Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αμαλία Βάκα: Μια διάσημη… άγνωστη ερμηνεύτρια (1890-1980) Vid

http://i.ytimg.com/vi/2W6h_mpkA9I/hqdefault.jpg

Ποια ήταν  η Αμαλία Βάκα; Η πορεία της ζωής της δείχνει ότι επρόκειτο για ένα ελεύθερο πνεύμα που πάνω απ’ όλα είχε βάλει την τέχνη της. 
 Σύντομο Βιογραφικό

Η Αμαλία Βάκα γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1890 και πέθανε στην Αμερική το 1980.
Μαζί με την Μαρίκα Παπαγκίκα, την Κ. Κούλα, την Αγγελική Καραγιάννη και την Βιργινία Μαγκίδου είναι από τις σημαντικότερες γυναίκες εκπροσώπους του τραγουδιού και των ηχογραφήσεων στην Αμερική.
Η Αμαλία Βάκα ή Μάτσα όπως συχνά αναφέρεται στους καταλόγους των δισκογραφικών εταιριών τις Αμερικής, ήταν εβραϊκής καταγωγής. Παντρεύτηκε στην Αμερική και απέκτησε μια κόρη, η οποία στο τραγούδι «Μαυρομαλού» ακούγεται να λέγει "γεια σου Μητέρα!".
Η ίδια πάντως υπήρξε μοναχική μέχρι το τέλος της. Συνεργάστηκε δε με πολλούς μουσικούς, κυρίως Γιαννιώτες, όπως το Λούη Ρασσιά (τσιμπάλλο), τον Σπύρο Στάμο (τσιμπάλλο), τον Ιωάννη Πάπα (κλαρίνο), τον Αλέξη Ζούμπα (βιολί), τον Κώστα Γκαντίνη (κλαρίνο), τον Θεόδωρο Κάππο (κανονάκι), τον Γιάννη Ντάλλα (κλαρίνο) και άλλους.
Η Αμαλία Βάκα, όπως διαφαίνεται μέσα από τις τέλειες εκτελέσεις της, δεν είχε μόνο ορθοφωνία και εύπλαστη, ζεστή, βυζαντινή φωνή με σπάνιο μέταλλο, αλλά επιπροσθέτως κατείχε πολλές μουσικές γνώσεις επάνω στα μακάμια, αφού είναι η μόνη που τραγούδησε σπάνια τραγούδια σε μεικτούς δρόμους, τα οποία έμειναν ανεπανάληπτα και ουδείς των συγχρόνων της απετόλμησε να κάνει δεύτερη εκτέλεση.

Η Αμαλία Βάκα τραγούδησε δημοτικά, γιαννιώτικα (τοπικά τραγούδια των Ιωαννίνων, σμυρναίικα και αμανέδες. Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page