Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

«Αντιλαλούνε τα βουνά» σε γλώσσα ηλεκτρονική ..

Το παρελθόν συνάντησε το παρόν κοιτώντας στα ίσια το μέλλον, την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μικρή Επίδαυρο, χάρη στον Vassiliko και το «Sunday cloudy Sunday».

Θρυλικά λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη μπολιασμένα από την ποπ μουσική κουλτούρα παρουσιάστηκαν τις δύο βραδιές, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.
Μελωδίες του Τσιτσάνη επηρεασμένες από την Ανατολή όπως η «Γκιουλμπαχάρ» αλλά και τραγούδια όπως η «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αργοσβήνεις μόνη», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Το γράμμα», «Κάνε λιγάκι υπομονή» μεταφράστηκαν σε μία γλώσσα ηλεκτρονική, με φαντασία, έμπνευση και σεβασμό. Το κλίμα το οποίο δημιούργησε ο Βασιλικός μάς αποκάλυψε σχεδόν μια μεταφυσική ταύτιση των δύο δημιουργών, στον λιτό τρόπο εκφοράς και έκφρασης της μελωδίας και του στίχου αλλά και με την ταυτόχρονη ύπαρξη διαφορετικών συναισθημάτων. Ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, παράδοξοι ήχοι, καθηλωτικές ερμηνείες, όλα χτισμένα πάνω σε συνθέσεις του Τσιτσάνη που γαλούχησαν γενιές μουσικών.
Γαλάνη - Αρβανιτάκη
Ενα παιχνίδι του παρελθόντος με ήχους σύγχρονους και τον Βασιλικό να έχει στο πλευρό του τη Δήμητρα Γαλάνη, που ερμήνευσε υπέροχα το «Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ» και το «Ακρογιαλιές δειλινά» και την Ελευθερία Αρβανιτάκη που έδωσε το δικό της μοναδικό χρώμα στα «Τρελέ τσιγγάνε» και «Σεράχ». Οι τρεις τους έκλεισαν το βράδυ της Παρασκευής με το «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα».
Αυτή η ευαίσθητη ανάγνωση ενός ρεπερτορίου βαθιά συνδεδεμένου με τις μνήμες μας δείχνει περίτρανα τη διαχρονικότητα της κλασικής δημιουργίας και τη διαρκή και αυθόρμητη επανατοποθέτηση των νεότερων στο έργο παλαιότερων μεγάλων δημιουργών.
Οι θεατές, που και τις δύο βραδιές ξεπέρασαν τους 1.200, έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον γι' αυτό που άκουσαν, απόδειξη ότι ξεπούλησαν και όσα CD του Βασιλικού (το «Sunday cloudy Sunday» κυκλοφορεί σε CD) υπήρχαν προς πώληση στο θέατρο. Συμπρωταγωνιστής στις ερμηνείες του Βασιλικού ήταν η video art προβολή (Σοφία Στεργιοπούλου), εμπνευσμένη από την ανατρεπτική προσέγγιση του Βασιλικού στα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και σχεδιασμένη ειδικά για την παρουσίαση των εμβληματικών αυτών τραγουδιών στο «Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου».

Αντ.Καρ.  από: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page