Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Το δράμα του Κώστα Φέρρη

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η απίστευτη σκληρότητα, ο κυνισμός και η απανθρωπιά ενός κράτους, που αφήνει έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους Έλληνες σκηνοθέτες –τον Κώστα Φέρρη- να πεινάει και πλέον να μην μπορεί να ζήσει, σηματοδοτούν τα νέα πολιτικά ήθη στην εποχή μας.

Ο βραβευμένος πολλές φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις κινηματογραφικές του ταινίες Κώστας Φέρρης, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ζήσει, δεν έχει ούτε ένα ευρώ για τα στοιχειώδη, γιατί ενώ το ελληνικό κράτος του χρωστάει πολλές χιλιάδες ευρώ για ταινίες του που έχουν παιχτεί στην κρατική ΕΡΤ, δεν του παρέχει τη δυνατότητα να πάρει φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσει να εισπράξει αυτό το ποσό από τη ΔΤ για να ζήσει.
Αιτία μία παλιά... από 20ετίας! δικαστική οικονομική εκκρεμότητα, για την οποία ο ίδιος ούτε γνώση ούτε ουσιαστική ευθύνη φέρει.

Σε χθεσινή μας συζήτηση ο Κώστας Φέρρης μου είπε: «Δεν μπορώ πλέον να ζήσω, δεν υπάρχει διέξοδος για μένα και τη γυναίκα μου και επιβιώνουμε με τη βοήθεια φίλων». Απόλυτα αξιοπρεπής ο Κώστας Φέρρης δεν ζητάει τον οίκτο κανενός, ούτε φυσικά του ελληνικού κράτους, αλλά ζητάει τη δυνατότητα να εισπράξει από το δημόσιο τα οφειλόμενα σε αυτόν, για να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή.
 
Παράλληλα, η σύζυγός του Θέσια, μία από τις ικανότερες δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης, προτίμησε να μην υποταχθεί στους εκβιασμούς για τη ΔΤ και δεν έκανε αίτηση για να την κρατήσουν στο νέο κρατικό κανάλι, παραμένοντας στους μαχητές για την ανεξάρτητη και ελεύθερη τηλεόραση με όλους τους εργαζομένους στη θέση τους.

Έτσι το ζεύγος Κώστα Φέρρη έχει μηδενικά εισοδήματα και δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Στη σκέψη του διάσημου έλληνα σκηνοθέτη είναι και η λύση να πάει να ζήσει στην Αίγυπτο (ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια) «εκεί όπου μπορείς με 100 ευρώ το μήνα να ζήσεις υποτυπωδώς», όπως μου είπε ο Κώστας Φέρρης.

Είναι ντροπή και αίσχος για τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών να έχουν καταδικάσει δύο δημιουργικούς ανθρώπους, τον Κώστα Φέρρη (που είναι πρόεδρος σε μεγάλα ευρωπαϊκά ιδρύματα και φεστιβάλ κινηματογράφου) και τη σύζυγό του Θέσια, σε αργό θάνατο.
 

Next page