Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Σοφία Αμπατζή ή Καρίβαλη (1916-1995)

H φωτογραφία είναι από βίντεο του YouTube
Η Σοφία Αμπατζή ή Καρίβαλη γεννήθηκε δύο χρόνια μετά την αδελφή της, την Ρίτα, στην Σμύρνη το 1916. 
Ήρθαν στην Ελλάδα με την μάνα τους, την Στέλλα, το ’22 με την καταστροφή χωρίς τον πατέρα τους που δεν στάθηκε τυχερός.
Η Ρίτα λειτουργεί σαν φάρος για την αδελφή της δείχνοντας τον δρόμο που δεν είναι άλλος απ’ το τραγούδι. Το 1935 σε ηλικία 19 χρονών παντρεύεται τον Παντελή Καρίβαλη. Ένα χρόνο μετά, τον Γενάρη του 1936, έξι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Ρίτας στην δισκογραφία κάνει και η Σοφία το πρώτο της βήμα.
Ένα βήμα βαρύ, σίγουρο και ηχηρό, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής. Με την εμπιστοσύνη και την βοήθεια του Σκαρβέλη, να την οδηγεί, ηχογραφεί το δικό του ''Πια δεν με γελάς'' όπου την συνοδεύει στην κιθάρα ο ίδιος και στο μπουζούκι ο Σπύρος Περιστέρης. Συνεχίζει δίπλα στον Μάρκο κάνοντας δίδυμο και ηχογραφούν τον ''Πολυτεχνίτη'' και το ''Δεν τονε θέλω μάνα μου''.


http://www.rebetissa.net/sofia.jpgΜε την παρότρυνση του Περιστέρη ο Τσιτσάνης τους δίνει να ερμηνεύσουν το ''Να γιατί γυρνώ μες την Αθήνα'' που κυκλοφορεί στον ίδιο δίσκο με τον ''Πολυτεχνίτη''.

Στις 20 Ιουνίου του 1936 ο Μάρκος ανοίγει το δικό του μαγαζί όπου εκεί έμελλε η Σοφία να γίνει η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που θα ανέβαινε σε πάλκο με μπουζούκια. Και τι μπουζούκια ;
 Η ξακουστή τετράς του Πειραιά …Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Δελιάς, Μπάτης. Μαζί τους και ο άνθρωπος που την βοήθησε όσο κανένας άλλος ο Σκαρβέλης.

Συνεχίζει τις ηχογραφήσεις με τραγούδια των Μάρκου, Σκαρβέλη, Τσιτσάνη, Δερέμπεη, Ασίκη, ένα του Δελιά (το ''Σαν δεν ήξευρες'') που δεν του άρεσε και το πέρασε στο όνομά του ο Τούντας και δύο του συζύγου της Παντελή.

Εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα ώσπου κάποια στιγμή την αναγκάζει να σταματήσει ο άντρας της. Τελευταία δισκογραφική της εμφάνιση το 1948 με την ''Παλιοχωρίτισσα'' που είναι περασμένη στο όνομά της.
Η Σοφία πέθανε στην Νίκαια στις 25 Οκτωβρίου του 1995.

Next page