Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μπρέγκοβιτς: Τα ρεμπέτικα είναι η καλύτερη μουσική των Βαλκανίων

Μπρέγκοβιτς
Το καλύτερο είδος μουσικής που έχουν τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τα ρεμπέτικα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος».

 Ο Μπρέγκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε στην Αυστραλία για συναυλίες, δήλωσε ότι η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου στην ταινία «Ρεμπέτικο» ήταν από τις μεγαλύτερες επιρροές στην καλλιτεχνική του προσωπικότητα. Στο σπίτι του έχει μια μεγάλη συλλογή από παλιά ρεμπέτικα τραγούδια και δίσκους, στην οποία επανέρχεται συχνά.
Ο Σέρβος μουσικοσυνθέτης θεωρεί ότι τα ρεμπέτικα είναι ένα φυσικό μείγμα οθωμανικής και ορθόδοξης μουσικής. Αναγνωρίζει ότι η σέρβικη μουσική υπήρξε πάντα κάτω από τη μεγάλη επιρροή της ελληνικής. Τη σέρβικη και την ελληνική μουσική ακόμα και σήμερα, λέει, δένει το γεγονός ότι στα καλύτερά τους χρόνια, ήταν γραμμένες για να συνοδεύσουν το ποτό. «Από την πρώτη μου συνάντηση με τους Έλληνες μουσικούς, την περίοδο που έκανα το πρώτο μου τραγούδι με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ένιωσα πως η μουσική μου στην Ελλάδα βρίσκεται στο σπίτι της» λέει.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο 62χρονος μουσικός, συνθέτης και καλλιτέχνης, σημείωσε τεράστιες εμπορικές επιτυχίες και στην Ελλάδα, με καταπληκτικές μουσικές από τις ταινίες «Arizona Dream», «Underground» και «Καιρός των Τσιγγάνων» ειδικά όταν αυτό αξιοποιήθηκε από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη που τραγούδησε το «Βενζινάδικο».

Πηγή  www.newsbomb.gr

Next page