Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Ρίτσος, Βυζάντιο, ρεμπέτικα στο Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Με ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως για τον Γιάννη Ρίτσο, το Βυζάντιο, το ρεμπέτικο τραγούδι, τη μουσική της Μεσογείου και άλλα πολλά, συνεχίζονται οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ, που παρουσιάζει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ελληνικών Μελετών Ν.Ν.Ο., Πέτρος Αλεξίου, μίλησε για τον Μικρασιάτη συγγραφέα, Αλέκο Δούκα, ο οποίος είχε ζήσει για πολλά χρόνια στην Αυστραλία από το 1927 και μετά. Ο ομιλητής παρουσίασε προσωπικές επιστολές του Δούκα και αφηγήθηκε τη ζωή του. «Ο Δούκας σε πολλά θέματα ήταν ανοιχτό μυαλό, είχε αγαπήσει την Αυστραλία, πίστευε πολύ στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό των λαών και των ανθρώπων. Αυτά για μένα είναι ιδανικά τα οποία αν δεν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, δεν ξέρω πού θα φτάσουμε» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξίου.

Την Τρίτη το βράδυ, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας, στο επίκεντρο βρέθηκε το Βυζάντιο και η ελληνική του ιστορία, με ομιλήτρια την καθηγήτρια, κ. Alana Nobbs, από το Πανεπιστήμιο Macquarie. Η ομιλήτρια απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για την εξαρχής ελληνική προέλευση του Βυζαντίου ως αποικία των Μεγάρων, για την ίδρυση της Πόλης από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 4ο μ.Χ. αι. και τη σταδιακή επικράτηση της ελληνικής έναντι της λατινικής γλώσσας.
Την περασμένη Κυριακή, ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ο «πρωταγωνιστής» μιας άλλης φεστιβαλικής εκδήλωσης. Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, μαζί με τις συμπαροίκους Ελένη Ελευθεριά-Κωστακίδη και Αθανασία Κώστα ανέγνωσαν ποιήματα του Ρίτσου από τα χρόνια της δικτατορίας (από τις συλλογές «Επαναλήψεις», «Μαρτυρίες» και «Παρενθέσεις») με τον δραματικό μονόλογο «Χρυσόθεμις». «Όλα αυτά μαρτυρούν την ποικιλία της ποιητικής γλώσσας του Ρίτσου και την ψυχολογική του διείσδυση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Βρασίδας Καραλής και επισήμανε: «Ο Ρίτσος μέσα από τους μονολόγους του, προσπαθεί να βρει μηνύματα ανανέωσης και προσωπικής αναγέννησης. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτή την ποιητική άποψη του Ρίτσου, η οποία δεν έχει προσεχθεί τόσο πολύ, ειδικά στη Διασπορά, που τον ξέρουμε κυρίως ως πολιτικό ποιητή».
Την περασμένη Κυριακή, επίσης, παρουσιάστηκε εκδήλωση με ρεμπέτικα τραγούδια από το συγκρότημα του ομογενή μουσικού Γιώργου Δούκα, ο οποίος ανέφερε ότι επελέγησαν «τραγούδια που υπογραμμίζουν τις σχέσεις του ρεμπέτικου με τους αισθησιακούς ρυθμούς των σμυρναίικων της Μικράς Ασίας».
Λόγω του επικείμενου Πάσχα των Καθολικών, Προτεσταντών και άλλων Δυτικών χριστιανικών δογμάτων, το «Φεστιβάλ» θα έχει «διάλειμμα» τις προσεχείς ημέρας. Θα επαναρχίσει δυναμικά από την Κυριακή, 3 Απριλίου και μετά με εκδηλώσεις για τα «Ελληνικά Καφενεία και τα Milk Bars» στην Αυστραλία, για τις μουσικές, τα τραγούδια, τα ποιήματα και τις διηγήσεις από χώρες της Μεσογείου, για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις και άλλα.

Next page