, λίγα χρόνια αργότερα μαθήματα μπουζουκιού και έπειτα έκανε ωδειακές σπουδές (θεωρία και κλασσικό βιολί), καθώς και μαθήματα στο ούτι. Τις πανεπιστημιακές του σπουδές ολοκλήρωσε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης διδάσκοντας, στην Ειδίκευση Τρίχορδο Μπουζούκι, το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής, το μάθημα Ηχογεωλογικά Τοπία του Ελληνικού Χώρου, Ερμηνεία και Εκτέλεση.
Συμμετέχει στα σχήματα: Skagb, Paranaue στην Ελλάδα, “Rebe teke” στην Ελβετία και Strada Rebetico στον Καναδά.

Μανώλης Πορφυράκης

Γεννήθηκε στη Βέροια και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης απ’ όπου και κατάγεται. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε κάνοντας μαθήματα πιάνου. Το 1999 τον βρίσκει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές ηχοληψίας. Την ίδια χρονιά παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής, κρουστών και ούτι στο σύλλογο διάσωσης και εκμάθησης βυζαντινής μουσικής “Ρωμανός ο μελωδός”.
Ασχολείται και μελετάει την τεχνοτροπία του παραδοσιακού και του ρεμπέτικου τραγουδιού  ως  κιθαρίστας  και  τραγουδιστής,  αποδίδοντας  τέτοια χαρακτηριστικά και σε δικές του δημιουργίες.
Το 2011 συμμετείχε ως τραγουδιστής στη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Γεωργάκη “Να γίνω η θάλασσα”, στην οποία ερμηνεύει δύο τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς της σκηνής του ρεμπέτικου και του λαϊκού όπως τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τον Δημήτρη Μυστακίδη.


Χρήστος Παππάς

Ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική, αρχικά εμπειρικά και εν συνεχείακάνοντας ωδειακές σπουδές στην Ηγουμενίτσα, όπου γεννήθηκε και ύστερα στα Ιωάννινα.  Παρακολουθούθησε  μαθήματα  Αρμονίας,  Ενορχήστρωσης  και Διεύθυνσης Μπάντας, Πιάνου και Φαγκότου. Τις ωδειακές σπουδές ολοκλήρωσε το 2011 (διπλ. Φαγκότου και διπλ. Σύνθεσης) στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται ως μουσικός απο το 1998.
Η ενασχόλησή του με διάφορα όργανα (φαγκότο, μπάσο, πιάνο, τρίχορδο κ.α.), οι σπουδές του, καθώς και το συνεχώς αναπτυσσόμενο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, του έδωσαν τη
δυνατότητα να συμμετέχει σε μουσικά σχήματα (Broken Seals, S.INΚ, Ντίνος Σαδίκης, Boomstate), παραστάσεις (Δ. Μπασλάμ – Ο Γαργαληστής, Θυμωμένη Μπετονιέρα) και projects (συνεργασία με τις ομάδες χορού XSOMA και SINEQUANON) σαν εκτελεστής, ενορχηστρωτής και συνθέτης, αποτυπώνοντας έτσι το γενικότερο ενδιαφέρον του για διάφορα είδη μουσικής.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενασχόλησή του με την εναλλακτική σκηνή από τη μία και την παραδοσιακή ελληνική μουσική από την άλλη, προέκυψε το ενδιαφέρον του για τη μουσική της περιόδου του μεσοπολέμου και το ρεμπέτικο τραγούδι, με το οποίο ασχολείται και γράφει από το 2012.

 

www.plirintaxei.gr/

Next page