Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη το 2000! (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) )


Αναδημοσίευση από: www.ogdoo.gr
Γράφτηκε από τον 

Το 2000 κυκλοφόρησε μια βιντεοκασέτα με ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου, Μάρκος Βαμβακάρης 1905-1972», αφιερωμένο στο Συριανό λαϊκό δημιουργό.

Ένα πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη που - όπως αναγράφεται στο σημείωμα του οπισθόφυλλου- υπήρξε ο σημαντικότερος δημιουργός της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η ταινία περιέχει σημαντικά και σπάνια ντοκουμέντα, οπτικά, ηχητικά, οπτικοακουστικά, που φωτίζουν την περίπτωσή του και το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε. Μαρτυρίες ειδικών, φίλων και συγγενών για τη ζωή και το έργο του. Ρεμπέτικα τραγούδια και χορούς. Κυρίως όμως το περιβάλλον, τους χώρους, την ατμόσφαιρα όπου έζησε ο Βαμβακάρης και οι οποίοι διατηρούν ακόμη σήμερα αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της μουσικής του: μια σκληρότητα που ενίοτε συναντιέται με μια μεγάλη τρυφερότητα.

Το ντοκιμαντέρ βασίσθηκε στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο Μάρκος στην Αγγελική Καλαμαρά, αλλά και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Μίλησαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Μάρκου, Βαγγελιώ, οι δυο γιοι του, ο Στέλιος κι ο Δομένικος, ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο Κώστας Παπαδόπουλος, η Αγγελική Καλαμαρά, ο Σπύρος Παπαϊωάννου, ο Γιάννης Καούνης κ.α.

Το σενάριο ήταν του Γιώργου Ζέρβα και του Βαγγέλη Παπαδάκη, η σκηνοθεσία του Γιώργου Ζέρβα και η διεύθυνση παραγωγής της Τζίνας Πετροπούλου. H ταινία απέσπασε το βραβείο Ελλήνων δημοσιογράφων στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2000.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των «Γιώργος Ζέρβας Film Productions»,  Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΤ, Lumiere Services, Φαντασία Οπτικοακουστική, με την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, του Δήμου Άνω Σύρου και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης. Κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του Εurimages-Council of Europe και διανεμήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου, Μάρκος Βαμβακάρης 1905-1972» Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη (2000). Σκηνοθεσία Γιώργος Ζέρβας. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Δείτε το Video - Πηγή: Ogdoo.gr - http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/tileoptiko-afieroma-ston-marko-vamvakari-to-2000-ntokoumento


- Πηγή: Ogdoo.gr - http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/tileoptiko-afieroma-ston-marko-vamvakari-to-2000-ntokoumento
 

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRg06raIRCcM4Zh_KfuB8B0gkkBVUjJKxZ6AN1wdVhuRcAsmSFDCf_HFWza5UUO_tPb5bB09oLLVLtlxVya0JIcB3qc92zec1gFUS2p8titbIngUMDVjyy0ciN2SUYx1PRSTs-XumHJZ8/s1600/ogdoo.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page