Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Το ρεμπέτικο συναντά τις μελωδίες της Ανατολής

Την τρέλα του τσίρκου, την τρυφερότητα του χορού και την υπόγεια διάσταση του ρεμπέτικου «παντρεύει» η παράσταση των αδελφών Ταμπέτ στην Πειραιώς 260
Μετά τον θρίαμβο του «Rayahzone» στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι αδελφοί Αλί και Χεντί Ταμπέτ επιστρέφουν μαζί με τον εξαιρετικό ακροβάτη - χορευτή Mathurin Bolze και παρουσιάζουν σήμερα στην «Πειραιώς 260» (Η) για το κοινό του Φεστιβάλ το δίπτυχο «Ali / Nous sommes pareils...» τη δική τους ματιά πάνω στη συντροφικότητα, τη συνύπαρξη, τη συνάντηση, την ένωση και τη διάσπαση.
Την τρέλα του τσίρκου, την τρυφερότητα του χορού και την υπόγεια διάσταση του ρεμπέτικου «παντρεύει» η παράσταση των αδελφών Ταμπέτ στην Πειραιώς 260
Οι αδελφοί Ταμπέτ εμπνέονται από το έργο ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές του 20ου αιώνα, του Ρενέ Σαρ και δημιουργούν μια παράσταση για μια γυναίκα και δύο άνδρες, αφιερωμένη στην Αγάπη και τον Ερωτα.
Με πολυπολιτισμικές επιρροές, η μουσικοχορευτική παράσταση ταξιδεύει από το ελληνικό ρεμπέτικο μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής, με σαφείς τυνησιακές αναφορές. Το χορευτικό τρίο (που ερμηνεύουν οι αδερφοί Ταμπέτ και η Αρτεμις Σταυρίδη) συναντά επί σκηνής Ελληνες και Τυνήσιους μουσικούς, σε ένα πάντρεμα του σπαραγμού του ρεμπέτικου με την ερωτική μελαγχολία των τραγουδιών της Ανατολής.
Ερωτας


Ο χορός ακολουθεί το συναίσθημα και τη μουσική και το σύνολο τραγουδά και χορεύει το άυλο και το ανικανοποίητο του Ερωτα και τη βαθιά εσωτερική ανάγκη για το ερωτικό κάλεσμα στο «Nous sommes pareils a ces crapauds qui dans l'austere nuit desmarais s'appellent et ne se voient pas, ployant a leur cri d'amour toute la fatalite de l'univers», όπως είναι ο μακροσκελής τίτλος της παράστασης. Ητοι... «Μοιάζουμε με τους βατράχους, που μέσα στην ησυχία της νύχτας, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δει, καλούν ο ένας τον άλλο κρώζοντας την αγάπη τους, παραδομένοι στη μοίρα του σύμπαντος». Πρόκειται για μια ποιητική παράσταση που διεισδύει στο καθαρό συναίσθημα και καταφέρνει μέσα από μια υβριδική φόρμα που ενσωματώνει την τρέλα του τσίρκου, την τρυφερότητα του χορού και την υπόγεια διάσταση του ρεμπέτικου, να εξερευνήσει τη βαθιά σχέση με τον Αλλο. Ενας ύμνος στην ίδια τη ζωή.
Βέλγοι με καταγωγή από την Τυνησία, ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκαν με το τσίρκο, το χορό, το θέατρο, τη γραφή, τη φωτογραφία. Ακόμη και όταν ο Χεντί Ταμπέτ στα είκοσί του έχασε το πόδι του χτυπημένος από καρκίνο των οστών, η αγάπη του για τη σκηνή έμεινε ζωντανή και σύντομα επανήλθε. Στο πρώτο μέρος της παραγωγής συνεργάζονται με την ομάδα «Cie mpta» (Compagnie les mains, les pieds et la tete aussi - Ομάδα χέρια, πόδια και κεφάλι επίσης) που ίδρυσε ο Mathurin Bolze, εκπληκτικός χορευτής και ακροβάτης.
Η χορογραφία «Ali» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Χεντί Ταμπέτ με τον Mathurin Bolze. Είναι ένα δυνατό και ευαίσθητο χορευτικό-ακροβατικό ντουέτο, που δοκιμάζει τα όρια της κίνησης και του σώματος. Ενα ντουέτο που γεννήθηκε από την οικειότητα μιας φιλίας και ακροβατεί μεταξύ της μονάδας και της διπλής υπόστασης, με «τέσσερα δεκανίκια, τρία πόδια, δύο κεφάλια, μια λάμπα και μια καρέκλα στην τροχιά του παράνομου ρεμπέτικου», όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο Mathurin Bolze.
Ενώνονται, χωρίζουν, γελούν, αισθάνονται, αγγίζουν, απομονώνονται, παρατηρούν, συντονίζονται, ανακαλύπτουν, συμπάσχουν, ολοκληρώνονται, ταυτίζονται, μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσα από τον άλλο και αφήνονται σε μια επαφή «τρίτου τύπου», όπως οι ίδιοι το αποκαλούν. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page