Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το ''ρεμπέτικο'' επιστρέφει στη Μελβούρνη .

Ξανάνοιξε το «Retreat»! Aυτό και αν είναι είδηση! Για τους μουσικόφιλους και φίλους του ρεμπέτικου δηλαδή. Βέβαια, η αυστραλέζικη μπυραρία επί της Sydney Rd., στο Brunswick, η επονομαζόμενη Retreat, δεν έκλεισε ποτέ, ανοιχτή ήταν, απλώς άλλαξε χέρια και έκτοτε και συνήθειες. 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το «Retreat» καθιέρωσε τα ρεμπέτικα ως την αγαπημένη συνήθεια της Παρασκευής και έγινε στέκι, έγινε θρύλος, έγινε ταινία (το «Head On» της Άννας Κόκκινου).
Φιλοξένησε και καθιέρωσε μουσικά σχήματα όπως η Απόδημη Κομπανία, η Αναδρομική Κομπανία, ανέδειξε και ενέπνευσε νέους μουσικούς να εκφράσουν την αγάπη τους για το ρεμπέτικο τραγούδι και το ταλέντο τους στη μουσική. Καταλυτικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε το κοινό, ένα πολυπολιτισμικό κοινό όλων των ηλικιών, όλο παλμό και πάθος καθώς και ο τότε ιδιοκτήτης, ο Κώστας Τρικαλιώτης, που το στήριξε μέχρι τέλους και το καθιέρωσε ως ρεμπετάδικο.
Έκτοτε, οι ρεμπέτες της Μελβούρνης βρέθηκαν περιπλανώμενοι σε διάφορους χώρους που διοργάνωναν ρεμπέτικες βραδιές.
Μπορεί να άλλαξε το κοινό, ο καιρός και η ιστορία, αλλά η αξία της ρεμπέτικης μουσικής παραμένει αναλλοίωτη και συνεχίζει να εκφράζει και να εμπνέει ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων της Μελβούρνης.
 
 Ο Κώστας Καλαμαράς, ως μουσικός και φανατικός του ρεμπέτικου, πήρε την πρωτοβουλία να καθιερώσει μια βραδιά στο Retreat, «εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα» όπως, χαρακτηριστικά, λέει «όπου ο κόσμος θα μαζευτεί σαν πρώτα, να τραγουδήσει και να χορέψει». Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τρία άτομα, τον Αχιλλέα Γιαγκούλη, το Νίκο Κουτσαλιώτη και τον Κώστα Καλαμαρά, με έκδηλο ενδιαφέρον και από άλλους μουσικούς που θέλουν να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια. «Ελπίζω ότι θα μαζευτούμε, τελικά, πέντε-έξι μουσικοί, μια καλή παρέα, και θα παίζουμε ρεμπέτικα και κάποια δημοτικά» αναφέρει.

Η ρεμπέτικη βραδιά στο Retreat Hotel, 280 Sydney Rd., Brunswick είναι κάθε δεύτερη Παρασκευή με ελεύθερη είσοδο και σε πρώτη φάση ξεκινάει από τις 7.00 έως τις 9.30 με σκοπό να παραταθεί σύντομα μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page