Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό τραγούδι στο Παντοπωλείο Πολίτικη Κουζίνα στην Πάτρα..

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ
ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Ή ΠΟΤΟ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΛΕΝΤΕΣ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ, ΦΩΝΗ
ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΩΝΗ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΖΑΝΟΤΙ - ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ - ΚΙΘΑΡΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ - ΦΩΝΗ

Ρεμπέτικο τραγούδι (ή γενικά στον πληθυντικό Ρεμπέτικα) ονομάζεται το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του μέρχι το 1937. Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων, όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα.
Την ίδια περίπου εποχή αναπτύχθηκε στα Ταμπάχανα Πάτρας μια διαφορετική μορφή αστικού λαϊκού τραγουδιού.
Στα Ταμπάχανα γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ρεμπέτης τραγουδιστής ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ.
Μετά τα σμυρναίικα ρεμπέτικα του 1922 και τις ηχογραφήσεις του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, το λεγόμενο πειραιώτικο στυλ (1932), ακουλουθεί η περίοδος της μαζικής αποδοχής του ρεμπέτικου ως λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής. Το 1937 εμφανίζεται ο Βασίλης Τσιτσάνης και περίπου την ίδια περίοδο και ο Μανόλης Χιώτης.
 
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το ρεμπέτικο επανέρχεται στο προσκήνιο ως λαική μουσική ευρείας αποδοχής μέσα από το έργο των Τσιτσάνη, Νίνου, Χιώτη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Παπαγιαννοπούλου, Τσαουσάκη, Χασκήλ, Στάμου, Χατζηχρήστου, Παγιουμτζή κ.ά. Κατά την περίοδο αυτή επικρατεί το ευρωπαϊκό στυλ, προστίθεται η τέταρτη χορδή στο μπουζούκι, κατοχυρώνεται η ύπαρξη και η λειτουργία οργάνων με ευρωπαϊκά διαστήματα όπως η κιθάρα, το ακορντεόν, το πιάνο. Τη δεκαετία του 1940 εμφανίζεται η Σωτηρία Μπέλλου, ενώ τη δεκαετία του 1950 την παράδοση του ρεμπέτικου υποδέχονται και την ανανεώνουν με τον δικό τους τρόπο δύο πολύ σημαντικοί νέοι ερμηνευτές, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

"Το ρεμπέτικο - λαϊκό τραγούδι στον αιώνα της τραυματισμένης εθνικής υπερηφάνειας των Ελλήνων είναι η ισχυρότερη άμυνα που διέθεσε ο πολιτισμός μας. Καμία άλλη σύγχρονη δημιουργία δεν ξυπνάει έτσι άμεσα και αυτόματα τον Έλληνα που έχουμε μέσα μας."

Σε αυτή τη μεγάλη περίοδο του λαϊκού μας τραγουδιού θα είναι αφιερωμένα τα βράδια της Παρασκευής με συνοδεία καλού πολίτικου σπιτικού φαγητού ή ποτού! Σας περιμένουμε με χαρά!

Αναλυτικό πρόγραμμα


Το Παντοπωλείον Πολίτικη Κουζίνα
Δανιηλίδος 37Α, Πάτρα
 


 http://www.patrasevents.gr/article/217957-afieroma-sto-rebetiko-ke-laiko-tragoudi-sto-pantopoleio-politiki-kouzina

Next page