Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πήγαμε στα γυρίσματα του «Ουζερί Τσιτσάνης»: Σερσέ λα φαμ στην Πειραιώς

 Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου με τη Βασιλική Τρουφάκου, στο κέντρο της σκηνής, ερμηνεύουν τον Τσιτσάνη και την τραγουδίστριά του Λέλα
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου με τη Βασιλική Τρουφάκου, στο κέντρο της σκηνής, ερμηνεύουν τον Τσιτσάνη και την τραγουδίστριά του Λέλα
Ο Μανούσος Μανουσάκης κάνει το πιο φιλόδοξο κινηματογραφικό βήμα της καριέρας του διασκευάζοντας για την οθόνη το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης», σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη της περιόδου της Κατοχής κι έχει στο καστ της την αφρόκρεμα της νέας γενιάς ηθοποιών.

 Το «α» βρέθηκε στα γυρίσματα της ταινίας και καταγράφει τις πρώτες εντυπώσεις.

Έναν αιώνα μετά την εμφάνισή του το ρεμπέτικο εξακολουθεί να αγαπιέται και να γεννά καλλιτεχνικά πάθη. Το πιο αυθεντικό underground μουσικό ρεύμα που γνώρισε η Ελλάδα δεν εξαντλείται στο πεντάγραμμο, πυροδοτώντας συναρπαστικές ιστορίες σε βιβλία και οθόνες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη ρεμπέτικη μυσταγωγία στο κουτούκι του «Δράκου» ή τη «μελοποιημένη» αφήγηση της τραυματικής νεοελληνικής Ιστορίας στο «Ρεμπέτικο»;
Ο Μανούσος Μανουσάκης (των τηλεοπτικών χιτ «Άγγιγμα ψυχής» και «Σύνορα αγάπης» ) δημιουργεί ήδη το νέο κινηματογραφικό σταθμό για το άφθαρτο μουσικό ρεύμα διασκευάζοντας το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Το δράμα εποχής μάς μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη του 1942-43, όταν ο Γιώργος, κουνιάδος του Βασίλη Τσιτσάνη, ερωτεύεται παράφορα την Εβραία Εστρέα κόντρα στο ζοφερό κλίμα της Κατοχής. Μαζί με τον Τσιτσάνη ανοίγουν ένα ουζερί στην οδό Παύλου Μελά, όπου ο συνθέτης βρίσκει την ευκαιρία να συνθέσει τα πιο γνωστά τραγούδια του.
 Ο γελαστός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στα γυρίσματα της ταινίας
Ο γελαστός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στα γυρίσματα της ταινίας

Το ουζερί της οδού Πειραιώς
Η λιθόκτιστη αίθουσα του Σχολείου της Ειρήνης Παππά στο Νέο Φάληρο έχει μετατραπεί από νωρίς το πρωί σε ρεμπέτικο πάλκο. Ο μυστακοφόρος Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος ερμηνεύει τον Βασίλη Τσιτσάνη, βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής με το μπουζούκι στο χέρι μαζί με τη Βασιλική Τρουφάκου, που υποδύεται την τραγουδίστρια και μούσα του Λέλα. Ο Χάρης Φραγκούλης (κουνιάδος του συνθέτη στην ταινία ) σερβίρει τη γεμάτη γνώριμες φυσιογνωμίες πελατεία... Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (σε ρόλο αντιστασιακού ) κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ ο Γιάννης Aϊβάζης (ισχυρός άντρας της κατοχικής Θεσσαλονίκης ) διακρίνεται με το μπεζ κουστούμι του στα πρώτα τραπέζια. Πίσω από τις κάμερες υπάρχει ένας στρατός από τεχνικούς που τρέχει με χίλια για να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της σκηνής. Οι δημοσιογράφοι μοιραζόμαστε με δυσκολία τα λιγοστά ελεύθερα τετραγωνικά του χώρου.

Ο Μανουσάκης φωνάζει: «Πάμε πρόβα!» και μια φρεσκο-ηχογραφημένη εκτέλεση της «Σκληρόκαρδης» αρχίζει να παίζει στα ηχεία. Ένα «στοπ» ακούγεται από τον σκηνοθέτη, που ζητά με πραότητα βουδιστή μοναχού στον ηχολήπτη να αυξήσει την ένταση: «Μπουμπούνα το. Μην το φοβάσαι». Οι μελωδίες του Τσιτσάνη δονούν πλέον το σκηνικό μέχρι­ να έρθει η ώρα του μπρέικ, που μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συντελεστές. Ο Μανούσος Μανουσάκης μας μιλά για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα:

«Παλεύω εδώ και τέσσερα χρόνια να το γυρίσω. Επί ένα χρόνο μας έλεγαν στην ΕΡΤ ότι ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι που... έκλεισε και πήραμε την απόφαση να το κάνουμε ταινία». Η μεταφορά του συγκεκριμένου μυθιστορήματος θέλει να μιλήσει, πέρα όλων των άλλων, για το «τι σημαίνει φασισμός και ναζισμός. Η μορφή του Τσιτσάνη, βέβαια, είναι προεξάρχουσα σε ολόκληρη την ιστορία». Πάνω απ’ όλα όμως για τον Μανουσάκη η ταινία αποτελεί «μια απαγορευμένη ερωτική ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι κλαίω γυρίζοντας κάποιες σκηνές».
 Ο Μανούσος Μανουσάκης δίνει τις τελευταίες οδηγίες στους πρωταγωνιστές τους
Ο Μανούσος Μανουσάκης δίνει τις τελευταίες οδηγίες στους πρωταγωνιστές τους

Η αφρόκρεμα των νέων ηθοποιών παρούσα Στο γύρισμα διακρίνεις την αφρόκρεμα των νέων Ελλήνων ηθοποιών. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος έγινε γνωστός ως Σπύρος Μαλταμπές στη «Μικρά Αγγλία», ερμηνεύει έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. «Είδα ντοκιμαντέρ, διάβασα βιβλία κι έκανα εντατικά μαθήματα μπουζουκιού για να προσεγγίσω τον Τσιτσάνη. Από εκεί και πέρα, αυτό που προσπαθώ είναι να φέρνω έτοιμο το χαρακτήρα που υποδύομαι στο γύρισμα. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διατηρείς την ενέργεια του ρόλου και να μη χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου».

Ο Χάρης Φραγκούλης κάθεται λίγο αργότερα στην παρέα μας, λέγοντας λίγα λόγια για το χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται. «Ο Γιώργος είναι ταγμένος στην Αντίσταση, ενώ ο γαμπρός του ο Τσιτσάνης αντιστέκεται με τα τραγούδια του. Είναι δύο ήρωες που αλληλοφωτίζονται». Η Βασιλική Τρουφάκου, η οποία ενσαρκώνει την τραγουδίστρια που κλέβει την καρδιά του συνθέτη, είναι η τελευταία από τη μεγάλη παρέα του καστ που μας μιλάει: «Η Λέλα είναι η φωνή των τραγουδιών του. Είναι φύσει αγωνίστρια, αντιμετωπίζοντας τη μία δυσκολία μετά την άλλη. Σου θυμίζει ότι δεν είναι δημοκρατικό πράγμα η ζωή. Θα δώσει άλλα σε εμένα και άλλα σε εσένα».

Φωτό: Studio Komini
Το «Ουζερί Τσιτσάνης», μια παραγωγή της Τηλεκίνησης και του OTE TV, θα κάνει πρεμιέρα στις 3/12 από τη Feelgood Entertainment.

αθηνόραμα.gr

Next page