Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Το soundtrack της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης»

ouzeri-tsitsanis
Ακούστε το εδώ
«Κατά την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκα [...] τη "Συννεφιασμένη Κυριακή". Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μού ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη «συννεφιά» της κατοχής και την απελπισία που μας έδερνε όλους.»
της Μαρία Δημητρίου
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος πάνω από 30 χρόνια μετά από τα εφιαλτικά χρόνια της Κατοχής περιγράφει την ιστορία πίσω από τη σύλληψη και σύνθεση του εμβληματικού τραγουδιού (διαβάστε την ολόκληρη εδώ).
Αυτό, μαζί με το "Μπαχτσέ Τσιφλίκι", το "Για Τα Μάτια Που Αγαπώ", τις "Νύχτες Μαγικές" και άλλα σπουδαία κομμάτια του αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της νέας ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη "Ουζερί Τσιτσάνης", που αφηγείται τον έρωτα ενός Χριστιανού και μιας Εβραίας που βρίσκει καταφύγιο στο θρυλικό ουζερί στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη του ’42-’43. Η ίδια περίοδος αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργική έξαρση του 26χρονου τότε Τσιτσάνη, που μέσα από το ουζερί μίλησε στις καρδιές μιας ολόκληρης γενιάς με τα κλασικά αριστουργήματά του.

Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης, που πριν λίγες μέρες μίλησε αναλυτικά για τη δουλειά του και έδωσε μια πρώτη γεύση μέσα από αυτή με το love theme "Eρωτικό". Ανάμεσα στα 27 κομμάτια του soundtrack, περιλαμβάνονται επανεκτελέσεις και διασκευές, που συνυπάρχουν σχεδόν οργανικά με τις πρωτότυπες συνθέσεις του. Το πετυχημένο αποτέλεσμα έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην πιστή αναπαράσταση των νέων ενορχηστρώσεων της μουσικής των πρώτων ηχογραφήσεων.
"Κινήθηκα πάνω σε δύο άξονες: από τη μία προσπάθησα να αναπαραστήσω την ατμόσφαιρα του ουζερί και των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη και από την άλλη να συνθέσω μια πρωτότυπη μουσική που να ανταποκρίνεται στις δραματουργικές ανάγκες μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής," αναφέρει ο Θέμης Καραμουρατίδης. "Είναι μια ευρηματική και απαιτητική δουλειά γιατί έχεις να διαχειριστείς αυτόν τον μεγάλο συνθέτη και να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα υλικό που θα σταθεί δίπλα του με αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα να αποτελεί και μια νέα πρόταση".

Το Jumping Fish, σε συνεργασία με την Feelgood Records, παρουσιάζει παρακάτω σε αποκλειστική πρεμιέρα το soundtrack της ταινίας (που περιλαμβάνει και μια σπάνια εκτέλεση της "Συννεφιασμένης Κυριακής" από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Τσιτσάνη, ερμηνευμένο από τον Τσιτσάνη και την Ελένη Γεράνη), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου. Ακούστε το εδώ:

https://www.cosmote.gr/mobile/content/el/resources/images/contentimages/Company/articleadvanced/jumping-fish-cosmote.jpg

Next page