Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Γκολές Μπάμπης (Βιογραφία)


Ο Μπάμπης Γκολές (1947 - 11 Ιανουαρίου 2015) ήταν Έλληνας τραγουδιστής του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε το 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας.
Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα Τα παιδιά από την Πάτρα στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο Χάραμα των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία Τσάρκα στα παλιά. Έχει ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.
Ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Αποτελούσε συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και ήταν ένας αυθεντικός τραγουδιστής και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ.

Ο ρεμπέτης που θέλει να... σβήσει κεράκια στη Eurovision

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης μαζί με το νεανικό συγκρότημα Koza Mostra είναι υποψήφιοι για να εκπρο­σω­­πή­σουν την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. ΠΗΓΗ www.ethnos.gr 
 
Ρεμπέτης παντός καιρού ο Θεσσαλονικιός Αγάθωνας Ιακωβίδης οργώνει το ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι από το 1973, παίζοντας και τραγουδώντας σε χωριά και τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ η χάρη του έχει φτάσει σε Ευρώπη και Αμερική με προσωπικές συναυλίες, ηχογραφώντας και κυρίως διασκεδάζοντας με τον αυθεντικό του τρόπο τους «ανοιχτόκαρδους», όπως λέει, ανθρώπους.

Τώρα, κάνοντας την έκπληξη, είναι υποψήφιος στη Eurovision με την μπάντα των Koza Mostra που αποτελείται από νέους μουσικούς που κατάφεραν με την πρώτη τους εμφάνιση να κερδίσουν τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, με τις πρώτες αντιδράσεις να προέρχονται από την πρωθιερέα του ρεμπέτικου, τη γνωστή μας Μαριώ..

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης μαζί με το νεανικό συγκρότημα Koza Mostra είναι υποψήφιοι για να εκπρο­σω­­πή­σουν την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.
Για πολλούς προκαλεί ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή σας στις υποψηφιότητες για τη Eurovision. Σε άλλους, βέβαια, ειρωνικό μειδίαμα, ενώ κάποιοι και μάλιστα από τον χώρο σας αντέδρασαν αποδοκιμαστικά. 

Τι θέλει ένας ρεμπέτης στη Eurovision;


Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

B. Τσιτσάνης: 29 χρόνια από το θάνατό του

Τον χρόνο δεν μπορείς να τον γυρίσεις πίσω. Όπως και δεν μπορείς να κάνεις εικασίες για το πώς θα είχε εξελιχθεί αν ο τάδε είχε κάνει το ένα και ο δείνα το άλλο. Δεν έχει και νόημα άλλωστε. Από την άλλη δεν υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις; Δεν υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σημαδεύσει όχι τόσο το παρόν τους αλλά το μέλλον; Ο Βασίλης Τσιτσάνης ανήκει (συνειδητός ο ενεστώτας χρόνος) σε αυτή την κατηγορία. Αν δεν υπήρχε είναι σίγουρο ότι η ελληνική λαϊκή μουσική δεν θα είχε εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ


Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης Από άρθρο του Πάνου Σαββόπουλου στο περ. Δίφωνο (Ιανουάριος 2008):"Ο Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης γεννήθηκε γύρω στο 1880 στην Αθήνα στον Άγιο Αρτέμιο στη Γούβα, πέθανε δε γύρω στο 1965."
Σε άρθρο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 18/5/1929 με τίτλο "ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ", διαβάζουμε:"... Επίσης συνελήφθη εις την συνοικίαν Γούβας ο Σωτήριος Γαβαλάς ή Μελέτιος, διότι γενομένης ερεύνης εν τη οικία του, ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν σιγαρέττα περιέχοντα χασίς και ποσότης χασίς εντός κυτίου.
Ο συλληφθείς απεστάλη εις την Εισαγγελίαν."Τώρα αν ο Μελέτιος ήταν εν τέλει Μεμέτης, ποιος μπορεί να το ισχυριστεί μετά βεβαιότητος;Το σίγουρο είναι ότι τον συλληφθέντα στους κύκλους του δε θα τον αποκαλούσαν Μελέτιο. Μελέτη, μου φαίνεται πιθανότερο...
ΥΓ. Τα πάντα σχεδόν που γνωρίζουμε για τον Γαβαλά θα τα βρείτε στο άρθρο του Σαββόπουλου που ανέφερα πιο πάνω.

rebetikon.blogspot.gr

Εγκλήματα που άφησαν εποχή! Καημένε Αθανασόπουλε και το.. βαπόρι απ' την Περσία

Τα πρωτοσέλιδα της 7ης Ιανουαρίου του 1931 και του 1977 έγραψαν την δική τους ιστορία περιγράφοντας δυο γεγονότα του αστυνομικού δελτίου τα οποία έγιναν μάλιστα και τραγούδια! Την δολοφονία του εργολάβου, Αθανασόπουλου και το πλοίο Γκλόρια που πιάστηκε με 11 τόνους χασίς.

Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

Ήταν ανήμερα των Θεοφανείων του 1931 όταν ένα μικρό παιδί είδε στην κοίτη του Κηφισού δυο μεγάλους σάκους. Μέσα τους, υπήρχε ένα τεμαχισμένο πτώμα. Το έγκλημα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της 7ης Ιανουαρίου.
Το θύμα ήταν ο Δημήτριος Αθανασόπουλος, μεγαλοεργολάβος, ο οποίος έμενε στην Καλλιθέα. Την δολοφονία του είχε διατάξει η πεθερά του και δράστης ήταν ο 18χρονος ανηψιός της, Δημήτρης. Για το ειδεχθές έγκλημα, συνελήφθησαν η σύζυγος του εργολάβου, Φούλα, η υπηρέτρια, Γιαννούλα Μπέλου και ο εραστής της πεθεράς, Σπύρος Μαγουλόπουλος, ο ανηψιός του, Αντώνης και ο Γιώργος Κορναράκης.
Οι τρεις τελευταίοι είχαν αναλάβει την μεταφορά του πτώματος.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Το χαστούκι του Κασιδιάρη έγινε ...ρεμπέτικο - ΒΙΝΤΕΟ

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_61962/apisteuto-athwwthike-gia-to-xastouki-o-kasidiaris_4.w_l.jpg
«Στη στήσανε και σ' έβαλαν μέσα σ' αυτό το λούκι

Όμως τους βγήκε σε κακό και 'φαγαν το χαστούκι

Ν' αγιάσει το χεράκι σου Ηλία Κασιδιάρη

Φωνάζει όλος ο ντουνιάς πως είσαι παλικάρι (δις)

Το νούμερο ξεσάλωσε κι έφαγε το νερό της

Η Λιάνα μας η πονηρή εβρήκε το γιατρό της».

Η βιαιοπραγία του Ηλία Κασιδιάρη εις βάρος της κυρίας Λιάνας Κανέλλη δεν μεταδόθηκε μόνο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Φαίνεται ότι απαθανατίστηκε ήδη στη λαϊκή κουλτούρα των Ελλήνων.

Ο Πάρης Μαυρομάτης εμπνεύστηκε από το πολύκροτο επεισόδιο και αφιέρωσε στο «παλικάρι» της Χρυσής Αυγής το τραγούδι που ο ίδιος συνέθεσε. Σε άψογο μουσικό στιλ παλιού ρεμπέτικου και σε σκηνικό που θυμίζει ερασιτεχνικό συνεργείο, ο Μαυρομάτης ερμηνεύει ο ίδιος το «έργο» του.


Next page