Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πρόδρομος Τσαουσάκης (1919 - 1979)

Ο Πρόδρομος Τσαουσάκης του οποίου το πραγματικό επίθετο ήτανε Μουτάφογλου, γεννήθηκε στην Πόλη το 1919 και πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1979.
Παντρεύτηκε την 'Άννα Καδόγλου και απόκτησε δύο αγόρια από τα οποία το ένα έγινε τραγουδιστής. Το 1942 τραγουδά με το Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη το τραγούδι "ΜΕΣ ΤΟΝ ΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΣΑ" PARLOPHON Β-74073, και δυο-τρία άλλα, και μετά φεύγει για την Θεσσαλονίκη.
Το 1946 ο Τσιτσάνης με τη συμπαράσταση του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Μουσχουντή τον φέρνει πάλι στην Αθήνα όπου τον πείθει και υπογράφει συμβόλαιο με την Κολούμπια, με αμοιβή 5 δίσκους για κάθε τραγούδι, δηλαδή 125 δραχμές τότε.
Πρώτο τραγούδι του Τσιτσάνη που τραγούδησε ήταν "ΚΑΤΣΕ Ν' ΑΚΟΥΣΗΣ ΜΙΑ ΠΕΝΙΑ" ODEON GA-7351.
Ηχητικό ντοκουμέντο του Τσιτσάνη για τον Τσαουσάκη. "'Έρχομαι τώρα να πω δυο λόγια για τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, για τη βροντερή ρεμπέτικη φωνή του. 'Έχει τραγουδήσει πάνω από 150 τραγούδια μου.
Γίνανε όλα σχεδόν επιτυχίες. Είναι ο μόνος που δεν αξιοποίησε αυτές τις επιτυχίες και προτίμησε την ησυχία, τον απομονωτισμό...".Σχολή ερμηνείας για το λαϊκό Τραγούδι δημιούργησε ο Πρόδρομος Τσαουσακης.
Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ξεχωριστή προσωπικότητα με καθαρά δικό του ύφος και στυλ, μετέφερε στον κόσμο πολύ παραστατικά τα τραγούδια που του έγραψαν ειδικά για τη φωνή του, οι μεγαλύτεροι λαϊκοί δημιουργοί, αλά και ο ίδιος που διακρίθηκε και σαν λαϊκός σύνθετης ,γεγονός που άγνωστο γιατί – δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.
Ο Πρόδρομος Τσαουσακης με φωνή ζεστή βαθιά και αντρίκια ερμήνευσε με πάθος με και με ιδιαίτερη τεχνική εκατοντάδες κομμάτια με κοινωνικό και ερωτικό περιεχόμενο.
Γεννήθηκε το 1917 στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 6 χρόνων , με τον ξεριζωμό.
Το πραγματικό του όνομα είναι Μουτάφογλου και το Τσαουσακης προήλθε από το (Τσαούς που σημαίνει Λοχίας στα Τουρκικά). Έζησε οικογενειακά όλες τις στερήσεις εκείνης της σκληρής εποχής και από 12 χρόνων έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει.Για ένα μεγάλο διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια του πόλεμου ήταν παλαιστής (Πεχλιβάνης).
Στον στρατό υπηρέτησε Λοχίας ,ενώ είχε αρχίσει να ασχολείται πολύ σοβαρά με το τραγούδι. Στις τουρνέ που έκανε με διάφορα συγκροτήματα στη Βόρεια Ελλάδα ,όταν τελείωνε το τραγούδι ,έπαιρνε μέρος σε τοπικούς παλαιστικούς αγώνες .
Τα πρώτα του χρόνια στο τραγούδι συνεργάστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Τάκη Μπίνη τη Στέλλα Χασκίλ τη Σεβάς Χανούμ και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού.
Καθοριστική στιγμή στην πορεία του Πρόδρομου Τσαουσακης ,που αποτέλεσε γενικό σταθμό για το Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι υπήρξε η γνωριμία και μετέπειτα μακρά και γόνιμη συνεργασία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη στη Θεσσαλονίκη το 1945.
Είδε και έπαθε ο μεγάλος λαϊκός βάρδος να πείσει τον Πρόδρομο Τσαουσακη να κατεβεί τότε στην Αθηνά και να υπογράψει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Columbia .
Ο Τσαουσακης δεν δεχόταν να πάει στην Αθήνα για δυο λόγους πρώτον γιατί ήθελε να τραγουδάει για το κέφι του και δεύτερον γιατί δεν είχε πρόθεση να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.Με τη φιλική παρέμβαση του τότε Αστυνομικού Διευθυντή της Θεσσαλονίκης Μουσχουντη (κουμπάρου του Τσιτσάνη),υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την δισκογραφική εταιρία πράγμα που τον ανάγκασε να κατεβεί στην Αθήνα και να αρχίσει ένα μπαράζ ηχογραφήσεων.Από το 1947 – 1955 καθιερώνεται σαν η μεγάλη Λαϊκή φωνή της εποχής.
Δεκάδες τραγούδια επιτυχίες του Βασίλη Τσιτσάνη κατά πρώτο και άλλων γνωστών δημιουργών: Συννεφιασμένη Κυριακή, Πέφτουν της βροχής οι στάλες, Όμορφη Θεσσαλονίκη, Οι Φάμπρικες(Τσιτσάνη), Ήθελα να νάμουνα πασάς (Χρυσίνη) Μια Στεναχώρια που έχω απόψε (Καλδέρα),Το κορίτσι απόψε θέλει (Τατασόπουλου) κ.α.Εκτός από τη μεγάλη επιτυχία στη δισκογραφία διακρίθηκε και στο πάλκο την ίδια εποχή.
Έπαιξε και τραγούδησε με Μπέλλου, Νίνου , Σταμου, Γρυλλη, Γαβαλα, Καλδαρα, Βαμβακάρη, Παγιουμτζη, Χρυσινη και άλλους..
Μέχρι το θάνατο του (Οκτώβριος 1979)έπαιζε και τραγουδούσε σε πολλά κέντρα της Αθήνας.Για πολύ μεγάλο διάστημα δεν ξέφυγε από της λαικές γειτονιές, Αιγάλεω,Περιστέρι,Άσπρα Χώματα, Βοτανικός.
Επιβεβαίωσε έτσι αυτό που λέμε και εννοούμε όταν λέμε Λαϊκός Τραγουδιστής.
Επίσης ήταν Ψάλτης(Κυριακές και εορτές) στον ναό των Άγιων Πάντων της Καλλιθέας.
Ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο πρώτος και καλύτερος που ακολούθησε στα πρώτα του βήματα τη σχολή Τσαουσακης ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης.Εκτός από το πλούσιο έργο του με εκατοντάδες Λαϊκά τραγούδια, άφησε κληρονομιά για το γιο του το Δημήτρη,που διακρίνεται σήμερα σαν μουσικός (οργανοπαίχτης) και τραγουδιστής.

ΠΗΓΗ:
 http://www.mygreek.fm/el/biography/Tsaousakis-Prodromos 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page