Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ: Είχαν... συγγένεια Μάνος και Τσιτσάνης.

Δύο κορυφαίοι συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάνος Χατζιδάκις, θα «συναντηθούν» αύριο βράδυ, στη σκηνή του Ηρωδείου.

Τα υπέροχα, διαχρονικά τραγούδια τους θα «βαδίσουν» για μια βραδιά πλάι πλάι με βασικό συνδετικό κρίκο τη φωνή του Μανώλη Μητσιά ο οποίος θα είναι ο ερμηνευτής της μουσικής αυτής παράστασης με τίτλο «Εσπερινοί διάλογοι. Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι».
Και μπορεί, εκ πρώτης ακροάσεως, οι δύο αυτοί δημιουργοί να μοιάζουν αταίριαστοι και τα τραγούδια τους διαφορετικού μουσικού ύφους, η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν ανάμεσά τους πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως η αρμονία, το ήθος, η ποιότητα, η αυθεντικότητα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό ο ένας για τον άλλο.
«Ο Χατζιδάκις θεωρούσε τον Τσιτσάνη μετεμψύχωση του Μότσαρτ» μας λέει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Μητσιάς και συμπληρώνει: «Τόσο ο Χατζιδάκις όσο και ο Θεοδωράκης εμπνεύστηκαν από τη μουσική του Τσιτσάνη, άρα είναι αυτονόητο πως υπάρχει μουσική συγγένεια ανάμεσά τους».

Ο Μανώλης Μητσιάς, στον οποίο ανήκει και η ιδέα της μουσικής αυτής συνύπαρξης, είχε την τύχη να συνεργαστεί και με τους δύο μεγάλους συνθέτες.
Ο Μάνος Χατζιδάκις τού εμπιστεύθηκε τις πρώτες εκτελέσεις σε σημαντικούς δίσκους του όπως «Αθανασία», «Χειμωνιάτικος Ηλιος» και «Της γης το χρυσάφι». Ο Βασίλης Τσιτσάνης πάλι τον εκτιμούσε βαθιά και του είχε εμπιστευθεί ακόμη και τη μουσική επέτειο των 40 χρόνων του.
Τι θυμάται ο ίδιος ο ερμηνευτής από τις δύο αυτές σημαντικές μουσικές προσωπικότητες;
«Το κοινό τους στοιχείο ήταν πως ήταν και οι δύο πολύ απαιτητικοί από τους συνεργάτες τους και τελειομανείς. Ο Τσιτσάνης ήταν πιο κλειστός άνθρωπος και ιδιαίτερα μεθοδικός.
Ο Χατζιδάκις πάλι ήταν πιο ανοιχτός με τους άλλους, πιο γελαστός, πιο επικοινωνιακός αλλά επίσης αυστηρός όταν χρειαζόταν».

«Φυλαχτό»
Οταν έχεις βρεθείς στο πλευρό τόσο σημαντικών ανθρώπων δεν μπορείς παρά να φυλάς τις συμβουλές τους σαν φυλαχτό και να πορεύεσαι μ' αυτές σε όλη σου τη ζωή.
Η συμβουλή που κρατά ο Μανώλης Μητσιάς από τον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι είναι κοινή: «Και οι δύο μού έλεγαν πάντα πως η ερμηνεία μου θα πρέπει να είναι αυστηρή, δωρική, καθαρή και να τονίζει το νόημα των στίχων κάθε τραγουδιού. Αυτό που απεχθάνονταν και οι δύο στην ερμηνεία ήταν η επιδειξιομανία και οι κορώνες εντυπωσιασμού», θυμάται ο ερμηνευτής.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οσοι βρεθούν αύριο βράδυ στο Ηρώδειο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ερμηνείες του Μανώλη Μητσιά σε κάποια από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια των δύο δημιουργών: από την «Αχάριστη», την «Αρχόντισσα», τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», τον «Απόκληρο», το «Μπαξέ Τσιφλίκι», το «Σκαλοπάτι» μέχρι την «Αθανασία», το «Νανούρισμα», το «Μελαγχολικό Εμβατήριο», τον «Τσάμικο», το «Παραμύθι», τη «Μικρή Ραλλού».

Ορχήστρα
Τις υπέροχες μελωδίες των τραγουδιών αυτών θα αποδώσουν, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, οι μουσικοί της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» με τα μαντολίνα και τις κιθάρες τους. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μάλιστα, θα παρουσιαστεί και ένα κείμενο του Γιώργου Χρονά, ένας φανταστικός διάλογος που προσπαθεί να ανιχνεύσει τι θα έλεγαν μεταξύ τους σήμερα ο Τσιτσάνης και ο Χατζιδάκις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ Από  www.ethnos.gr

ankouka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page