Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού, δέκα χρόνια μετά (Βίντεο)

Η ερμηνεύτρια που σφράγισε την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού «έφυγε» στις 16 Αυγούστου 2005. Στις 30 Μαρτίου, ένα μεγάλο αφιέρωμα, στο Passport.

mosxolioy
ΦΩΤΟ : peiraiko-kyma.gr

Mάνος Χατζιδάκις είχε χαρακτηρίσει τη φωνή της ως «Το βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής», ενώ ο Γιώργος Zαμπέτας μιλούσε πάντα με θαυμασμό για τη «μεγάλη Bικάρα».

«Είμαι περήφανος που μου έκανε την τιμή να ερμηνεύσει το καλύτερο τραγούδι μου, τη "Μαρκίζα"» έχει πει ο Μάνος Ελευθερίου, ενώ «Δωρική τραγουδίστρια. Ογκόλιθος», ήταν το εύσημο που της είχε απονείμει με τη σειρά του ο Μίκης Θεοδωράκης.
 
Άμεση, ντόμπρα, περήφανη
Η δωρική φωνή της συνδύαζε τη θηλυκότητα με την αυστηρότητα και τη μελαγχολία, απαλλαγμένη από μελό υπερβολές.

Η Bίκυ Mοσχολιού ερμήνευσε επί 40 χρόνια ένα ρεπερτόριο που πολλοί συνάδελφοί της ζήλεψαν.
Το λαϊκό κορίτσι από το Αιγάλεω, που σε ηλικία 13 χρονών έμαθε την τέχνη της κορδελιάστρας για να βοηθήσει την οικογένεια, ανέβηκε πρώτη φορά στο πάλκο Κυριακή του Πάσχα του 1962, πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.

Εκεί, όπου δύο χρόνια μετά, την άκουσε ο Σταύρος Ξαρχάκος και της έδωσε το περίφημο «Χάθηκε το φεγγάρι», το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Λόλα» με τον Νίκο Κούρκουλο και τη Τζένη Καρέζη.
Στα 19 της χρόνια, ήταν μία από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού.
Γλυκιά, άμεση, ντόμπρα και υπερήφανη, η Βίκυ Μοσχολιού έδωσε μέχρι το τέλος με αξιοπρέπεια τη μάχη με τον καρκίνο.
Έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 62 χρονών.

Το αφιέρωμα
Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στη Μουσική Σκηνή Passport, έξι γυναίκες, οι Γιώτα Νέγκα – Σοφία Παπάζογλου – Αργυρώ Καπαρού – Ανθούλα Μίχου  και οι απόφοιτες του Μουσικού Σχολείου Πειραιά Δέσποινα Ζαχαρίτσεφ και Δώρα Κανά, θα ερμηνεύσουν αξέχαστα τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού.
Την παρουσίαση της βραδιάς έχει αναλάβει ο Γιώργος Τσάμπρας.
Το Αφιέρωμα, που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, θα τιμήσουν με την παρουσία τους φίλοι και συνεργάτες της Βίκυς Μοσχολιού.

Ορχήστρα
Μπουζούκι: Ζαχαρίας Γερασκλής – Μπουζούκι: Δημήτρης Κουφογιώργος – Κιθάρα: Δημήτρης Γαλίτης – Φλάουτο/Κλαρίνο: Αντώνης  Καλιούρης
Βιολί: Παύλος Μπατσικούρας – Κρουστά: Δημήτρης Πράσινος – Μπάσο: Γιώργος Μπουλμάνος – Πιάνο: Στέλιος Φραγκούς

Info: Passport, Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ. 210-4296401. Ώρα έναρξης: 21.00. Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ (στο bar με μπύρα ή κρασί) – 9 ευρώ(σε τραπέζι, με μπύρα ή κρασί).
 

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page