Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Βαμβακάρης - Μάλαμας για πρώτη φορά μαζί!!

Ο Στέλιος Βαμβακάρης και ο Σωκράτης Μάλαμας συναντήθηκαν για πρώτη φορά σ' ένα μικρό μαγαζί, κάτω απ' την Ακρόπολη: «Με το που κοιταχτήκαμε, τα είπαμε όλα...», μας περιγράφει ο Στέλιος Βαμβακάρης
Ο ένας είναι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού-λαϊκός συνθέτης και φέρει ένα όνομα με τεράστιο μουσικό βάρος. Ο δεύτερος, ιδιαίτερα δημοφιλής, ηγείται της γενιάς των δημιουργών που έφεραν νέο αέρα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Μιλάμε για τον Στέλιο Βαμβακάρη και τον Σωκράτη Μάλαμα, οι οποίοι ενώνουν, για πρώτη φορά, τις μουσικές δυνάμεις τους, σε μια νέα δισκογραφική δουλειά η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο «Επισκέπτης», ενώ θα συμπράξουν και επί σκηνής, σε μια σειρά εμφανίσεων που θα φιλοξενηθούν στον «Σταυρό του Νότου», στις 16, 23 και 30 Νοεμβρίου.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης αποτελεί τον σημαντικότερο φύλακα και συνεχιστή της μεγάλης μουσικής ιστορίας που έγραψε ο πατέρας του, ο πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης, ενώ παράλληλα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού αλλά και ένας πρωτοπόρος συνθέτης που περπάτησε σε νέους μελωδικούς δρόμους αναζητώντας τις κοινές ρίζες των αμερικανικών μπλουζ και του μπουζουκιού.
Με τη μουσική να κυλάει ουσιαστικά στις φλέβες του, αφού παίζει από την ηλικία των 12 μόλις ετών, δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, να παίζει, να συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του λαϊκού και του ρεμπέτικου αλλά και να ταξιδεύει τις μουσικές της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής του έχει βιώσει σημαντικές στιγμές και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό η νέα αυτή συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα τού έχει δώσει φτερά, τον έχει κάνει να νιώθει πιο δημιουργικός από ποτέ.
Οι δυο τους, παρά το ότι γνώριζε καλά ο ένας τη δουλειά του άλλου και υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση, δεν είχαν συναντηθεί ποτέ.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Θησείο, σ' ένα μικρό μαγαζί, κάτω απ' την Ακρόπολη: «Με πρωτοβουλία ενός συνεργάτη μου μουσικού βρεθήκαμε για πρώτη φορά με τον Σωκράτη. Και με το που κοιταχτήκαμε, τα είπαμε όλα...», μας περιγράφει ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Βάλανε λοιπόν κάτω τραγούδια που έχει γράψει ο Στέλιος τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησαν να τα δουλεύουν προκειμένου να δημιουργήσουν έναν νέο δίσκο, ένα μουσικό αποτέλεσμα αγάπης, όπως οι ίδιοι προτιμούν να το λένε. Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά, με τον παλιό τρόπο, στο στούντιο ANTart, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Φίνος Φιλμ.
Η συνεργασία τους υπήρξε κάτι παραπάνω από δημιουργική και για τους δύο: «Μού έκανε τρομερή εντύπωση η αγάπη του Σωκράτη γι' αυτήν τη δουλειά αλλά και η μεθοδικότητά του, το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει αυτό που κάνει», λέει ο Στέλιος.
«Τα τραγούδια του Στέλιου είναι η φυσική συνέχεια του ρεμπέτικου. Ενα κλωνάρι που έλειπε απ' το δέντρο του λαϊκού μας τραγουδιού», ανταπαντά ο Σωκράτης Μάλαμας, ο οποίος εκτός από παραγωγός είναι και ερμηνευτής στον δίσκο μαζί με την Εβελίνα Αγγέλου, τον Κώστα Διαβάτη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Μανώλη Πάππο.
«Αυτά τα τραγούδια είναι ένα δώρο από μένα στον κόσμο. Το τραγούδι πάντα λειτουργούσε σαν όαση στη ζωή μας και ειδικά σ' αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούμε η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη», υπογραμμίζει ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Κι όταν τον ρωτάμε πόσο δύσκολο είναι να φέρει κάποιος ένα όνομα με τόση μεγάλη ιστορία, εκείνος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Το να φέρω αυτό το όνομα είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να έχω στη ζωή μου. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να συγκριθώ με τον πατέρα μου ή να νιώσω αδικημένος επειδή δεν μπορώ να τον φθάσω. Ο Μάρκος είναι ιστορία, είναι εικόνισμα, είναι μια από τις κολώνες της μουσικής ιστορίας μας και οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε και να διαδώσουμε όλα όσα μας άφησε».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr
 ethnos.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page