Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Rebeletiko: Γκραφίτι με νότες..

http://mikrofwno.gr/wp-content/uploads/2015/11/rebeletiko-klimataria-paroysiasi-mikrofwno.jpg
Τάσος Γιανούσης, Σοφία Μέρμηγκα, Τάσος Γεωργόπουλος

Η κρίση δεν φαίνεται να ακουμπά τη μουσική. Και δεν εννοώ οικονομικά, πόσα χρήματα δηλαδή κερδίζουν, αλλά το ότι τα  σχήματα, οι καλλιτέχνες, ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. 
Φαίνεται ότι, όπως λένε πολλοί, η κρίση γεννά ευκαιρίες ή, συγκεκριμένα, η κρίση οδηγεί στη δημιουργία. Ο,τι και αν ισχύει, το θέμα είναι πως τρεις νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ενώσουν μουσικές καταβολές και να σχηματίσουν τους Rebeletiko.
Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται όχι ως ένα καινούργιο συγκρότημα αλλά ως μουσική συνωμοσία. Μας συστήνονται με το τραγούδι «Πολυβόλο», το οποίο περιλαμβάνεται στο πρώτο τους άλμπουμ «Μοναστηράκι».



Ο βασικός «σκληρός» πυρήνας των Rebeletiko αποτελείται από τον Τάσο Γεωργόπουλο (λάφτα - κιθάρα - φωνητικά), τον Τάσο Γιαννούση (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, φωνητικά) και τη Σοφία Μέρμηγκα (φωνητικά και κανονάκι). Ενας πυρήνας που καταφέρνει στις συνθέσεις του να συμπεριλάβει τους ήχους των ρεμπέτικων, των σμυρναίικων, τους παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιγράφει ή μιμείται.
Στις συνθέσεις και στα τραγούδια τους έχουν τη φρεσκάδα του σήμερα και τους όποιους «πειραματισμούς» τους.

Στη συνέντευξή τους στο «Βήμα της Κυριακής» οι Rebeletiko αναφέρονται στα σχέδιά τους, στις επιρροές τους αλλά και στο γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα. Οπως σημειώνουν, «αποφασίσαμε να "συνωμοτήσουμε" για να καταγράψουμε την καθημερινή εικόνα μιας πόλης που ζούμε. Ενα ηχητικό γκραφίτι στον τοίχο του κέντρου της Αθήνας». Ενα γκραφίτι που περιλαμβάνει επιρροές «από το ρεμπέτικο (η βάση), παραδοσιακά, την τζαζ, το ροκ, κάθε είδος μουσικής με λαϊκή ρίζα».

Καλά όλα αυτά, αλλά τι ακόμη μπορεί να προσφέρει ένα συγκρότημα; «Σε εμάς πολλά, γιατί αγαπάμε να παίζουμε και να  τραγουδάμε. Στους άλλους; Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Η μόνη νέα στην μπάντα πάντως είναι η Σοφία. Εγώ και ο Τάσος παίζουμε πάνω από δώδεκα χρόνια μαζί». Και κάπου εδώ έρχεται και η... ερμηνεία του ονόματός τους. «Και εμείς αναρωτιόμαστε πολλές φορές. Ισως επειδή είναι εύηχο, ίσως επειδή περιέχει την ομορφιά του ρέμπελου, του ανέμελου και τη στερεότητα, τη δωρικότητα του ρεμπέτικου. Πάντως, σύμφωνα με έναν φίλο και συνεργάτη συγγραφέα, τον Γιάννη Καρβέλη, η ονομασία είναι λανθασμένη, καθότι πρόκειται για μια πολύ καλά δομημένη δουλειά, αποτέλεσμα του κόπου, της επιμονής και της αισθητικής όλων όσοι συμμετείχαν, από τους εξαίρετους μουσικούς ως τους γραφίστες».

Οι Rebeletiko είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν το «Μοναστηράκι». «Ολες οι συνθέσεις είναι δικές μας και  χρειαστήκαμε περίπου δυόμισι χρόνια μέχρι τελειώσει το project. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και άλλοι πολλοί πέρασαν από το γκαράζ-"γιάφκα" στον Βύρωνα που βρήκαμε και ηχομονώσαμε για να ηχογραφήσουμε. Συμμετέχουν συνολικά είκοσι μουσικοί».

Για τους Rebeletiko «η μουσική είναι μονόδρομος. Η κρίση μάς έφερε αντιμέτωπους με οικονομικές δυσκολίες αλλά και με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις τα προβλήματα είναι να μη νιώθεις μόνος και ευτυχώς οι Rebeletiko ή η κάθε ομάδα που προσφέρει αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο οχυρό».
  


 ΠΗΓΗ
tovima.gr
 
REBELETIKO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page