Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

«ΕΛΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ» Η σειρά του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ (Βίντεο)

Η σειρά του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ «ΕΛΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ» παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο την ιστορία του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Το Τζίνι του Ρεμπέτικου (ΜΑΝΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΗΣ) αναζητά σε σελίδες βιβλίων την ιστορία του ελληνικού αστικού λαϊκού τραγουδιού και «ΤΑ ΤΖΙΝΙΑ» τραγουδούν τα αγαπημένα σε όλους ρεμπέτικα.
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο «ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ», το Τζίνι μιλάει για τα ρεμπέτικα τραγούδια, που παίζονται στα μαγαζιά-μπουζουξίδικα. Η συντροφικότητα, που αναπτύσσεται μεταξύ των θαμώνων των καπηλειών, τα τσιφτετέλια, που ξυπνούν τις αισθήσεις φανερώνονται στα τραγούδια «ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ» του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, «ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ» του ΚΩΣΤΑ ΡΟΥΚΟΥΝΟΥ, «ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΑΚΗ και το «ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ» του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Οι ρεμπέτες ακολουθούν άγραφους νόμους και «η μπέσα» αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό όσων πίνουν στα καπηλειά.
Τα βράδια στα καπηλειά το τραγούδι «ΕΒΙΒΑ ΡΕΜΠΕΤΕΣ» του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ και του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ τραγουδιέται ως ύμνος των θαμώνων. Ο «ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ», του «περιθωριακού» ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΠΑΤΗ ή ΜΠΑΤΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, αποτελεί πρότυπο ρεμπέτικου «πειραχτικού» τραγουδιού. Το Τζίνι του Ρεμπέτικου αναπολεί τις βραδιές στο «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» της ΣΜΥΡΝΗΣ. Το καπηλειό κλείνει με το τραγούδι «Ο ΜΑΝΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΙΑΣ», που τραγουδούν ορχήστρα και πελάτες και τα «ΤΖΙΝΙΑ» αποχαιρετούν τους τηλεθεατές με ένα ρεμπέτικο μικροαστικό του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ και του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ «ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ» (ΒΙΝΤΕΟ).


       www.livemovies.gr  

Next page