Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Τo ρεμπέτικο τραγούδι στο 66ο Φεστιβάλ Ταινιών του Λοκάρνο 2013 - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Τo ρεμπέτικο τραγούδι στο  66ο Φεστιβάλ Ταινιών του Λοκάρνο 2013 - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Ντοκιμαντέρ με τίτλο "Indebito"
Οι ρίζες του ρεμπέτικου και η σχέση του με την οικονομική κρίση και το πώς την βιώνουν οι Έλληνες, ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους INDEBITO”, του πολυβραβευμένου ιταλού σκηνοθέτη Andrea Segrè, που προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή (προβολές εκτός διαγωνισμού) την Τετάρτη 7 Αυγούστου, ανοίγοντας τις πύλες του 66ου Φεστιβάλ ταινιών του Λοκάρνο της Ελβετίας.
Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την καθημερινή πια ελληνική επικαιρότητα βαδίζοντας στα χνάρια του ρεμπέτικου, στα λόγια και τη μουσική της ελληνικής εξέγερσης.
Segrè και Capossela «ζωγραφίζουν» το τραγικό πορτρέτο μιας χώρας στο έλεος της κρίσης, αφήνοντας τις εικόνες των κλειστών καταστημάτων, τα σημάδια του θυμού να εικονίζονται με συνθήματα στους τοίχους, την κατάπτωση από την κρίση, να διαλογίζονται με την ελπίδα του ρεμπέτικου και τους εκφραστές του που δεν είναι άλλοι από τον ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela, τραγουδοποιό, άνθρωπο της τέχνης και του θεάτρου που εξελίχθηκε σε άριστο δεξιοτέχνη του μπαγλαμά και του ρεμπέτικου. Δίπλα του, ο Μανώλης Πάππος, ο Ντίνος Χατζηιορδάνου, ο Άγγελος Πολυχρόνου, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, η Θεοδώρα Αθανασίου, η Καίτη Ντάλη, οΨαραντώνης κ.α.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Μαζί με τον VinicioCapossela(πρωταγωνιστή του ντοκυματέρ), περπατήσαμε τους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σαν ταξιδιώτες αλλά και σαν «αλήτες» ακολουθώντας τα λόγια και τη μελωδία του ρεμπέτικου, του ελληνικού μπλουζ. Μιας μουσικής, ενίοτε απαγορευμένης, που γεννήθηκε από την απόγνωση των ανθρώπων κόντρα στην εξουσία, και αποτελούσε την εξέγερση και μια σιωπηρή ελπίδα».
Το ντοκιμαντέρ INDEBITOπου ειναι μια ιταλική παραγωγή με την συμμετοχή της Rai Cinema στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα, παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές στην κατάμεστη αίθουσα Fevi του Λοκάρνο, ενώ αμέσως ακολούθησε συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ με το κοινό από πολλές χώρες του κόσμου να συμμετέχει ρυθμικά στους δρόμους του ρεμπέτικου.  www.thebest.gr

Λευτέρης Δακαλάκης
κινηματογραφιστής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page