Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Στάθης Κουκουλάρης : Με ναξιώτικο δοξάρι και με μάτια της ψυχής


Ο μεγάλος βιολάτορας από τον Κινίδαρο της Νάξου Στάθης Κουκουλάρης
Ήταν 1983, όταν ο Νίκος Δημητράτος, τραγουδιστής και ηθοποιός τότε στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, ερμήνευσε αρκετά από τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου για την ταινία. Αργότερα ο ίδιος θα εξομολογούνταν πως ο αμανές και η ερμηνεία του στο «Μάνα μου Ελλάς» ήταν μια προσπάθειά του να μιμηθεί τον θρήνο του σπαρακτικού βιολιού του τυφλού μουσικού από τον Κινίδαρο της Νάξου που έπαιζε στην ηχογράφηση.

Ο μεγάλος βιολάτορας της μικρής μας ιστορίας είναι ο Στάθης Κουκουλάρης, τον οποίο την Παρασκευή το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πάνε στη νησιώτικη συναυλία στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.
Ο Κουκουλάρης, σήμερα 68 ετών, παίζει βιολί από τα δεκατρία, έχει συμμετάσχει σε πάνω από τέσσερις χιλιάδες ηχογραφήσεις και θεωρείται ο μετρ του νησιώτικου είδους στην παραδοσιακή μουσική. Θα δώσει μάλιστα το «παρών» με τον γιο του λαουτιέρη Βαγγέλη Κουκουλάρη, τη Μάρθα Μαυροειδή στο πολίτικο λαούτο και στο τραγούδι, τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά και τον Γιώργο Βεντούρη στο κοντραμπάσο.

Η βραδιά κλιμακώνει την εβδομάδα φθινοπωρινών συναντήσεων στο Μουσείο, αφού θα έχουν προηγηθεί δύο ακόμη συναυλίες. Ο λαουτιέρης Ψαρογιώργης (Γιώργης Ξυλούρης) που θα ανοίξει το τριήμερο αύριο Τετάρτη δεν είναι απλά γόνος της μεγάλης οικογένειας των Ξυλούρηδων και γιος του Ψαραντώνη, αλλά κι ένας ανατρεπτικός και νεωτεριστής σολίστας της κρητικής μουσικής.

Η επόμενη μέρα, Πέμπτη, ανήκει στο σμυρναίικο. Ενας κορυφαίος λαϊκός κιθαρίστας της νεότερης γενιάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, θα είναι ο (ένας) υπεύθυνος για το μουσικό ταξίδι. Χρόνια καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, συγγραφέας βιβλίων για εκμάθηση λαούτου και λαϊκής κιθάρας, με πολυετή εμπειρία από συναυλίες σε πολλούς χώρους με τον Νίκο Παπάζογλου και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και εμπνευστής του δίσκου «16 ρεμπέτικα 
τραγούδια» το 2006, όπου έπαιξε ρεμπέτικα μόνο με κιθάρα, θα συμπράξει με τον Ευγένιο Βούλγαρη. Ο Μυστακίδης θα πιάσει τη λαϊκή κιθάρα και ο Βούλγαρης - μια σπουδαία μορφή στον χώρο της ελληνικής και μεσογειακής παραδοσιακής μουσικής με τις δικές του βυζαντινές μουσικές καταβολές  - το yayli tanbur, ένα μακρύλαιμο έγχορδο τουρκικής καταγωγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ   www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page